Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak nepřibrat o Vánocích II: Nenechte se přemluvit k tomu, co vy nechcete!

Minule jsme se ptali odborníků na zdravý životní styl, jak si máme užít Vánoce bez výčitek svědomí. Připomněli jsme si, že Vánoce nejsou o tom, abyste mysleli na to, co nesmíte, ale zároveň je třeba věnovat pozornost vyvážené míře konzumace a adekvátnímu pohybu.  Dnes se podíváme ještě na jeden ožehavý problém vánočních svátků. Jak odmítnout nabízené jídlo a neurazit.

Za sebe musím říct, že mám poměrně štěstí. Nejsem ten typ, který by bez příčiny snědl jen tak tabulku čokolády na posezení. Na druhou stranu vím, že když mi ji někdo nabídne, neodmítnu. A to bohužel i v případě, že na nabízenou pochutinu nemám ani kolikrát extra chuť. Říká se tomu slabá vůle a vsadím se, že v tom nejedu sama…

Už se zase (ne)těšíme na Vánoce?

Lidé, kteří se potýkají s obezitou, přibírají často o Vánocích mnoho kilogramů. Příčinou může být to, že nedokážou zvládnout sami sebe nebo podlehnou tlaku okolí, které je nutí ke zvýšené konzumaci kalorických jídel,“ říká PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB (Stop Obezitě).  A není se co divit. Vánoční svátky většinou trávíme na návštěvách, které se nám snaží nabídnout „to nejlepší“, případně podobné laskominy připravujeme v roli hostitelů pro naše hosty. Už samotné vaření a zdobení svádí k ochutnávání. A pak ta chvíle, kdy všichni zasednou ke stolu… A to nemluvím o oblíbeném nátlaku  příbuzných v podobě šílených vět:

  • Vařila jsem to speciálně pro tebe!
  • Tobě u nás nechutná?
  • Pekla jsem celý prosinec tvoje oblíbené cukroví, musíš všechno ochutnat.
  • Tohle jsi měl/a vždy rád/a.
  • Tak ochutnej aspoň kousek.
  • Po jednom jídle přece neztloustneš.
  • To zase rychle vyběháš.
  • Vždyť nejsi tlustá/ý
Jak nepřibrat o Vánocích

Jezte co nejpomaleji, věnujte pozornost chuti.

Když jsem ještě aktivně předcvičovala, tak toto téma jsem se svými klientkami na hodinách cvičení probírala rok co rok. Jakmile se přiblížily Vánoce, všechny si stýskaly, jak budou muset zase odolávat nátlaku příbuzných. Chce to mít plán. A že je to úkol hodný válečného generála, o tom není pochyb.

Co funguje? Pokud držíte dietu a hlídáte si kalorie, připravte na to dopředu všechny zúčastněné. Nestyďte se za své rozhodnutí. Jestli si nechcete letošní Vánoce otrávit (a své snažení pokazit), oznamte všem, že nejíte nic tučného a oceníte, když vás nebude nikdo nutit. Naopak můžete nabídnout vhodné alternativy pro vaše pohoštění. Maminka a všichni, kdo vás mají rádi, vám jistě nakonec s láskou vyhoví. Jen je třeba jim to říct dopředu a citlivě. Nevystavujte je zbytečně šoku až v momentě, kdy před vás položí plné mísy.

Základem asertivního chování je otevřenost komunikace bez použití manipulativních strategií a zachovávání respektu a úcty k sobě i k těm druhým,“ říká k tomu uznávaná odbornice na výživu i lidskou duši, která je mým dnešním hostem. Před lety jsem vedla hodiny cvičení právě i pro klientky STOBu a moc ráda na ten čas vzpomínám. Jednou mi jedna účastnice kurzu přinesla krabici cukroví se slovy: „Jsem zvyklá péct každý rok, ale letos chci opravdu zhubnout, tak si nedám.“ I toto je možnost. Pokud si nedovedete představit Vánoce bez vanilkou provoněné kuchyně, napečte jako obvykle a pak většinu rozdejte. Určitě víte o někom, koho by cukroví potěšilo. Osamělá sousedka, dcera/snacha s malými dětmi, věčně hladová cvičitelka, která sama nic nestíhá 🙂

Zkuste si před vánočními svátky dopředu rozmyslet, co si povolíte. A hlavně svým hostitelům nelžete. Nevymlouvejte se na žlučník a jiné zdravotní problémy. Všichni to většinou myslí dobře, nabízí-li opulentní formu občerstvení, ale my musíme setrvat na tom, že to myslíme dobře především sami se sebou, že my jsme soudci toho, co je pro nás dobré, a nikdo jiný.

Užijte si své povolené jouly co nejlépe.

Vánoce nejsou o tom, abyste mysleli na to, co nesmíte.

Asertivní odpovědi, které radí na vánoční naléhání svým klientům PhDr. Iva Málková (naučit se dopředu!):

  • Mami, moc děkuji, to je od tebe milé, že ses tak snažila, ale já si to vzít nechci. Začala jsem hubnout a cítím se skvěle.
  • Ne, děkuji, je to výborné, vždyť vidíš, jak to ostatním chutná, ale já na další cukroví nemám chuť a nechci se nutit, to by ti přece radost neudělalo.
  • Navykla jsem si jíst lehčí stravu a dělá mi dobře. Cítím se od té doby opravdu lépe, nechci si to pokazit!
  • Děkuji, ale vezmu si ovoce, na to mám největší chuť.
  • Ne, díky, teď nebudu, je mi lépe, když nemám tak plný žaludek.

Máme-li se rádi, míra naší sebeúcty je vysoká, nemáme s tím většinou ani problém. Stačí jedno až dvě NE, prezentované s úsměvem,“ vysvětluje PhDr. Málková, která už celé roky pomáhá hubnout stovkám žen a mužů.  „Je-li pro nás odmítnutí problém, druhá strana to vycítí a vnímá naše rozpaky a váhání jen jako ostych a bude naléhat o to víc,“ dodává ze zkušenosti.

Jak se necítit vinným, když se najíte, a ochuzeným, když se nenajíte?

  1. Naplánujte si předem, co a v jakém množství budete jíst, abyste nepřesáhli svou denní energetickou spotřebu.
  2. Našetřete si jouly omezením příjmu potravy v předchozích dnech nebo zvýšenou tělesnou aktivitou.
  3. Nechoďte na oslavy vyhladovělí. Snězte dopředu něco malého a zdravého.
  4. Užijte si své povolené jouly co nejlépe. Ochutnejte speciality, nová a neznámá jídla.
  5. Jezte co nejpomaleji, věnujte pozornost chuti, vůni, vzhledu jídla.
  6. Jestliže sníte více, než jste si povolili, nezatracujte se.

Užijte si Vánoce všemi smysly

Jídlo, jídlo, jídlo. Když tak čtu předešlé řádky, mám pocit, že Vánoce jsou jen o jídle. Ale všichni víme, že to tak není. Nemusíme podlehnout mánii plných košíků, napečeného cukroví a zoufalého počítání kalorií, které jsme do sebe doslova vecpali, ať už jsme chtěli, či nikoliv.

Užijte si Vánoce všemi smysly

Vychutnávejte si Vánoce nejen pomocí chuťových buněk!

Kochejte se krásnou výzdobou, zapalte si svíčky, františky a purpuru… Spolu s Jiřím Suchým si zazpívejte o tom, co voní na plotně… Pozvěte přátele na procházku po městě, dopřejte si svařák nebo jinou voňavou lahůdku ze stánku. Bude chutnat svou výjimečností, atmosférou kouzelných Vánoc. Přečtěte si nějakou knížku, poslechněte hudební CD, navštivte koncert, zajděte si do kostela nebo jen tak do přírody občerstvit duši rozjímáním.

Přeji vám krásné adventní dny a pojďme společně snít o Vánocích bílých…

Kontakt na hosta: PhDr. Iva Málková, www.stob.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Tři chlapi v kuchyni aneb jednoduché recepty do náročných dnů

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

3.12.2012 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024