Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Po čem ženy touží: Chci být šťastná, zdravá a štíhlá!

Přitom kolik z nás je skutečně obézních? A umíme si hlavně na tuto otázku objektivně odpovědět? Ano, máme nějaký ten špíček, který modelkám na titulních stránkách časopisů chybí (a dnes už víme, že na tom má zásluhu počítačový program Photoshop, takže to nebereme vážně). Nenosíme všechny velikost 36 nebo 38 a zřejmě bychom všechny mohly nějaké to kilo shodit, a přesto bychom nezemřely na podvýživu.

Ale když vezmeme rozum do hrsti a spočítáme si tolik oblíbené BMI, zjistíme, že povětšinou můžeme být v pohodě a jen si tak trochu hlídat příjem kalorií (a k tomu nám dopomáhají například www.kaloricketabulky.cz).

Chci být šťastná, zdravá a štíhlá!

Stále na sobě hledáme nedostatky

Ale co když patřím mezi ty ostatní, které by měly vážně zhubnout?

Některé ženy si celý život ničí plahočením za svým snem o štíhlosti, nejedí, co jim chutná, cvičí, i když je to nebaví, zkrátka si znepříjemňují (a mnohdy i svému okolí) každou hezkou chvíli. Naopak někdo zase umí svá kila nosit s noblesou, výjimky dokonce s neuvěřitelnou suverenitou. Pamatuji si na jednu poměrně robustní dámu, která svým přítelkyním odsekla: „Já nejsem tlustá, já mám jen silné kosti!“ A bylo vymalováno.

Obezita je definovaná jako metabolické onemocnění vedoucí k hromadění tukových rezerv v organizmu. Na jejím vzniku se uplatňují jak špatná režimová opatření, tak genetické dispozice, ty  se však projeví až při pozitivní energetické bilanci organizmu. To znamená, že mám-li obézní předky, nemusím být sám obézní, když si budu hlídat svůj příjem, resp. poměr příjmu a výdeje,“ vysvětluje stav věcí MUDr. Olga Procházková, která se ve své ordinaci mimo jiné zabývá právě obezitou. A nemyslete si, že se jedná o osobu, jež káže vodu, a pije víno. Paní doktorka je velmi disciplinovaná a svůj jídelníček si svědomitě hlídá už od střední školy.

Jak poznám, že jsem tak obézní, že potřebuji zhubnout?

Každý organizmus má svou optimální hmotnost, což je taková hmotnost, která je nejvhodnější pro jedince daného věku a pohlaví (a jež zohledňuje i stav kostry a svalstva). A já k poučce dodávám, která je nejlepší také pro jeho mentalitu.

Při zachování takovéto hmotnosti bychom se měli cítit dobře jak fyzicky, tak psychicky. „Mnohdy při začátku redukce hmotnosti bývá problémem stanovení nereálného cíle – vysněné hmotnosti, která však nemusí být optimální a nelze ji dlouhodobě udržet při zachování zdravého a vyváženého jídelníčku,“ vysvětluje výše zmíněná lékařka, která si k lékařskému diplomu doplňuje vzdělání o výživě na speciálních kurzech, aby se svým pacientům a klientům mohla věnovat na opravdu špičkové úrovni.

S tímto tvrzením nezbývá než souhlasit. V jednom životním období jsem dosáhla takřka vysněné váhy. Pyšnila jsem se novým (prakticky dětským) oblečením a zpočátku si nechtěla přiznat, že moje věčná podrážděnost a únava mohou mít něco společného s tou báječnou velikostí 36. Máma mi samozřejmě říkala, že se mám najíst, že jsem vyzáblá, ale její slova mě jen iritovala. Teď s odstupem několika nabytých kilogramů jí při pohledu na fotografie z té doby dávám zapravdu. Ano, byla jsem vyzáblá…

Maminky a babičky nás celý život vykrmují. My pod různými nepochopitelnými vlivy naopak víceméně hladovíme. Kdo má tedy nakonec pravdu?

Chci být šťastná, zdravá a štíhlá!

Odborník vám poradí, jak nejlépe zhubnout

Jak vypočítat své BMI

Měřítek k posouzení „ideální“ váhy je mnoho. Vedle čistě subjektivních, jak se cítím nebo jak nám říkají, že vypadáme, jsou tu pak i více objektivní, resp. měřitelné.

Hitem posledních let se stal Body Mass Index, BMI. Zatímco naše maminky se ještě řídily jednoduchým  ukazatelem, kdy se od výšky v centimetrech odečetla stovka a získaly tak svoji optimální váhu (tj. když měřím 165 cm, mohu mít 65 kg a jsem v pohodě), BMI jde do větší hloubky matematiky i logiky a kalkuluje s poměrem hmotnosti a druhé mocniny výšky.

Skvělý tip pro jednoduchý život: Abyste nemuseli počítat, využijte jednoduché aplikace na www.vypocet.cz/bmi. Zde se také dovíte, do které kategorie se svým výsledkem spadáte.

Zdá se to být snadné. I zde ovšem narážíme na mnohá úskalí, například chybí zohlednění poměru svaloviny a tuků. U sportovců tak může být BMI vyšší, protože mají větší procento svalů, které jsou (jak známo) těžší než tuk.

Pokud to myslíte s hubnutím vážně a chcete mít jasno, zda je vám to třeba, doporučuji si nechat stanovit navíc procento tělesného tuku – měřením kožní řasy kaliperem, případně pomocí bioimpedance.

Hubnutí pro zdraví

Zbavování se nadbytečných kilogramů není ale spojeno jen s touhou po kráse. Obvod  pasu nám například může odhalit cenné informace o riziku zdravotních komplikací kardiovaskulárního charakteru. „Když má žena nad 88 cm a muž nad 102 cm v pase, je už riziko celkem značné,“ říká zkušená internistka, která je svým pacientům schopna zhodnotit jejich jídelníčky a dát důležitá doporučení pro zlepšení životosprávy.

Motivující zpráva pro hubnoucí

Redukce o 1 kg dle některých zdrojů prodlouží život až o 3 měsíce. Redukce hmotnosti o 5-10% se již projeví pozitivně na zdravotním stavu. Děkujeme za zprávy, paní doktorko!

Vizitka odborníka:

MUDr. Olga Procházková, lékařka internistka, pracuje v ambulanci na Kladně, kde je většina pacientů s kardiovaskulárními a metabolickými chorobami, dlouhodobě se zabývá obezitou. prochol@seznam.cz,  tel: 604 466712

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nejslavnější česká dieta – STŘEDAFORM

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

5.11.2012 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024