Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak nepřibrat o Vánocích: Jezte vše, co k Vánocům patří, ale vybírejte si pouze pokrmy z kvalitních surovin!

Nevím, kdy začínají Vánoce jinde, ale u nás v Bullerbynu začínají Vánoce ten den, kdy se pečou perníčky, píše hlavní hrdinka oblíbené knížky Děti z Bullerbynu. Její autorka, Astrid Lindgernová, tak krásně vystihla onu nepopsatelnou atmosféru vánočního očekávání, které voní po cukroví. Kdo by neznal, že?

Ačkoliv mají i dnes Vánoce své neodolatelné kouzlo, často jsme tak otráveni tím stresem kolem, že už ani nemáme sílu si je pořádně vychutnat. A to je škoda.

Pojďme se teď společně podívat na maličkosti, které by nám mohly letošní Vánoce zpříjemnit. A protože jsme na webu, který se zaměřuje na jídlo, začneme u našich chuťových buněk. Kromě obecných rad máme pro vás i dva recepty, protože těch osvědčených není podle mého názoru nikdy dost, nemyslíte?

Mlsné Vánoce s Danou Kučerovou

O vánoční pohodu se s námi dnes podělí Dana Kučerová, oblíbená pražská instruktorka aerobiku, která si jako členka úspěšného fitness týmu zkusila i závodní kariéru.

Dana Kučerová, oblíbená pražská instruktorka aerobiku

Cvičitelka Dana Kučerová vede lekce v Praze

Tradiční vánoční recept na perníčky má Dana od své maminky. Druhý je pak z jejího repertoáru a vypadá opravdu zdravě. Ale prý je i chutný 🙂

Vánoční perníčky maminky Dany Kučerové

50 dkg hladké mouky
12 dkg másla
12 dkg moučkového cukru
2 vejce
3 lžíce medu
perníkové koření dle chuti
3 lžíce kakaa
1 prášek do perníku /pečiva/

Máslo utřeme s cukrem a vejci, zapracujeme med, koření, přidáme kakao a nakonec mouku s práškem. Vyválíme plát, vykrajujeme tvary, klademe na vymaštěný plech a pečeme zprudka asi 4 minuty.

Perníčky jsou chutné již po 3 – 4 dnech.

Dobré cukroví provoní krásně celý byt

To jsou perníčky, které skutečně pekla Dana.

Fíkový salám Dany Kučerové

Základem jsou dva balíčky fíků. „Než s nimi cokoliv začnu dělat, nechám je spařit horkou vodou. Touto procedurou je očistím a také se pak lépe zpracovávají, protože změknou,“ vysvětluje Dana, která diktuje tento recept z hlavy. Tak je jednoduchý. „Jeden balíček rozemelu strojkem na maso a druhý pokrájím na malinkaté kousíčky. Nezapomeňte odstranit u fíků ´bubáky´. Ve strojku na maso ještě nechám rozemlít rozinky a sušená jablka. Pak už jen všechno smíchám rukama, přidám kokos, mleté vlašské ořechy. Nakonec med nebo javorový sirup a připravím válečky, které obalím v kokosu.“

Hmotu je pak třeba nechat dva dny v lednici, aby to ztuhlo. A pak už jen stačí nakrájet na kolečka jako salám.

Žádný tuk! Žádný cukr navíc. Ale je to moc dobré,“ slibuje usměvavá a štíhlá instruktorka.

Přiměřený pohyb a zdravé mlsání

A jaké praktické rady pro vánoční čas a hodování má pro nás tato slečna, chodící reklama na zdravý životní styl? Prokládat lenošení u pohádek procházkami, vyrazit na hory, na brusle… Zkrátka hýbat se. Nezapomeňte na ovoce, které tak často nejíme: kokos, mango, ananas. Stačí udělat celé rodině mísu ovocného salátu a tučné a přeslazené jídlo zůstane ležet ladem… „Ale klidně si dejte třeba svařák,“ rychle dodává. „Berte prostě Vánoce v pohodě – jako příležitost odpočívat a dobíjet energii.

Chutné Vánoce s Markem Janotou

A co si myslí Marek Janota, osobní trenér, instruktor skupinových lekcí a výživový poradce? Ten už je trochu přísnější, nicméně jeho slova mají logiku.

Nenechte se zlákat marketingovou předvánoční masáží. Nekupujte nic, co vám prezentují v reklamách. Pozor na colové nápoje – v žádném případě vám  krásnější vánoce neudělají,“ směje se oblíbenému sloganu.

Marek Janota, osobní trenér, instruktor skupinových lekcí a výživový poradce

Marek Janota radí svým klientům, jak zdravě a chutně jíst

Pokud možno nekupujte ani žádné polotovary. Od bramborového salátu přes kapra (živého) až po cukroví si udělejte všechno sami doma. A z kvalitních surovin. Nevyjde to ani dráž (někdy i levněji, stačí pozorně nakupovat), ani to není o moc náročnější. „Kapra seženete i přímo ze sádek. Vyhněte se těm polomrtvým, kteří dožívají v kádích před každým supermarketem,“ radí specialista na výživu a ujišťuje nás, že takové jídlo bude zaručeně lépe chutnat.

Jeho závěrečná slova vás možná překvapí. „Vánoce nejsou o tom, abyste mysleli na to, co nesmíte. Pokud jídlo není jedovaté, nebo prošlé, neexistuje důvod (pokud jste zcela zdraví), proč byste něco nemohli. Jezte vše, co k Vánocům patří, ale vybírejte si pouze pokrmy z kvalitních surovin, čerstvé a hlavně v přiměřeném množství.

A já dodávám, že pokud už si kalorie díky kalorickým tabulkám počítáte nějaký ten týden, máte zřejmě základní odhad v oku. A pak už stačí jen dolaďovat.

P.S. Původně jsem myslela, že tento článek bude plný příkazů a zákazů, ale oba přizvaní odborníci mi vyrazili dech. Takových „zaručených“ rad jsou prý plné časopisy. A řídí se jimi někdo? Těžko říct. V každém případě jsem ráda, že jsem přistoupila na jejich hravost a mohla vám předložit trochu lidskosti. Tak ať vám takové Vánoce chutnají.

Kontakt na hosty:

Dana Kučerová

Marek Janota

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jídla, která způsobují zlé sny, a potraviny, jež zařídí příjemné snění?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

26.11.2012 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024