Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak nepřibrat o Vánocích: Jezte vše, co k Vánocům patří, ale vybírejte si pouze pokrmy z kvalitních surovin!

Nevím, kdy začínají Vánoce jinde, ale u nás v Bullerbynu začínají Vánoce ten den, kdy se pečou perníčky, píše hlavní hrdinka oblíbené knížky Děti z Bullerbynu. Její autorka, Astrid Lindgernová, tak krásně vystihla onu nepopsatelnou atmosféru vánočního očekávání, které voní po cukroví. Kdo by neznal, že?

Ačkoliv mají i dnes Vánoce své neodolatelné kouzlo, často jsme tak otráveni tím stresem kolem, že už ani nemáme sílu si je pořádně vychutnat. A to je škoda.

Pojďme se teď společně podívat na maličkosti, které by nám mohly letošní Vánoce zpříjemnit. A protože jsme na webu, který se zaměřuje na jídlo, začneme u našich chuťových buněk. Kromě obecných rad máme pro vás i dva recepty, protože těch osvědčených není podle mého názoru nikdy dost, nemyslíte?

Mlsné Vánoce s Danou Kučerovou

O vánoční pohodu se s námi dnes podělí Dana Kučerová, oblíbená pražská instruktorka aerobiku, která si jako členka úspěšného fitness týmu zkusila i závodní kariéru.

Dana Kučerová, oblíbená pražská instruktorka aerobiku
Dana Kučerová

Dana Kučerová, foto: archiv Dany Kučerové

Tradiční vánoční recept na perníčky má Dana od své maminky. Druhý je pak z jejího repertoáru a vypadá opravdu zdravě. Ale prý je i chutný 🙂

Vánoční perníčky maminky Dany Kučerové

50 dkg hladké mouky
12 dkg másla
12 dkg moučkového cukru
2 vejce
3 lžíce medu
perníkové koření dle chuti
3 lžíce kakaa
1 prášek do perníku /pečiva/

Máslo utřeme s cukrem a vejci, zapracujeme med, koření, přidáme kakao a nakonec mouku s práškem. Vyválíme plát, vykrajujeme tvary, klademe na vymaštěný plech a pečeme zprudka asi 4 minuty.

Perníčky jsou chutné již po 3 – 4 dnech.

Dobré cukroví provoní krásně celý byt
Vánoční perníčky

Perníčky Dany Kučerové, foto: archiv Dany Kučerové

Fíkový salám Dany Kučerové

Základem jsou dva balíčky fíků. „Než s nimi cokoliv začnu dělat, nechám je spařit horkou vodou. Touto procedurou je očistím a také se pak lépe zpracovávají, protože změknou,“ vysvětluje Dana, která diktuje tento recept z hlavy. Tak je jednoduchý. „Jeden balíček rozemelu strojkem na maso a druhý pokrájím na malinkaté kousíčky. Nezapomeňte odstranit u fíků ´bubáky´. Ve strojku na maso ještě nechám rozemlít rozinky a sušená jablka. Pak už jen všechno smíchám rukama, přidám kokos, mleté vlašské ořechy. Nakonec med nebo javorový sirup a připravím válečky, které obalím v kokosu.“

Hmotu je pak třeba nechat dva dny v lednici, aby to ztuhlo. A pak už jen stačí nakrájet na kolečka jako salám.

Žádný tuk! Žádný cukr navíc. Ale je to moc dobré,“ slibuje usměvavá a štíhlá instruktorka.

Přiměřený pohyb a zdravé mlsání

A jaké praktické rady pro vánoční čas a hodování má pro nás tato slečna, chodící reklama na zdravý životní styl? Prokládat lenošení u pohádek procházkami, vyrazit na hory, na brusle… Zkrátka hýbat se. Nezapomeňte na ovoce, které tak často nejíme: kokos, mango, ananas. Stačí udělat celé rodině mísu ovocného salátu a tučné a přeslazené jídlo zůstane ležet ladem… „Ale klidně si dejte třeba svařák,“ rychle dodává. „Berte prostě Vánoce v pohodě – jako příležitost odpočívat a dobíjet energii.

Chutné Vánoce s Markem Janotou

A co si myslí Marek Janota, osobní trenér, instruktor skupinových lekcí a výživový poradce? Ten už je trochu přísnější, nicméně jeho slova mají logiku.

Nenechte se zlákat marketingovou předvánoční masáží. Nekupujte nic, co vám prezentují v reklamách. Pozor na colové nápoje – v žádném případě vám  krásnější vánoce neudělají,“ směje se oblíbenému sloganu.

Marek Janota, osobní trenér, instruktor skupinových lekcí a výživový poradce
Marek Janota

Marek Janota, foto: archiv www.iqpohyb.cz

Pokud možno nekupujte ani žádné polotovary. Od bramborového salátu přes kapra (živého) až po cukroví si udělejte všechno sami doma. A z kvalitních surovin. Nevyjde to ani dráž (někdy i levněji, stačí pozorně nakupovat), ani to není o moc náročnější. „Kapra seženete i přímo ze sádek. Vyhněte se těm polomrtvým, kteří dožívají v kádích před každým supermarketem,“ radí specialista na výživu a ujišťuje nás, že takové jídlo bude zaručeně lépe chutnat.

Jeho závěrečná slova vás možná překvapí. „Vánoce nejsou o tom, abyste mysleli na to, co nesmíte. Pokud jídlo není jedovaté, nebo prošlé, neexistuje důvod (pokud jste zcela zdraví), proč byste něco nemohli. Jezte vše, co k Vánocům patří, ale vybírejte si pouze pokrmy z kvalitních surovin, čerstvé a hlavně v přiměřeném množství.

A já dodávám, že pokud už si kalorie díky kalorickým tabulkám počítáte nějaký ten týden, máte zřejmě základní odhad v oku. A pak už stačí jen dolaďovat.

P.S. Původně jsem myslela, že tento článek bude plný příkazů a zákazů, ale oba přizvaní odborníci mi vyrazili dech. Takových „zaručených“ rad jsou prý plné časopisy. A řídí se jimi někdo? Těžko říct. V každém případě jsem ráda, že jsem přistoupila na jejich hravost a mohla vám předložit trochu lidskosti. Tak ať vám takové Vánoce chutnají.

Kontakt na hosty:

Dana Kučerová

Marek Janota

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.

26.11.2012 Ing. Macáková Marcela Články, Jak zhubnout

Z archivu

Kalorické Tabulky vám pomohou korigovat jídlo i ve výjimečných situacích jako jsou rodinné oslavy či víkendové výlety

Jak přirozeně regulovat jídlo, aby se člověk dlouhodobě cítil dobře, nepřejídal se, nehladověl a měl dostatek energie?

V případě, že už se někomu podařilo něco zhubnout, tak vám článek dá vhled do toho, jak si jídelníček hlídat, aby se kila tuku zase nevracela zpátky.

Celý článek 4.11.2020

Související články

Jak zkrotit chutě na sladké (2. část): Neviditelní sabotéři – nevědomé rutinní návyky, stres, emoce či únava…

V předešlé části (Ing. Barbora Karásková: Jak zkrotit chutě na sladké) jsem objasnila, jak chuť na sladké souvisí s tím, jak se stravujeme.

Upozorňovala jsem na nejčastější chyby, například nedostatek bílkovin či ovoce, vynechávání porcí jídel nebo zvýšenou konzumaci ultra zpracovaných potravin.

Celý článek 17.6.2025

Fit s chutí: Rychlá cottage pomazánka a tmavý žitný chléb

I když jsme v poklusu (práce, děti, rodina, sport, čas pro sebe) a nevíme, kam dřív skočit, tak si můžeme dopřát vyvážené jídlo.

V kuchyni se snažím trávit jako většina z nás času co nejméně, a proto plánování a jednoduché recepty jsou klíčem k úspěchu.

Celý článek 15.6.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Záměrné pauzy v procesu hubnutí

Protože nás čeká období letních dovolených, považuji za ideální čas věnovat se tématu záměrné několikadenní pauzy v procesu hubnutí.

Vítejte tedy u dalších postřehů z mé nutriční poradny.

Celý článek 12.6.2025

Celý článek 6.6.2025

O kaloriích nevážně: Historické omyly týkající se jídel

Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.

Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…

Celý článek 31.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner