Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lesk a bída novoročních předsevzetí

Podle jednoho nedávného průzkumu se pomocí novoročních předsevzetí údajně snaží zlepšit svůj život skoro polovina lidí. Zdá se to dost neuvěřitelné, protože kohokoliv se zeptám, tak mávne ruku a řekne, že on to rozhodně nedělá. Něco na tom výše uvedeném tvrzení ovšem bude, protože každoročně přeplněné tělocvičny v lednu mluví za vše. A jak jste na tom vy?

Mám ráda nové začátky. Ráno jako začátek dne, kdy se ještě zdá, že vše stihnu, protože mám před sebou celý dlouhý den. Začátek dovolené, kdy je její konec v nedohledu a vypadá to, že si skutečně odpočinu a nebudu se rozčilovat kvůli blbostem…

No a také začátek roku, kdy si vždy slibuji, že budu mít celý rok přehledně vedený diář, když je tak krásně nový a nepočmáraný zmatečnými klikyháky. Hm, asi víte, jak to dopadne, že? A stejně tak si myslím, že to každý má s novoročními předsevzetími. No ano, soudím podle sebe, ale abyste neřekli, vyptávala jsem se i ve svém okolí, já sama jsem, jak vidíte, v tomto směru velmi špatný příklad.

Lesk a bída novoročních předsevzetí

Jak dodržet novoroční předsevzetí?

A protože na přelomu roku jsou vždy hojně čtené horoskopy, požádala jsem o hlavní slovo ohledně novoročních předsevzetí „odborníka na hvězdy“, které ovlivňují naše životy.

Ondřej Habr, astrolog

Otázka předsevzetí se týká práce s egem. Zda a do jaké míry jej můžeme vědomě řídit. Jistě je správné stanovit si cíle a zásady jak jich dosáhnout, zvlášť pokud se shodují s morálními pravidly, ale z mého pohledu je důležité být realistou, tj. znát se a znát své možnosti. To znamená dávat si takové úkoly, na které stačíme, a takové cíle, které jsou skutečně v souladu s tím, kým bychom měli být.

Nový rok je tradičně pokušením odstřihnout se od starého a začít s novým. Využijme tento mezník a z jistého pohledu magický den. Navrhuji zkusit na Nový rok dělat vše „tak správně“, jak bychom si přáli i pak celý rok. Co se nám symbolicky podaří v malém, má postupně příležitost rozkvést ve velkém, tj. v celém novém roce.

Letošní Nový rok bude přát všem čestným předsevzetím, bude nahrávat otevřenosti, pravdivosti. Hledejme pravdivost v sobě a přejme si to, na co stačíme a co ovládáme. Rovněž je velká šance pro pokusy dělat věci novým způsobem, novými prostředky a vyzkoušet nevyzkoušené. Stát se pro sebe i okolí zajímavými, nabízet a dávat možnosti. Ve spolupráci i v spolužití.

Letošní Nový rok přeje všem čestným předsevzetím

Jak na Nový rok, tak po celý rok?

Tak co říkáte? Nedáte si nakonec pře jen letos aspoň jedno malé předsevzetíčko? Možná je dobrou alternativou chodit pravidelně na tento blog 🙂

Linda Maletínská, PR specialistka

Předsevzetí si už několik let nedávám. Myslím si, že pokud se člověk pro nějakou změnu rozhodne, neměl by čekat na nějaký konkrétní mezník, ale udělat to prostě HNED. Nicméně pokud to někomu může pomoci, mít vytyčené nějaké konkrétní datum s konkrétním cílem, tak proč ne. Osobně jsem mívala taková ta klasická „holčičí“ předsevzetí o intenzivnějším cvičení a sníženém příjmu potravin, ale opravdu se mi osvědčilo více okamžité jednání v momentu rozhodnutí, než ono až/od/potom…..

Na tom určitě něco bude. Myslím, že síla rozhodného okamžiku vykoná své. A pokud navíc patříte mezi ty, kterým zima moc nesedí a jsou rádi, že vůbec dýchají, proč si život kazit ještě nějakým znásilňováním starých  (i když špatných) zvyků, že? Počkejme si třeba na jaro, kdy v přírodě vše začíná růst, což nám může dodat sílu (to taky nemám ze své hlavy:-))

Věra Květoňová, bankovní úřednice

Předsevzetí si na Nový rok nedávám, ale když se rozhodnu pro změnu, tak ji udělám kdykoliv v průběhu roku. Nicméně na Nový rok si vždy raději zacvičím – pro jistotu, aby mi to celý rok vydrželo, jak se říká, ale to není předsevzetí, to je v souladu s tvrzením: „Jak na Nový rok, tak po celý rok.“

Jak dodržet novoroční předsevzetí

Pokud jste se i tak už rozhodli toto martyrium podstoupit, zde pár rad, které jsem posbírala od zkušených harcovníků.

1. Buďte konkrétní a soudní
Žádné ´budu žít zdravě a zhubnu patnáct kilo do léta´, ale ´začnu cvičit v posilovně pod vedením trenéra, který mi pomůže si stanovit rozumné cíle´. Nemá také smysl chtít ve svém životě udělat příliš mnoho změn, ačkoliv se mohou zdát všechny jen pozitivní a přínosné. Jsme jen lidé, že…

2. Veďte si deník
Takový deník je vůbec užitečná věc. Pomůže nám se zorientovat ve svém životě, ale i ve svých plánech a snech. Vzpomeňte si na oblíbenou knižní a filmovou hrdinku Bridget Jonesovou. Ta ze svého zapisování zkonzumovaných dávek alkoholu a vykouřených cigaret dokázala udělat celosvětový hit!

3. Najděte si sparingpartnera
Ne nadarmo se říká, že ve dvou se to lépe táhne. Pokud nemůžete počítat s podporou v rodině, získejte pro svůj nový lepší život kamarádku, které se nedokážete vymlouvat.

4. Dovolte si hřešit
Váš nový život nesmí být jen odříkání a dřina. Naplánujte si malé radosti, kterými se budete přiměřeně odměňovat. Dort za každou návštěvu posilovny asi není to pravé ořechové, ale posezení v kavárně u dobré kávy je v pořádku.

5. Nevzdávejte se
Když předsevzetí sem tam porušíte, není to důvod k tomu vše vzdát a upadnout do depresivní letargie. Nikdo není dokonalý, jak bylo řečeno v závěru filmu Někdo to ráda horké….

6. Představujte si
Tohle je bonusová rada. Občas si v duchu představujte, jak vypadáte po své nápravě. A zkuste se tak i cítit. Vidíte se už v té vysněné sukni, která je vám zatím o číslo menší? A sluší vám to, že?

Věnujte více času rodině a přátelům, to je nejlepší předsevzetí :-)

Věnujte více času rodině a přátelům

Celé to dnešní rozjímání o tom, zda „mít, či nemít“ novoroční předsevzetí bych zakončila odpovědí, kterou mi ohledně tématu dal můj poslední host.

Lucie Dubnová, cvičitelka a instruktorka in-line bruslení

Novoroční předsevzetí mají vždycky smysl, pokud jsou splnitelná. Záleží však na pevné vůli dotyčného, zda vydrží ve svém odhodlání,  nebo se ho vzdá. Osobně jsem nikdy moc na předsevzetí nebyla, nicméně pro příští rok si sama za sebe jedno dávám: Nezanedbávat přátele a rodinu na úkor práce a víc se všem věnovat.

V tomto směru asi není co dodat, nemyslíte?

Tak ať se povede.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ludmila (67 let): Když mám nyní dostatek bílkovin, zmizely chutě na sladkosti

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

31.12.2012 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024