Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak zhubnout podle Luny

Hubnutí podle Měsíce? Už si ťukáte na čelo a chcete kliknout někam jinam? Pak ještě chvíli vydržte a aspoň jedním okem text prolétněte (smích). Věřte, že jsem měla před lety jako absolventka technické školy také pochybnosti o něčem tak „nevědeckém“ jako je dieta podle pohybu Měsíce na obloze,  ale nyní uznávám, že na tom něco pravdy je. A má to koneckonců i logiku. Však posuďte sami..

Jsme součástí přírody, která nás ovlivňuje. A když Měsíc způsobuje odliv a příliv v moři, tak proč by nemohl způsobit „příliv“ i „odliv“ v našem těle?

Pamatuji si, když jsem byla hodně malá, jak mi babička s tátou na obloze ukazovali Měsíc a učili základní poučku, kterou jistě znáte: když má tvar D, tak dorůstá, při C couvá. U moře jsme pozorovali již zmíněný příliv a odliv a chodili na zajímavé přednášky do Planetária Praha.

Intermezzo: Tip na výlet

Až pojedete do Prahy, nenechte si ujít stálou astronomickou výstavu v Planetáriu Praha (v blízkosti metra Nádraží Holešovice), kde se lze na modelech názorně přesvědčit, jak to v tom vesmíru funguje:
Na virtuální prohlídku se můžete mrknout pro zajímavost zde.

Úplněk

Úplněk – čas vhodný pro malý půst

Jak se „pohybuje“ Měsíc?

Pro naše účely postačí, když budeme rozlišovat čtyři základní fáze Měsíce (Luny):

  • Novoluní (Nov)
  • Dorůstající Měsíc
  • Úplněk
  • Couvající Měsíc

K tomu všemu je dobré také sledovat, v kterém znamení zvěrokruhu se příslušné postavení Měsíce nachází, ale pro dnešní téma hubnutí to zatím můžeme pro zjednodušení vypustit.

Novoluní

Je to období, kdy náš organismus spaluje nejlépe. Pokud pomůžeme „očistě“, snadno prý shodíme až celý kilogram! Ideální začátek pro rozumnou dietu.

Jak se správně nastartovat? Dostatečně pijte – o pitném režimu jsme si povídali v článku Co nám chybí na jaře: Jak bojovat s jarní únavou.

Již v samotném názvu ´nov´ je obsaženo, že se jedná o vznik něčeho nového. Může jít o nový projekt, stav, vztah… Někde hluboko v nás je zkrátka usazeno semínko věcí budoucích,“ říká můj dnešní host, kartářka a znalkyně přírodních cyklů, Markéta Vostrá. „Doba novu je ideální na očištění, zbavení se všeho, co brání našemu růstu a tím pádem i růstu našich možností. To, co jsme nevyřkli, neudělali, to je to, co může tížit podstatně více, než to co, jsme udělali,“ dodává pro představu žena, do které byste neřekli, že je matkou dospělého syna, tak bezvadnou má postavu, kterou samozřejmě „formuje“ na základě lunárních cyklů.

Praktická rada Markéty Vostré

  • Výborným prostředkem na očistu je popíjení horké vody po doušcích (10 minut převařované)

Dorůstající Měsíc

Pravidlo pro dorůstající Měsíc si budete snadno pamatovat, neboť je ve své jednoduchosti opravdu logické.

  • Měsíc dorůstá, a proto se pro svůj růst snaží udělat maximum – tj. využívá veškeré přijaté látky víc, než v ostatních fázích. Ukládá vše do tuků a zkrátka „buduje“ objem.

V tyto dny bychom si měli hlídat příjem kalorií pečlivěji a sledovat také složení stravy, protože tělo má tendenci – podobně jako Měsíc – v této fázi „růst“…  A to asi nechceme, že? (smích)

  • Na druhou stranu je to také období, kdy organismus snadněji přijímá důležité minerální látky a vitaminy, takže pokud už občas sáhnete po nějakém doplňku stravy, je vhodné je brát právě v těchto dnech.

Cílit na konkrétní orgány/neduhy pak můžeme ještě i podle toho, v kterém znamení zvěrokruhu se Luna nachází, ale o tom v případě zájmu, jak jsme již zmínili výše, zase někdy příště. Dnes je na programu jarní očista a hubnutí.

  • Vyhněte se sladkostem (když už je sem tam musíte, počkejte s tím na fázi „C“).

Čím blíže k úplňku, tím více ukládací fáze sílí a vrcholí den před úplňkem a během úplňku (údajně se v toto období může „zhodnotit“ příjem potravy až dvojnásobně!).

Úplněk

Měsíc v úplňku je vskutku magický. Jen si vzpomeňte na různé tajuplné knižní a filmové příběhy … Kolem úplňku můžeme kvůli silné energii pociťovat větší únavu, nervozitu, mít problémy se spánkem (zvlášť když vám měsíční svit „kouká“ do ložnice). A také zvířata bývají neklidná. Podle určitých informací jsou prý i častější dopravní nehody, což může opět logicky souviset s již zmíněnou únavou. Nejsou to žádné čáry máry…

  • V období úplňku zkuste držet půst, který by měl začít 12 hodin před úplňkem.

Couvající Měsíc

Nejsnazší hubnutí. Příroda nás v našem záměru bude podporovat!

A naopak – pokud nechcete hubnout, ale jen se tzv. „udržujete“, můžete si v tyto dny povolit lehké hřešení bez následků. Samozřejmě to neznamená, že když sníte deset koblih se šlehačkou, že je vše v pohodě 🙂 Používáme rozum, to je jasné.

  • Při couvajícím Měsíci se navíc z těla vylučují toxické látky, a je proto vhodné „užívat“ různé čistící čajové směsi. Energie z jídla se tolik neukládá, ale naopak se účinněji spaluje.
Měsíc

Život v souladu s Měsícem pro vaši pohodu

Nenásilné a přirozené hubnutí

Dieta podle Luny vám nepřinese bezpracný rekordní úbytek kil, ale poměrně bezbolestně vás za předpokladu dodržování pravidel (a nepřejídání se :-))  přivede na přirozenou cestu udržování přiměřené hmotnosti.

Kde najít fáze Měsíce?

Snadno a rychle můžete každý den sledovat fáze Měsíce díky webu Štefánkova hvězdárna – v příslušném odkazu na OBLOHA DNES , kde lze zadat i různá data a podívat se dopředu na vývoj.

Jarní úklid trochu jinak

K jaru tak nějak patří tradiční úklid domovů. Do této doby by měl spadat i úklid „duševní“, který je, jak tvrdí Markéta, mnohem náročnější než ono pověstné smýčení domácnosti. „Přes všemožnou škálu fyzických, emočních i mentálních obtíží se často doslova protrpíme až k poznání, že celý vesmír žije v cyklech, které mají obrovský vliv i na nás. A nemůžeme a ni nesmíme je opomíjet. Naučit se vnímat cykličnost svého těla znamená vědět, co je pro nás nelepší. Kdy je čas na aktivitu a kdy na odpočinek… Kdy je dobré být expanzivní a kdy je potřeba se ponořit v klidu do svého nitra… Kdy se o sebe aktivně starat, pěstit se a kdy je potřeba nechat tělo prostě jen odpočívat.“

Lunární kalendáře

V dnešní době není těžké si obstarat „lunární kalendář“. Pokud vím, vychází jich několik. Tradiční od paní Žofie Kanyzové, pak také krásně ilustrovaný od Kláry Trnkové. K tomu řada publikací pro zahrádkáře a kutily. Zkrátka v posledních letech se vracíme, jak jsem již zmiňovala v článku o jarní únavě a boji proti ní,  k moudrosti našich předků. A je to dobře. Koneckonců proč dělat něco složitě, když to jde lehce.

Hubněte s rozumem

Hubnutí se stalo výnosným byznysem, protože řada z nás sedí celé dny v práci, přesouvá se z místa na místo pohodlně (s vydáním minimální energie), potraviny jsou mu – obrazně řečeno – podávány téměř až na stůl. Zkrátka žijeme tak trochu jako ta zvířátka v zoologické zahradě. A tak jako tam se o ně musí starat chovatelé a dbát na jejich životosprávu (věděli jste, že jim třeba dopřávají „půst“, aby se přiblížili režimu, který by měli v přírodě?), tak nám firmy vyrábějící potravinové doplňky usnadňující hubnutí podávají takovou pomyslnou berličku. A je na vás, jak se rozhodnete a do čeho budete své těžce vydělané peníze investovat. Nemám pravdu?

Máte se rádi?

Nemůžete zhubnout? A máte se dost rádi?

Něco navíc: Proč (ne)chceme hubnout?

Když už jsme si tak s Markétou povídaly o hubnutí, zeptala jsem se jí také na samotnou podstatu problému, který dnes trápí řadu žen a mužů. Pokud se vám chce, čtěte dál malý bonusový materiál k zamyšlení. „Téma hubnutí přišlo do módy někdy v minulém století a stalo se bičem a zasévačem pocitů viny, kdykoli si chceme dát něco dobrého – a tím pádem velmi kalorického,“ objasňuje historii hubnutí v rámci našeho povídání o dietě podle Luny Markéta Vostrá. „Před tím se naopak cenilo, když byla žena „spravená“, když jí byl kus. Muž se pyšnil tím, jak mohutnou má ženu, protože to zároveň dokazovalo, že mají dostatek, hojnost a je to na nich i vidět.“ I když to pro mnohé z nás zní asi velmi lákavě, zdraví to zřejmě dvakrát neprospívalo, že?Nejzdravější – co se týká civilizačních chorob – byla populace po druhé světové válce. Existuje teorie, že dnes se již umírá více na dopady přejídání se, než na hlad. Tedy v rámci západního světa,“ pokračuje ve svém povídání Markéta.

Na přejídání se, touhu po sladkém a nesmyslném směsování mnoha chutí se můžeme podívat i z jiného úhlu pohledu. Pokud jsme nespokojení, citově poranění, ukřivdění, bez lásky, bez pocitu sebeúcty a sebedůvěry, jídlo slouží jako náhražka za příchutě, které nám, jak se domníváme, nedává život,“ vysvětluje zkušeně můj dnešní host. A pokračuje na příkladech: „Není láska, zakoupíme kremroli a alespoň na chvíli se necháme unášet přeslazenou rozkoší na jazyku. Tak jednoduché to samozřejmě není, ale mnohé emoční i mentální stavy nás nutkají k obžerství či sebeničení prostřednictvím jídla. Každý má svůj motiv…  Jedna má klientka mi vyprávěla, jak moc se trápí svojí nadváhou, ale nedaří se jí zhubnout. Vždy nastane jo jo efekt. Nakonec jsme spolu rozkryly, že má těžké zkušenosti z dětství se svým otcem a se svým prvním vztahem. Podvědomě se tedy mužů obává a velká nadváha je pro ni určitou obranou i „zárukou“, že si jí mužský svět nebude až tak všímat. Tento rozporuplný stav vědomí a podvědomí pak vytváří právě zmíněné jo jo efekty. Jedna část chce zhubnout a být atraktivní pro druhé, druhá část se obává toho, co opět nastane za vztahové potíže. Je tedy důležité jít ruku v ruce nejen s dietami a cvičením, ale i hledáním těch pravých příčin, proč se obalujeme tukem a ničíme si zdraví, zakončuje své povídání autorka řady zajímavých knih, která v takových případech odkazuje své klienty na různé „osvobozující“ techniky (EFT, homeopatie…).

Takže i to je pohled na problematiku hubnutí, kterou vám zde představujeme… A jak to vidíte vy?

Kontakt na hosta

Markéta Vostrá:  www.marketa-tarot.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Krev, dřina, pot a slzy aneb Celý příběh proměny mého těla

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

1.4.2013 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024