Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak si vybrat nejlepšího instruktora skupinového cvičení na světě

Jaký by vlastně měl být instruktor cvičení, aby vás s ním pohyb těšil? Ať už se jedná o aerobik, dnes tolik oblíbenou zumbu, případně některou z populárních forem body and mind (powerjóga, pilates), měl by mít několik zásadních a pro váš dobrý pocit rozhodujících vlastností.

Instruktor rozhodně není jenom člověk, který JEN předvádí svým klientům, jak mají cvičit. Za opravdovým fitness profesionálem se skrývá mnoho dalších profesí – zejména bavič, společník a psycholog. Pokud chodíte na jednoho instruktora pravidelně, stane se z něho zřejmě postupem času i váš přítel.Samozřejmě záleží, na kterých lekcích se potkáváte. Pokud navštěvujete například aerobik nebo zumbu, kde jsou desítky lidí, asi vás vztah s instruktorem neovlivní tolik jako u komornější hodiny s několika málo cvičenci. I když výjimky potvrzují pravidlo…

Být dobrým a oblíbeným instruktorem není snadné. Kromě patřičného vzdělání by měl mít specifické vlastnosti, díky kterým bude lidem přinášet opravdovou pohodu a radost. Ne každému je to shůry dáno, někdo na sobě musí hodně zapracovat, jinému se to třeba nikdy nepodaří. Dalo by se říct, že i pohybový projev je u výborných instruktorů vrozenou vlastností – bez problémů předávají pokyny tělem, rukama, mimikou obličeje.

Jak si vybrat nejlepšího instruktora na světě

Správný instruktor má rozdávat dobrou náladu

Kdykoliv někomu vypravím o instruktorech, vzpomenu si na jeden odstrašující případ. Cvičitelka vešla do tělocvičny, skoro ani nepozdravila, postavila se na místo, udělala „provaz“, aby všichni přítomní mohli obdivovat její flexibilitu, a celou hodinu byla zahleděná jen do sebe. Myslíte, že by vás taková lekce bavila?

Správný instruktor musí mít rád lidi a mělo by to být na něm znát!

Není možné, aby se na klienta, který mu přijde z nějakých důvodů nesympatický, mračil, případně mu to dával nějak najevo. Je jasné, že instruktor, který vám má přinášet radost, musí být také tolerantní. A ze začátku hodně tolerantní. Každému se hned nedaří vše opakovat. A právě pocity z první hodiny jsou pro vás důležité v dalším snažení.

V této souvislosti si vzpomínám ještě na jednu lekci cvičení, kterou jsem kdysi navštívila. Je to pár let, a přesto ji mám v živé paměti. Jednalo se o posilování s malými činkami. Ačkoliv jsem v té době již sama vedla hodiny, šla jsem se podívat s kamarádkou do jedné tělocvičny na populární lektorku. Bohužel ten den byla nemocná. A přišel za ni záskok. Tak neprofesionální přístup jsem snad nezažila. Tělocvična byla plná žen, některé tu byly poprvé, protože všechny chtěly navštívit lekci, o které se mluvilo v celém okolí. A pro všechny to zřejmě bylo velké trauma. Nešťastnice, kterým to moc nešlo, náhradní cvičitelka hrubě opravovala. Navíc měla nemístné poznámky. Ačkoliv mně osobně se žádný její „útok“ netýkal, dovedla jsem se vžít do pocitů žen, které třeba měly i nadváhu a přišly s odhodláním to změnit. Nikdy prostě nevíte, koho potkáte. A bylo by škoda se nechat odradit, když třeba za rohem najdete nejlepšího instruktora na světě.

Dobrý instruktor se musí zajímat o všechny klienty.

Pokud si budete připadat jako páté kolo o vozu, jistě to vaší pohodě také nepřidá. V duchu budete závidět vyvolenému hloučku kolem instruktora na konci lekce. Dobrý instruktor se v hodině nesoustředí jenom na první řadu, která je bezprostředně před ním, ale úplně na všechny lidi v tělocvičně. Samozřejmě zase záleží, zda se jedná o hodinu aerobiku, zumby (kde se prakticky nemluví), nebo cvičení, kde je prostor pro komunikaci (a kde cvičitel obchází jednotlivé cvičence a kontroluje správné provedení pohybu).

Náš dnešní host, oblíbená instruktorka Lucie Čadanová, pochází z Ostravy, kde školí pro aerobikovou školu Argent. Jak ona postupuje ve svých hodinách?Je těžké přijít s nějakým receptem na odvedení hodiny, která by vyhovovala všem. Nicméně si myslím, že když jdete na lekci s vírou a odhodláním, že bude vše v pořádku, je to základ úspěchu.  Myšlenka předchází realizaci, s úsměvem se vyhrávají války snadněji. Být dobrým instruktorem neznamená předvést  vlastní exhibici, ale neustále pracovat S lidmi a PRO lidi.“

Připravte se na to, že nově příchozího cvičence by měl instruktor stále sledovat očima – ne tak, aby mu to bylo nepříjemné. On zkrátka jen potřebuje zjistit, zda si cvičíte správně a bezpečně.

Kvalitní instruktor by se měl také neustále vzdělávat.

Klidně se ho optejme na jeho kvalifikaci. Správného instruktora takový zájem potěší, protože pokud má svoji práci rád, sám se vzdělává, absolvuje různá školení, akce, mnohdy i v zahraničí. Dnes má většina instruktorů svoje internetové stránky. Prohlédněte si je a uvidíte, jak se prezentují…

Každý instruktor by měl mít minimálně Licenci typu B a alespoň 1x do roka si zajet na tzv. kongres a zúčastnit se nějakého inspirativního školení,“ upozorňuje na důležitá fakta Lucie Čadanová, která si přivezla pár cen i ze světových aerobikových soutěží.

Jak si vybrat nejlepšího instruktora na světě

Dobrý instruktor věnuje svou pozornost každému

Jak poznám špatného instruktora?

Prvním znamením je, že se instruktor nepředstaví, nezeptá se, jestli přišel někdo nový, nebo zda má někdo zdravotní problémy. Vůbec nic neřekne o tom, jak bude hodina vypadat a co máte dělat, když nezvládnete některé prvky.

Někdy jsou tu i další alarmující signály. Instruktor na úrovni by například nikdy neměl pomlouvat své kolegy před davem. To je věc, kterou není těžké dodržet (myslet si může cokoliv).

Ve vztahu k cvičencům je pak nepřípustné, aby na ně adresně pokřikoval a napomínal kvůli špatnému provedení či dokonce surově cloumal jejich rukama. Opravit ano, ale taktně.

Rada pro rodiče: Navštěvuje vaše dítě nějaký sportovní oddíl? Dohlédněte, aby i tam se dodržovaly všechny zmíněné zásady. Znám dívku (dnes vlastně dospělou ženu), která nenávidí svoje jméno, protože tak na ni nelibě pokřikoval její trenér a zesměšňoval ji před ostatními. Dodnes nesnese, když ji tím jménem někdo oslovuje, byť v dobrém…

Když se zamyslím nad školením instruktorů, dostávají například u nás v Argentu budoucí lektoři aerobiku přímo celé seznamy věcí, na které si musí dávat pozor. Hodně často se stává, že začínající lektoři nemají trpělivost s osvojením základních dovedností (např. odpočítávání hudby, včasná slovní formulace nadcházejících cviků), takže se stane, že lekci tzv. překombinují – vytvoří si složitou choreografii, kterou nejsou schopni plynule odučit,“ vypočítává některé začátečnické chyby zkušená lektorka Lucie Čadanová.  A zdůrazňuje to, co tu již bylo řečeno: „Je nutné si uvědomit, že instruktor musí lekci tvořit PRO klienty, kteří si za ni zaplatili s určitým očekáváním, osobní předvádění se by mělo jít stranou.“

Čím víc budete do cvičení pronikat, tím výrazněji si uvědomíte, že i zde, jako ostatně snad ve všech činnostech, hraje největší roli lidský faktor. K čemu vám bude supermoderní fitcentrum, když se tam budete cítit jako páté kolo u vozu. Nikdo se na vás neusměje, slovně nepovzbudí, neporadí.

Přeji vám, ať toho svého favorita brzy najdete. A pokud už ho máte, můžete o něm napsat do komentářů, ať mají ostatní čtenáři třeba snadnější hledání. Děkuji.

Kontakt na hosta:

Tip navíc: Kde najít svého instruktora?

Databázi instruktorů (včetně osobního profilu a odkazu na www stránky) najdete na www.aerobic.cz.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Srovnání kalorií nápojů: Jste překvapeni?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

12.11.2012 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023