Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cvičení pro pohodu: Vyzkoušejte cvičení z oblasti BODY AND MIND

Dynamický aerobik, živelná zumba, hromadné zvedání „železa“ v posilovně za zvuků burácející hudby. Takový je na první pohled trend fitness a leckoho může svou masovostí a hektičností odradit. Před patnácti lety ovšem začal tento svět zažívat zpomalení – a když se podíváte zblízka, zjistíte, že v nabídce cvičení si dnes vybere opravdu každý.

Mezi namakanými svalovci „proplouvají“ šatnou takřka éterické bytosti, které s karimatkou v podpaží nehlučně rozmlouvají o klidu a harmonii. Do tělocvičen znovu vstoupila jóga, vzkříšeno bylo sto let staré cvičení pilates a k tomu přibývaly nové a nové pomalé formy, které dostaly společný název, jenž mluví za všechno – BODY AND MIND.

S výrazem BODY AND MIND jsem se poprvé více setkala v roce 2000, kdy jsem psala svou knihu Aerobik (Grada, 2001). Součástí měly být i nové styly, které by navazovaly na aerobní cvičení. PhDr. Jitka Polášková, bývalá prezidentka Českého svazu aerobiku, která již bohužel není mezi námi, vždy pečlivě sledovala novinky ve světě, takže mé kroky logicky směřovaly za ní. Vrátila se tehdy zrovna z nějaké zahraniční cesty a s entuziasmem, kterým byla známá, hovořila, jak skvělá budoucnost toto cvičení čeká. A měla pravdu. Obliba cvičení BODY AND MIND (harmonie těla, duše a mysli) stále stoupá a moudří provozovatelé fitcentr jim otvírají své dveře.

Body and mind - cvičení pro pohodu

Body and mind – cvičení pro každý věk

Například v jednom velkém fit klubu, kam chodívám za svou kamarádkou, měli ještě nedávno velký sál plný kol na indoor cycling (jízda na speciálních statických kolech) a v malém sále probíhaly lekce jógy. A dnes? Pár kol ponechali pro strýčka příhodu a hrstku stálých návštěvníků v malém sále a ten velký praská ve švech při téměř každé lekci jógy nebo port de bras (obojí ze skupiny právě BODY AND MIND).

Co je BODY AND MIND

Do této kategorie patří především  jóga, pilates, tai– chi, port de bras, strečink a další aktivity v relaxačním tempu zaměřující se na sebe uvnitř těla. Mohou je dělat bezpečně a účinně lidé bez kondice, senioři, klienti s nadváhou, ale i sportovci.

  • Největší oblibu zaznamenává pravděpodobně technika pilates, která účinně zdokonaluje držení těla, protahuje páteř, tvaruje dlouhé a štíhlé svaly a oplošťuje břicho.

Současný inovovaný přístup k originální technice, za kterou stojí Němec Joseph Pilates, uplatňuje znalosti moderní vědy o tělesných cvičeních a kineziologii. Výsledkem je bezpečný a vysoce účelný cvičební program, který aktivuje hluboký stabilizační svalový systém. Aktivita tohoto systému je základem koordinovaných pohybů těla, prováděných s maximální efektivitou a minimální vynaloženou energií. Metody využívají trenéři i fyzioterapeuti. Na cvičení vám stačí obyčejná podložka, nicméně často se v lekcích přidávají ještě různé pomůcky k usnadnění nácviku daného pohybu, např. overbally.

Pilates v Centru funkčního pohybu

Pilates v Centru funkčního pohybu

Jak správně cvičit pilates

Pilates se cvičí obvykle ve skupině, ale osobně doporučuji na základě vlastní zkušenosti nejdřív pár individuálních lekcí s vyškoleným instruktorem. Právě v tomto případě pak také platí poněkud zavádějící slogan, který najdete často u nabídky lekcí pilates: Po 10 lekcích se budete cítit lépe, po 20 lekcích budete lépe vypadat a po 30 lekcích budete mít nové tělo.

Individuální lekce rozhodně nejsou vyhozené peníze – naučíte se vnímat práci svých svalů, jejich reakci na konkrétní cviky a naučené pohybové stereotypy pak krásně využijete při dalším cvičení i v běžném životě. „Pokud vás lektor neopravuje, raději odejděte a zkuste si jít jinam, neboť taková lekce vám nic nedá,“ zdůrazňuje nutnost průběžné korekce Daniel Miller, který školí i nové instruktory a nic jim neodpustí. A musím říct, že i já – po letech cvičení aerobiku – jsem se stala pro lektora tvrdým oříškem a krůček za krůčkem se učila úplně nově vnímat své tělo.

  • Cviky pilates se často vykonávají také na speciálních strojích. Právě díky nim je metoda tak účinná. Jeden cvik, který provedete na různých strojích, vám umožní do hloubky pochopit smysl a princip svého těla. Pamatujte, že jen precizně provedený cvik přináší kýžený výsledek. Nejde o kvantitu, ale o kvalitu.

Pravidelné cvičení, při kterém efektivně zapojíte svaly celého těla, vás příjemně osvěží na těle i na duši. Není nutné se vyřídit v posilovně, abyste zapomněli na každodenní starosti. Samozřejmě je žádoucí k pomalému cvičení typu BODY AND MIND přidat nějakou aerobní aktivitu, postačí i rychlá chůze. „Já osobně jsem v pubertě, kdy jsem trochu šidil sport, velmi prožíval bolest hlavy v podobě silných migrén, ale pak jsem začal opět cvičit – a bolesti začaly ustupovat. Sem tam se objevily, ale od té doby, co se věnuji pilates, jsem migrénu neměl,“ vzpomíná Daniel Miller, v současnosti největší odborník na metodu pilates v naší republice.

Pozdě bycha honiti aneb myslete na prevenci

Pokud patří pravidelné cvičení do vašich předsevzetí či plánů v nedohledu, jenž stále odkládáte „z neznámých důvodů“, zkuste začít právě se styly BODY AND MIND. Lekce jsou sice náročné (i když to na první pohled vypadá jen jako obyčejné válení na koberci), ale v poněkud komornější atmosféře, takže snadněji překonáte prvotní ostych. Navíc vnímáte-li nějaké nepříjemné signály vašeho těla, že ne vše je úplně v pořádku, kvalifikovaný lektor BODY AND MIND vám bude umět poradit a lekci přizpůsobit. „Účinné duševně relaxační a meditační techniky pomáhají zmírnit nežádoucí tělesné následky emočního stresu a deprese, kterým se v dnešní civilizované době nevyhneme,“ vysvětluje Mgr. Daniel Muller vysokou poptávku po stylech BODY AND MIND. Lidi už pochopili, že nestačí jen makat jako o život, ale je potřeba svůj život – i ten aktivní – zharmonizovat.  „Ideální samozřejmě je, pokud stresové situace neřešíme jen následnou relaxací, ale když jim také předcházíme… Z praxe známe například rehabilitaci a další léčebné postupy, ale cílem fitness odvětví – tělesných aktivit BODY AND MIND – je právě prevence, která by minimalizovala nutnost dávat věci pak obtížně do pořádku.“

Pilates při skupinové lekci

Pilates při skupinové lekci

Nečekejte, až vás vaše problémy dovedou na neurologii a následné rehabilitace, a vezměte zdraví do svých rukou! Začněte s pravidelným pohybem ještě dnes. Čím dřív to bude, tím snáze pocítíte jeho účinky. A vyhnete se nepříjemným bolestem.

Jak vybrat vhodné cvičení?

I v tom vás může nasměrovat kvalifikovaný trenér při první lekci, v rámci které by měl provést odbornou diagnostiku pohybového aparátu. O výběru kvalitního zařízení, kde se vám dostane vhodné péče, jsme hovořili již v pojednání Než půjdete cvičit: Praktické a léty prověřené rady, které je dobré si před vaší výpravou za novým životem s pohybem připomenout. O důležitosti samotného instruktora jsme si pak rovněž povídali v článku Jak si vybrat nejlepšího instruktora skupinového cvičení na světě a také v pojednání o současném hitu Zumba fitness: Největší revoluce ve fitness: Beto Perez a jeho Zumba®. Jak vidíte, je to skutečně důležitý faktor, o kterém ví všichni odborníci. I dnešní host k tomu říká:  „Nezapomeňte si ověřit znalosti lektora, všichni by za sebou měli mít příslušné vzdělávací školení. A v neposlední řadě dejte na dobré reference. Pokud už k němu někdo chodí určitý čas a cvičení si chválí, bude to nejspíš správná volba.

Slovo závěrem

A to je pro dnešek vše. Dalším směrům BODY AND MIND se budeme věnovat v příštích setkáních během roku. Za samostatný článek určitě stojí zmíněná jóga, resp. odnože jógy, které se v moderním světě provozují (např. poweryoga) a minimálně jedno velké zastavení budeme věnovat strečinku, jenž doplňuje prakticky všechny styly – a můžeme si pomocí jednoduchých cviků pomoci i od nepříjemných pocitů během dne. Nelze nezmínit také populární port de bras, tanečně-kondiční trénink, kde se důraz klade na esteticky plynulé pohyby v souladu se specifickou hudbou. Ale o tom skutečně až někdy příště.

Teď vám přeji příjemné dny, šťastnou volbu lekce a budu ráda, když napíšete do komentářů, kam chodíte cvičit, případně jak jste tam spokojeni s přístupem personálu. Budou to cenné informace i pro ostatní čtenáře tohoto blogu. Děkuji vám za přízeň a spolupráci

Vizitka hosta:

Mgr. Daniel Muller, majitel centra a instruktor skupinových lekcí, zaměřuje se na pilates a zdravotní cvičení

www.centrumfunkcnihopohybu.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

V listopadu jezte bíle a pamatujte, že správné dýchání pomáhá procesu spalování

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

21.1.2013 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023