Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Chutné recepty pro podzimní dny vaří Olga Šípková, mistryně světa ve sportovním aerobiku, oblíbená instruktorka a moderátorka

Olga Šípková, úspěšná sportovkyně, maminka dvou dětí (malá Adélka a dospělý Michal) a spolumajitelka fitcenter v Praze (Health and Fitness a Family Fitness), se zapsala do paměti českých žen nejen díky významné zlaté medaili ve sportovním aerobiku, ale také lidskému přístupu ke klientům, divákům a čtenářům.

Stovky  žen by chtěly být jako ona. A možná právě vy máte doma aspoň jedno z jejích skvělých DVD Aerobik pro všechny, kterých se prodalo přes sto tisíc kusů.

Díky závodění se Olga dostala až do daleké Austrálie, poznala řadu zemí, ale miluje nejvíc toulky po Čechách a Moravě… A dobré jídlo, které bude hlavním tématem dnešního článku.

Olga Šípková, mistryně světa ve sportovním aerobiku, oblíbená instruktorka a moderátorka
Vždy usměvavá Olga Šípková vaří dobře a ráda

S Olgou jsem dělala již řadu rozhovorů, pokaždé je milá, vstřícná, přesně taková, jak ji zřejmě znáte například z pořadu Sama doma, který léta moderovala. Obvykle nemluvíme o všech těch medailích, ale o rodině, která je pro ni nejdůležitější, a pochoutkách, jež vaří s opravdovou láskou. A je to znát.

Kdo si myslí, že žena jako Olga Šípková krmí svou rodinu jen racionální stravou, je na omylu.  „Pokud jedeme na výlet, nesmí chybět samozřejmě řízečky, chléb, okurky a sladká tečka. Syn Michal má také moc rád obložené bagetky s kuřecím masem, dresinkem a zeleninou. No a manžel si rád pochutná dokonce na upečeném domácím bůčku,“ prozrazuje „hříchy“ své kuchyně propagátorka zdravé stravy a je nám, obyčejným smrtelnicím, čím dál sympatičtější, že? Nicméně ona právě ví, že všeho s mírou…

„Co se týká jídla, vítězí u mě Morava,“ říká spontánně Olga. „Nejen že mi chutná tamní slivovice, hruškovice a víno, ale kdysi jsem se naučila moravské koláče, a ty po mně doma teď často vyžadují. Také tradičně připravuji krkonošského ČERNÉHO KUBU, což je vánoční specialita východočeského kraje, kam mě táhne mé srdce. Nachází se tam totiž rodný dům mého tatínka, ve Smiřicích u Hradce Králové.“

Tři podzimní recepty Olgy Šípkové

Dýňová polévka

Dýně, použila jsem hokkaido, 1 litr vývaru, 2 stroužky česneku, šťáva z cca 2 cm čerstvého zázvoru, sůl, čerstvě mletý pepř, zakysaná smetana.

Postup

Z dýně vybereme semínka a na polévku použijeme asi 750 g dužniny. Vývar přivedeme k varu, vložíme dýni a vaříme do změknutí. Chvíli před koncem přidáme prolisovaný česnek. Polévku rozmixujeme a dochutíme šťávou ze zázvoru (zjistila jsem, že dobře jde vymačkat lisem na česnek), solí a pepřem. Na talíři ozdobíme smetanou.

Kuskus se žampióny, cuketou a šalotkou

„Naučila jsem se ho jíst v arabsky mluvících státech,  od té doby ho velmi ráda připravuji a dá se jíst i studený, můžete si ho tedy vzít v krabičce do práce na vydatnou svačinu,“ dodává k vybrané lahůdce Olga.

Kuskus, žampióny, cuketa, šalotka, olivový olej, sůl.

Postup

Kuskus je velmi chutný, výživný a rychlý na přípravu. Stačí jej nasypat do vroucí osolené vody (150 g na 150 ml vody, 1 porce) s kapkou olivového oleje a nechat pár minut odstát.

Na pánvi si na olivovém oleji lehce usmažíme na kousky nakrájenou šalotku, po chvíli přidáme cuketu a na minutku nakrájené žampióny. Vše aby bylo křupavé. Kuskus rozmělníme vidličkou a přidáme na poslední chvíli na pánev, aby se ingredience příjemně propojily.

Podzimní štrúdl z tvarohového těsta

Na těsto 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, špetka soli, 50 g másla, 170 g polohrubé mouky. Jablka, rozinky, oříšky a skořicový cukr dle chuti.

Postup

Z ingrediencí vytvoříme vláčné těsto, vyválíme, přidáme na kousíčky nakrájená jablka, rozinky, oříšky, posypeme skořicovým cukrem a pomalu pečeme ve vyhřáté troubě.

Ať vám podzim chutná.

Kontakt na hosta

Olga Šípková, www.sipkova.cz

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.

15.10.2012 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jarka Matoušková: Natřete to leptinu a dejte si svačinu aneb Udrží svačina tělo v kondici?

Nad svačinou mezi hlavními denními jídly máváme rukou. Je to chyba, nebo ne? Má svačina svoje klady?

Ano, i pro ty, kteří mávají nad tématem rukama, má nepodstatná svačina velký vliv na naši životosprávu a zdraví. Udržuje naše tělo v kondici.

Celý článek 15.1.2018

Související články

O kaloriích nevážně: Kontroverzní potraviny

Vědci se, pokud jde o potraviny, občas pletou.

Asi nejznámějším příkladem jsou hodnoty železa ve špenátu, ale třeba i pohled na vajíčka. V tomto článku si představíme nejen tyto, ale i další potraviny jako maso, sádlo, máslo či alkohol.

Celý článek 19.4.2025

Vylepšené funkce v aplikaci. Kopírování a hromadné mazání položek!

Zapisování tvého jídelníčku teď bude ještě rychlejší a jednodušší! Přinášíme dvě vylepšené funkce, které ušetří čas.

Celý článek 15.4.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace (2. díl): Přemýšlej o jídle jinak

Už tě nebaví nekonečný kolotoč diet a zákazů?

Možná je čas přestat hledat zázračné řešení a začít se dívat na jídlo jako na něco, co ti má pomáhat, ne tě omezovat.

Celý článek 14.4.2025

Ing. Barbora Karásková: Jak zkrotit chutě na sladké

Při práci výživové specialistky a trenérky se setkávám s opakujícími se problémy, jež lidem brání zhubnout.

Jedním z nich je neustálá a intenzivní chuť na sladké potraviny.

Celý článek 12.4.2025

Veronika Mayová: Tělo zhublo, hlava to nestíhala

Zhubla jsem. Po letech snažení se číslo na váze konečně změnilo na mnou trochu přijatelné. Oblečení jsem už za tu dobu několikrát změnila.

Jak mi začalo být volné, musela jsem si utahovat pásek. A také lidé kolem si všímali změny.

Celý článek 8.4.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner