Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Aerobik – aerobní trénink, který si zamilujete

Dnešní téma je pro mě výjimečné. Aerobik mi ovlivnil život v mnoha směrech. Prožila jsem na něm pubertu, určitou část života se živila jako instruktorka aerobiku, napsala jsem knihu s názvem Aerobik a přes patnáct let provozuji internetové stránky www.aerobic.cz. Co dodat? 🙂

Když jsem před více než deseti lety psala knížku Aerobik (Grada, 2001), oslovila jsem několik osobností, které byly s aerobikem a skupinovými lekcemi často skloňovány. A těší mě, že mi stále z celé republiky chodí zprávičky od čtenářů, kteří její obsah využívají dodnes…. Děkuji.

Jednalo se tehdy o dobu, kdy jsme měli čerstvou mistryni světa ve sportovním aerobiku, Olgu Šípkovou, jež se se svým cvičením  objevovala s železnou pravidelností v časopisech a televizi, a kdy ještě nikdo nevěděl, že jednou přijde Zumba fitness a začne klasický aerobik na čas z rozvrhu fitness klubů vytlačovat. A nejen ta….

  • A přestože dnes neplatí to, co bylo včera, chci si  zavzpomínat na starý dobrý aerobik s vírou, že jeho zlatá éra se opět vrátí – i když třeba bude (řečeno slovy chemika) v jiném skupenství 🙂

Láska jménem AEROBIK

Aerobik svého času přivedl – stejně jako před časem výše zmíněná Zumba finess – do tělocvičen ženy, které třeba nikdy necvičily. Hit, jenž doprovázela chytlavá muzika, charakteristické oblečení a pro nás tehdy ještě (psaly se osmdesátá léta) nádech „západu“, učaroval doslova každou ženu (a některé muže). Cvičil se i v té nejzapadlejší tělocvičně a ženy tak získaly „svůj sport“, který byl elegantní a snadno dostupný téměř pro každou cvičenku (bez zdravotních omezení).

Ilustrační foto: Funaerobic show - tradiční akce pro všechny příznivce aerobiku

Ilustrační foto: Funaerobic show – tradiční akce pro všechny příznivce aerobiku

Jako hosta jsem si v zájmu zachování objektivnosti přizvala Romana Ondřáška, oblíbeného instruktora z Brna, který se svou manželkou, Lenkou Velinskou, patří mezi současné aerobikové hvězdy v České republice. A protože vás možná zajímá, jak se to stane, že muž cvičí aerobik – a je navíc tak úspěšný, vysvětlíme si to hned na začátku. A já dodávám, že Roman zdaleka není jako „muž v aerobiku“ výjimkou, ale to by bylo na delší povídání. To když tak zase někdy příště.

Na mém příkladu si můžeme ověřit pravdivost rčení ´za vším hledej ženu´. K aerobiku mě totiž přivedla před více než deseti lety moje přítelkyně, dnes manželka, známá instruktorka Lenka Velínská,“ vysvětluje svou cestu k aerobiku sympaťák z Moravy. „Jako tanečník jsem neměl s pohybem problém, takže mi také navrhla absolvovat instruktorský kurz a věnovat se aerobiku profesionálně. No a poměrně brzo jsem tedy přešel na druhou stranu (tělocvičny) a dodnes vedu lekce pro veřejnost, školím nové instruktory, organizuji kongresy pro fitness profesionály a nově i vlastním studio zaměřené na skupinové lekce.

Aerobik je radost spojená se zdravotní prospěšností!

Čeho si na aerobiku odborníci i po letech cení? Že ovlivňuje koordinační schopnosti, svalovou rovnováhu, orientaci v prostoru a pohybovou paměť, řekl by vám každý osvícený tělocvikář.  Při pravidelném cvičení se také vyplavují známé endorfiny, hormony radosti, a umocňují mimo jiné požitek z pohybu v hudbou udávaném rytmu.

  • Což zmiňuji schválně takto lehce kostrbatě, abych připomněla oblíbený pořad, „večerníček pro chlapy“, Cvičme v rytme, který vysílala televize v osmdesátých letech. Možná pamatujete…

Chcete začít se cvičením právě teď, když už jaro skutečně ťuká na dveře? V článku Jak si vybrat nejlepšího instruktora skupinového cvičení na světě se dovíte, podle čeho a kde hledat toho svého instruktora, s kterým vás bude cvičení bavit.

Je fakt, že s osobností instruktora vše stojí a padá. To, že instruktor má požadované odborné vzdělání a pravidelně ho aktualizuje, by měla být absolutní samozřejmost. Občas si mi některá z instruktorek stěžuje, že jí na lekce už nechodí tolik lidí, co dříve, že už dnes lidi aerobik nebaví, a já přitom vím, že její vzdělávání skončilo před řadou let základním kurzem. A od té doby cvičí to stejné – bez nadšení, na stejnou hudbu, takže si nedokážu představit, že by toto mohlo vůbec někoho bavit. Tím, že se dál nevzdělává, nemění obsah lekcí (který se během posledních let také dramaticky proměnil), vlastně dokazuje, že cvičení nebaví především ji samotnou,“ vysvětluje současnou situaci v některých fitcentrech zkušený Roman Ondrášek, který dodává, že tou třešničkou na dortu je pak samozřejmě ta osobnostnost instruktora, určité charisma a energie, kterými k sobě své klienty „upoutává“.

  • Základem dobré hodiny aerobiku je vedle instruktora také hudba – motivuje cvičence, udává tempo a je důležitým pomocníkem pro instruktora. Pro využití v hodinách aerobiku se mixují speciální CD.
Roman Ondrášek a Lenka Velínská, instruktorské hvězdy aerobiku

Roman Ondrášek a Lenka Velínská, instruktorské hvězdy aerobiku

Aerobik: Jak šel čas…

Základy aerobiku vyšly z programu Američana dr. Kennetha H. Coopera, který vytvořil dvanáctitýdenní program aerobního cvičení, o kterém jako takovém si povíme více v samostatném článku.

První, kdo jeho poznatky nasměroval k aerobiku, jak jej známe, byla taktéž Američanka Jackie Sorensenová.

  • Postupně do tanečních hodin pronikaly prvky z gymnastiky a od toho byl už jen krůček k aerobiku, který se ovšem stále vyvíjí, takže když se podíváme na lekci starou dvacet let, asi bychom našli mnoho rozdílů…

Navíc i začátky v Čechách a na Moravě byly velmi specifické, neboť se zde aerobik rodil z různých druhů gymnastiky s hudbou, které tu měly vždy bohatou tradici. Prakticky až s otevřením hranic v roce 1989, kdy přijížděli zahraniční prezentéři, se dá hovořit o čistém aerobiku – včetně příslušných školení pro instruktory.

Osobností, které se zasloužily na propagaci aerobiku u nás, je mnoho. Některé jsou známější, jiné dělaly svou práci se stejným zápalem, ale nebyly třeba tolik vidět. V každém případě to nebyla cesta snadná, vždyť nezapomeňte, že tu v té době byla hluboká totalita a vše americké (včetně aerobiku) bylo odsouzeníhodné.

  • Pro mě osobně byla velkou učitelkou paní Helena Jarkovská, neúnavná bojovnice za aerobik a dodnes uznávaná kapacita v tomto oboru. Děkuji vám za všechny, Heleno!

Pevné kořeny má aerobik také v Ostravě díky paní Evě Buzkové. Dodnes se na Ostravsku „rodí“ velké množství úžasných instruktorů, například Iva Mojžíšková, s kterou jsme se zde také již setkali.

Aerobik ve světě a u nás v osmdesátých letech: Jane Fondová a Helena Jarkovská

Aerobik ve světě a u nás v osmdesátých letech: Jane Fondová a Helena Jarkovská

Jane Fondová, žena, která „dala“ světu aerobik

Když mluvíme o aerobiku, nemohu nezmínit americkou herečku Jane Fondovou, jež má na svém kontě desítky cvičebních videoprogramů na „téma aerobik“. V osmdesátých letech si je aerobikoví nadšenci u nás kopírovali mezi sebou a na x-tých zašumělých kopiích (kdo si pamatuje éru „VHS“, ví, o čem mluvím) kolikrát spíš odhadovali, co tam vlastně tato bohyně aerobiku předvádí.

I když se svého času objevovaly na adresu krásné herečky kritické připomínky ohledně plastických operací, které jí údajně dopomohly k postavě snů víc než dřina v tělocvičně,  kdo ji viděl v akci, musí poznat, že k vypracovanému tělu a ladným pohybům nepřišla jinou cestou než cvičením. A že si provedla k tomu nějaké „povrchové úpravy“, které dnes podstupují tisíce žen? Tak to je asi na povídání a společné zamyšlení, zda ano, či ne, někdy příště…

Podle mně mají její programy vysokou profesionální úroveň a dodnes mohou divákům nabídnout líbivé (ale snadné) choreografie, účinné cviky a propracovanou metodiku učení. Navíc nešlo jen o nějakou show, předvádění se, ale o kvalitní programy, kde autoři mysleli i na méně zdatné cvičence – a předkládali jim vždy více verzí jednotlivých cviků.

Kudy se ubírá nyní aerobik?

Dnes se již poměrně zřídka (u nás i světě) používá v rozvrzích fitcenter a kongresů název lekce AEROBIK,“ uzavírá naše povídání Roman Ondrášek, který je častým hostem i zahraničních kongresů. Více se setkáme s označením SKUPINOVÉ LEKCE, které se vyvíjejí ve třech hlavních směrech:  1. dynamické kondiční a posilovací, 2. dynamické taneční a 3. body&mind – kompenzační lekce.

Vývoj skupinových lekcí je velmi dynamický a nabídka tak široká, že – na rozdíl od „klasického aerobiku“ před deseti lety – jsou lekce otevřenější širšímu spektru klientely – ženám, mužům, sportovcům, začátečníkům, seniorům, lidem se zdravotními problémy apod.

A co vy? Cvičili jste někdy aerobik? A čemu se věnujete dnes? Napište nám do komentářů, vaše názory nás zajímají. Děkuji. 

Vizitka a kontakt na hosta

Ing.Roman Ondrášek

  • majitel MY FIT – www.myfit.cz
  • profesionální instruktor skupinových lekcí
  • lektor odborných licencí a kurzů spolupracující s nejvýznamnějšími vzdělávacími organizacemi pro fitness profesionály v ČR a SR
  • prezentér na mezinárodních kongresech v ČR i zahraničí
  • lektor a trenér soutěží Miss aerobik  ČR, několikanásobný Mistr ČR, Evropy a světa v Disco Show Formation
  • organizátor mezinárodních kongresů Aerobicmania
  • Nike Elite Instruktor pro ČR

Z archivu aneb přečtěte si také:

Martina Jandová: Chutné recepty z pořadu Sama doma aneb jak ubrat sacharidy v jídelníčku, když jich máme moc

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

8.4.2013 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023