Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Co vaří v listopadu Lucie Tvrdoňová, výživový poradce a certifikovaná Zumba® instruktorka

Sympatická blondýnka z Ústí nad Orlicí pracuje již několik let jako výživový poradce a instruktor skupinových lekcí, zejména dnes tolik populární Zumby, v malebném Potštejně. Svou práci miluje, stoprocentně jí věří a je to na ní znát. A tak vás asi nepřekvapí její profesní názor, že za všechny zdravotní potíže, obezitu i únavu může to, co jíme.

V roce 2011 vyhrála Lucie Tvrdoňová soutěž “Vymazlená cvičitelka Freeportu“. A na jaře 2012 byla vybrána do realizačního týmu CZECH BETO TEAM, který vystupoval na Corny Wellness Marathonu s Beto Perezem, zakladatelem Zumba® Fitness, v O2 areně v Praze.

A jak to všechno začalo? Díky babičce, která s ní chodila na gymnastiku, se dostala přes rytmiku a aerobik k Zumbě, která jí, jak sama říká, převrátila totálně život.

Co vaří v listopadu Lucie Tvrdoňová, výživový poradce a certifikovaná Zumba® instruktorka

Nikdo není tak chudý, aby nemohl darovat úsměv!

Dnes vede i několik hodin Zumby denně a pomáhá svým klientům získat optimální váhu. „Pokud tělu bude něco chybět, vezme si to jinde. A když mu dáme vše, co potřebuje, bude se chovat tak, jak potřebujeme my. A váha půjde dolů,“ vysvětluje svůj přístup ke klientům.

Deset surovin, které má výživový poradce na podzim vždy doma:

Kvalitní šunka, dobré sýry, tmavé pečivo, kuřecí maso, rýže, jablíčka, mandarinky, cherry rajčata, zázvor, těstoviny

Nejdůležitější je pevná vůle a přesvědčení, že opravdu chcete změnit životní styl,“ vzkazuje Lucie Tvrdoňová všem čtenářkám blogu na www.kaloricketabulky.cz. „Pokud nemáte dostatečné znalosti o výživě, neváhejte navštívit odborníka, který vás popostrčí a dopomůže vám k vysněné postavě. Zvládnout to musíte ale sami. A já věřím, že to zvládnete.

Recepty z rodinné pokladnice Lucie Tvrdoňové:

Tvarohové taštičky plněné babiččinou marmeládou

Nejoblíbenější pamlsek mého muže. Recept jsem získala od jeho maminky a je velice jednoduchý!

Suroviny: 250 g hery, 250 g tvarohu, 250 g hladké mouky.

Postup: Ze všech surovin smícháme těsto. Uválíme na moukou posypaném vále a pomocí vykrajovátek tvoříme taštičky, které plníme marmeládou. My máme nejraději domácí jahodovou od babičky. Taštičky pečeme v troubě na 160 stupňů. Ještě za tepla je celé obalíme v cukru.

Nivové tyčinky

Suroviny: 150 g sýru niva, 150 g polohrubé mouky, 110 g hery, vejce na potření, mandle na posypání, hrubá sůl, kmín, či cokoli jiného dle chuti.

Nivu nastrouháme, smícháme s herou a moukou a vypracujeme těsto, které vyválíme na moukou vysypaném vále asi na 3-5 mm. Rádýlkem nakrájíme tyčinky široké přibližně 1 cm, které potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme posypkou dle chuti a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Pečená zelenina s kuskusem

Suroviny: Paprika, lilek, cuketa, šalotka, kuskus, rajčata cherry, bazalka, vývar.

Papriku, lilek, cuketu a šalotku nakrájíme a dáme do zapékací formy (vytřené olejem). Posolíme mořskou solí a dáme péct asi na 15 min do 200 stupňů vyhřáté trouby.

Kuskus uvaříme ve vývaru, ke konci do něj zamícháme nakrájená cherry rajčátka s bazalkou. Pak kuskus smícháme z pečenou zeleninou a podáváme.

Zapečené brambory s řepou a dýní

Suroviny: Olej, česnek, brambory, syrová červená řepa, dýně, sýr eidam.

Brambory, řepu a dýni nakrájíme na plátky a zamícháme v másle vymazané formě, pokapeme olivovým olejem proložíme česnekem, bazalkou a tymiánem, dáme péct na 180 stupňů. Dýně pustí šťávu, takže není potřeba podlévat, ke konci posypeme sýrem.

Co vaří v listopadu Lucie Tvrdoňová, výživový poradce a certifikovaná Zumba® instruktorka

Zumba® mi převrátila totálně život…

Jak se vám líbí recepty? Já osobně jsem hned Nivové tyčinky zkusila a jsou výborné. Snad Lucie nebude proti, když napíšu, že jsou jako dělané k červenému vínu, které má údajně v rozumné míře příznivé účinky na naše zdraví.

Na webu Lucie Tvrdoňové najdete krásné motto: „Nikdo není tak chudý, aby nemohl darovat úsměv!“ A právě díky tomu všudypřítomnému úsměvu působí tato mladá žena (matka dvou dětí) stále jako holčička. Není to dobrá inspirace?

Kontakt na hosta: www.lucietvrdonova.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nepijete zbytečně moc?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

19.11.2012 Články, Recepty a výživa

Související články

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Mezi základní složky stravy patří sacharidy, bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Tyto organické látky nazýváme makroživiny nebo také makrosložky.

Výživu pak doplňují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty – těmto látkám říkáme mikroživiny nebo také mikrosložky, protože tělu většinou neposkytují energii, ale hrají nepostradatelnou roli v našem metabolismu a na celkové množství jich potřebujeme významně méně.

Celý článek 17.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024

Obiloviny v teplé kuchyni

Obiloviny v teplé kuchyni

Jíme ovesné vločky zalité studeným mlékem či rozmíchané v jogurtu, veškeré druhy pečiva jak běžného, tak celozrnného, které se z obilnin vyrábějí…

A to vše samozřejmě proto, že obiloviny jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B včetně riboflavinu, minerálních látek, především železa, ale také zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku a hořčíku, a rovněž jsou zdrojem antioxidantů (selen, vitamín E).

Celý článek 25.1.2024