Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Osobní trenér, vaše cesta k trvalé štíhlosti a dobré kondici

Nedokážete se přinutit k pravidelnému cvičení? Chybí vám disciplína a často si najdete „objektivní“ výmluvu, proč zrovna ten den nemůžete jít cvičit? Necháte – i když s těžkým srdcem – v šuplíku nevyužitou svou permanentku, za kterou jste dali nemalé peníze? Pak zřejmě potřebujete dohled osobního trenéra.

Jak jsem již přiznala v článku Než půjdete cvičit, i já, milovnice pohybu, jsem svého času potřebovala pořádné nakopnutí k pravidelným tréninkům, které by mě zbavily těhotenských kilogramů. A ačkoliv jsem tehdy o tom, jak dlouho budu individuální lekce navštěvovat, asi moc nepřemýšlela, samotnou mě překvapuje, že jsou pro mě v mnoha směrech užitečné dodnes.

Ano, řekněme si naplno, že jde často o lenost převlečenou za spousta výmluv, které taháme z rukávu stejně obratně jako karetní podvodník falešná esa.

Proč cvičit s osobním trenérem?

Ale mít osobního trenéra přináší i další pozitiva, než jen ten pomyslný bič, který nad vámi drží co se týká pravidelnosti docházky. Posuďte sami.

Výhody cvičení s osobním trenérem jsou přímo úměrné tomu, jak kvalitního osobního trenéra si najdete. Obecně se ale dá říci, že už jen tím, že si domluvíte termíny s trenérem, si výrazně zlepšíte cvičební morálku,“ jako by říkal z mojí vlastní zkušenosti (smích) trenér David Holzer, který dělá osobní a výživové poradenství v oblasti fitness již 14 let.

Osobní trenér David Holzer

David Holzer ví, jak se nejlépe dostanete do kondice

Vezmeme to od toho praktického konce, i když to bude znít v této souvislosti trochu nepopulárně, ale věřte, že velkou motivací pro řadu „nestabilních“ cvičenců je fakt, že pokud by chtěli rušit trénink na poslední chvíli, pravděpodobně jej stejně budou muset celý zaplatit (aspoň tak to většina trenérů má, aby se neocitli v situaci, kdy se všichni klienti omluví a oni si pak budou celý den v posilovně číst Vojnu a mír a domů nepřinesou ani korunu). A to si asi při té částce, kterou vyhodíte oknem, rozmyslíte úlety typu „raději si dojdu s kamarádkou na dvě deci“, nebo „dnes jsem opravdu unavená, tak půjdu až příští týden“, protože poplatek za osobního trenéra není skutečně v porovnání s běžnou skupinovou lekcí malý. Ale na druhou stranu se vzhledem k tomu, co vše je v něm zahrnuto a jak vám ve finále skutečně zlepší kondici a pomůže v mnoha dalších věcech, vyplatí. Aspoň pro začátek…

Dalším obecným přínosem osobního trenéra by měl být fakt, že se vám v případě pravidelných tréninků s ním dostává komplexních služeb přesně dle vašich požadavků,“ konkretizuje výše řečené David Holzer, trojnásobný mistr světa ve sportovním aerobiku v kategorii týmů (2000, 2001, 2003), který svým klientům šije tréninkové programy na míru na základě úvodní diagnostiky. „Trénink v posilovně totiž musí mít hlavu a patu, musí být dobře postaven, individuálně přizpůsoben a hlavně – dobře zacílen. Trénovat v posilovně se dá totiž na tisíc způsobů a každý vede k jinému cíli,“ vysvětluje sympatický sportovec.

Stanovení správného cíle: Proč chcete vlastně cvičit?

Při špatně postaveném tréninku riskujete nejen to, že se nic nestane a nic se nezmění, ale také možnost, že to bude fungovat, jen ne tak, jak jste chtěli. Takže si pořádně ujasněte, jaké jsou vaše cíle a vše sdělte svému trenérovi. Pokud jste si vybrali opravdu dobrého trenéra, měl by dokázat reagovat na vaše požadavky, potvrdit vám, jestli jsou reálné a co vše by cesta k vašemu cíli obnášela.

Pokud si to budete přát, může vám trenér v průběhu tréninku vše vysvětlovat, co a proč cvičíte a čeho tím dosáhnete, nebo můžete naopak vše nechat na něm a trénovat s tzv. vypnutou hlavou,“ navrhuje osvědčenou metodu zkušený trenér. „Trénink tak pro vás může být zároveň i duševní relaxací. Unavíte tělo a vyčistíte hlavu. Většina klientů dává přednost právě této variantě.“ A já dodávám, že nám, ženám, dělá ještě víc dobře, když se během lekce vypovídáme ze svých starostí. Opravdu pak odcházíte s čistou hlavou. Ovšem chudák trenér ji má pak zřejmě jako pátrací balón.

S osobním trenérem zhubnete!

K Davidovi Holzerovi, který je absolventem Fakulty Tělesné Kultury UP v Olomouci, jsem začala chodit cca tři roky po narození dcery, protože se mi zdálo, že těhotenská kila, která se na mě navzdory pravidelnému cvičení nabalila, ne a ne dostat do normálu. A musím říct, že krátce po pravidelných lekcích, které obsahovaly i chůzi do kopce na trenažéru („chodítku“), jsem skutečně šla váhově velmi uspokojivě dolů.

Pokud jste se rozhodli začít hýbat primárně kvůli hubnutí, rozhodně se neupínejte k představě činek a posilovacích strojů. Nejvhodnější pohybové aktivity a podmínky pro štěpení tuků představují ty, kde se klient nachází pravidelně a přiměřeně dlouho v aerobním režimu,“ prozrazuje ověřené kouzlo hubnutí David Holzer. O aerobním tréninku si budeme povídat blíže v některém dalším pokračování, v tuto chvíli pro úplnost snad jen připomeňme, že při aerobní činnosti dochází ke štěpení energie za přístupu kyslíku a tělo tedy dokáže za určitých podmínek využívat jako palivo právě tukovou tkáň.

Čtyři tipy Davida Holzera: Jak neúčinněji zhubnout

  1. čím delší aerobní bloky zařadíte, tím lépe (ideální je 50 min a více)
  2. nemusíte běhat, pokud na to nemáte kondici, velmi dobrá je svižná chůze do mírného kopce
  3. udržujte stabilní zátěž a tím pádem i tepovou frekvenci – při optimální zátěži se potíte, máte prodloužený dech, ale stíháte dodýchávat tolik kyslíku, kolik spotřebováváte (nedostáváte se do kyslíkového dluhu a „nelapete“ po dechu, časem subjektivně vnímáte, že byste ve zvoleném tempu vydrželi i hodinu i více)
  4. dodržujte pravidelnost, ideální interval pro začátečníka je každý druhý den

Kdy můžete začít cvičit bez trenéra?

Jak jsem již zmínila, mít osobního trenéra se vyplatí minimálně v počátcích vašeho snažení o získání kondice nebo ztráty nadbytečných kilogramů, případně obojího… Až si osvojíte základní pohybové návyky a budete jistí, že nepropadnete do stavu lenosti výše zmíněné, můžete bez problémů pokračovat sami nebo se sparing partnerem (kamarádkou, kamarádem, parťákem, s kterým se ve fitku seznámíte, neboť zde platí dvojnásob, že ve dvou se to lépe táhne).

Po jaké době bude klient schopen pokračovat ve cvičení sám, záleží z větší části na tom, jak dobrou má pohybovou paměť a jak moc byl ochoten se učit a pochopit pravidla svého tréninku,“ vyjmenovává důležitá fakta na základě mnohaletých zkušeností z praxe David Holzer.

A pokud položím velmi konkrétní otázku na odhadnutí času, kdy se můžeme odstřihnout od trenéra a pokračovat sami?Vlastně je to dost podobné, jako kdybyste se zeptali, kolikrát budete muset pozorovat svého mechanika při opravování auta, než budete schopni si ho opravit sami. Někdo to zvládne rychle a někomu to bude trvat déle, než byste považovali za možné. V této souvislosti si vzpomínám na příhodu, kdy jsem jednomu pánovi sestavoval tréninkový plán. Procházeli jsme si všechny stroje, já jsem mu ukazoval správné provedení, zapisoval jsem mu do plánu nastavení stroje a ukazoval i možné chyby, kterých by se mohl dopouštět. U jednoho stroje jsem mu obšírně vysvětloval jemnosti správného postavení pánve, aby co nejlépe zabíralo břicho a hned jsem po něm chtěl, aby si to vyzkoušel. Pán mě bedlivě sledoval, po mojí výzvě ale trochu znejistěl, začal stroj nejistě obcházet a tvářil se zamyšleně. Nakonec si na vypolstrovanou lavku lehnul na břicho (přestože já jsem celou dobu předváděl cvik na zádech) a zeptal se mě, jestli je to tak správně… A já jsem se po chvíli začal rozhlížet, přesvědčen, že objevím skrytou kameru a že pán si ze mě dělá legraci. Nedělal. Jen prostě nebyl schopen pohyb ani bezprostředně po výkladu napodobit, natož si ho zapamatovat…

  • V každém případě platí jednoduché pravidlo: klient může cvičit sám, až bude schopen provádět cviky správně i bez opravování svého trenéra.

Jak si vybrat dobrého osobního trenéra

O tom, Jak si vybrat nejlepšího instruktora skupinového cvičení na světě, jsme si zde již povídali. A co osobní trenér? Je to asi hodně podobné…

Pokud zamýšlíte využít služeb konkrétního osobního trenéra, dejte si tu práci a chvíli ho sledujte. Zjistěte, jestli trénuje s různými klienty různé tréninky, nebo má tendenci cvičit se všemi to stejné. Ptejte se ostatních klientů, chtějte vidět jeho výsledky. Zjistěte si, jestli má nějaké odborné vzdělání. Jakékoliv vysokoškolské vzdělání s tělovýchovným zaměřením je nezpochybnitelnou výhodou. Dotyčný bude mít neporovnatelně lepší znalosti z anatomie, fyziologie, struktury tréninku a v neposlední řadě také didaktiky. Týdenním trenérským kurzem, kterým disponuje spousta dalších trenérů, se tohle vše prostě nedá dohnat.“

A co vzhled? Ženám se často líbí muži typu Arnold Schwarzenegger, ale asi vypracovaná postava není zárukou toho, že mi takový trenér udělá správný tréninkový plán, že?

Je-li jedinou kvalifikací vámi vybraného trenéra jeho kulturistická minulost, vězte, že vaše tréninky budou pravděpodobně také podobné těm kulturistickým. Žádné jiné asi nebude umět. Takže když tedy náhodou nechcete být také kulturistou, poohlédněte se jinde. Obecným pravidlem také je, že každý trenér je sám sobě reklamou a výkladní skříní svých schopností. Obtloustlý trenér se špatným držením těla by pro vás měl být jasným signálem k útěku,“ dodává David Holzer, který tedy skutečně tou chodící reklamou je.

Vizitka hosta:

Mgr. David Holzer

  • absolvent Fakulty Tělesné Kultury UP v Olomouci, obor Aplikovaná tělesná výchova (kombinace klasické tělesné výchovy a tv pro tělesně i mentálně postižené)
  • licence FISAF, Spinning, TRX
  • Master instructor systému funkčního tréninku Move-it pro ČR a SR
  • Master instructor PUMP FX pro ČR a SR
  • Master instructor STARTRAC, HUMANSPORT, JORDAN pro ČR

sportovní úspěchy:

  • trojnásobný mistr světa ve sportovním aerobiku v kategorii týmů (2000, 2001, 2003)
  • pětinásobný mistr Evropy ve sportovním aerobiku v kategorii týmů
  • mistr České republiky ve sportovní gymnastice

d.holzer@email.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Veronika Žilková: Neobětujte své tělo péči o ostatní

Veronika Žilková: Neobětujte své tělo péči o ostatní

V souvislosti s uvedením komorního snímku Spolu do kin přinášíme krátký rozhovor s oblíbenou a výjimečně všestrannou herečkou Veronikou Žilkovou, která v něm exceluje v roli matky autistického syna (Štěpán Kozub).

Zajímalo nás, kde tato vitální žena bere energii, jak se stravuje a zda vůbec někdy odpočívá.

Celý článek 23.11.2022 0

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

18.2.2013 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024