Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Potravinové doplňky: Pomohou nám skutečně zhubnout?

Na blogu pod hlavičkou www.kaloricketabulky.cz rozebíráme témata, která nám mohou pomoci zhubnout, cítit se dobře a užívat si každý den života. Máme radost, že vás zaujaly články o výživě, kde jsme si hezky „po lopatě“ připomněli základní pravidla zdravého stravování, např. Opakování z chemie aneb víte, co jíte?

Pro dnešní povídání jsem si zvolila téma potravinových doplňků. A není to žádná náhoda.

Přišlo konečně jaro, překonáváme jarní únavu a začínáme zvesela uvažovat o tom, jak zhubnout (nejen) do plavek. A potravinové doplňky, které často slibují snadné zhubnutí, to je džungle, v které snadno zabloudíte. Abychom na to nebyli sami, přizvala jsem si odborníka, jenž se v problematice orientuje velmi dobře, neboť je to jeho každodenní chléb – Tomáš Procházka, prezident České společnosti pro naturální sport a odborník na výživu.

Zdraví a štíhlí díky potravinových doplňkům?

Zdraví a štíhlí díky potravinových doplňkům?

Potravinové doplňky/doplňky stravy

Jedná se o přípravky, které se prodávají nejen v lékárnách, ale také přes specializované  obchody, fitness centra i e-shopy. Jsou zvláštní kategorií potravin a obsahují  zpravidla jako účinnou složku vitamíny, minerály a další látky, po kterých v tu chvíli toužíme, resp. věříme, že díky nim budeme zdraví a štíhlí.

Nebudeme zde rozebírat poměrně složitou legislativu, ale neškodí snad připomenout, že výrobce jakéhokoliv doplňku stravy má notifikační povinnost – tzn. musí podat oznámení na Ministerstvo zdravotnictví, než výrobek uvede na trh. Ovšem pozor – a to se možná málo ví – účinnost přípravku ani zaručení kvality nejsou v rámci tohoto procesu posuzovány.

  • Samozřejmě že výrobce nesmí klamat spotřebitele a deklarovat nepravdivá tvrzení. Na toto a na splnění platných norem kladených na potraviny dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Některé doplňky stravy se natolik přibližují lékům, že mohou být posuzovány skutečně jako léčiva – o tom, zda tomu tak bude, či nikoliv, rozhoduje v těchto případech Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Když se tak ohlédnu zpět, co mi moje paměť dovolí, pytel s potravinovými doplňky se roztrhl  po roce 1989, kdy se otevřely hranice a my začali poznávat vymoženosti západního světa. Podle tehdy (i dnes) uváděných reklam by se zdálo, že už musíme být za tu dobu všichni zdraví jako řípa a hubení jako proutek. Ale nejsme. Takže kde je chyba?

Téma hubnutí je pro některé lidi koníčkem

Téma hubnutí je pro některé lidi koníčkem

Hubnutí je pro řadu lidí přímo koníčkem. Hodiny by mohli přednášet o různých dietách, jestli je lepší mléčná, citrónová, krabičková, ketodieta, nebo dieta dle krevních skupin. Tito odborníci (nemyslím to nijak ironicky) často vyzkoušeli všechny zmiňované diety, proto o nich umí tak zaníceně mluvit, a přitom nebývají často v žádné superformě,“ začíná své vyprávění o hubnutí můj dnešní host Tomáš Procházka. A pokračuje: „Doplňky výživy mají zase velké zastání v druhé podobné skupině, která nedá dopustit na zázračné pilulky apod. Zejména na ty, které se objevují v televizních reklamách či „lajfstajlových“ časopisech. Neuvěřitelné čaje ze Srí Lanky, šťávy z Filipín či speciální tablety typu ´1 kapsle denně a 3 kila se vypaří´, to jsou jejich hlavní hity. Tito lidé nemají často potuchy o fungování těla, metabolismu, důvěřují pouze celebritě, která výrobek propaguje, a mají tak další téma ke kafíčku.“

Tomáš Procházka, prezident České společnosti pro naturální sport a odborník na výživu

Tomáš Procházka, prezident České společnosti pro naturální sport a odborník na výživu

Jenže jak už bylo řečeno, není to tak jednoduché, i když samozřejmě lákavější než to, co nám říkají skuteční odborníci. Ti totiž po nás většinou chtějí, abychom jedli vícekrát denně, sledovali složení potravin, dodržovali pitný režim, více se hýbali… „A tak stále hledáme něco zázračného. Ale čtenářky a čtenáři těchto stránek ví, že nic takového nenajdeme,“ uzavírá snění o snadném hubnutí ve stylu ´spolkni prášek´ Tomáš Procházka, prezident INBA Europe a provozovatel internetového obchodu s doplňky výživy pro sportovce různého zaměření.

Jsou tedy doplňky výživy na hubnutí zbytečné?

Jsou, a nejsou,“ říká s úsměvem a v duchu hamletovské otázky člověk, který je chodící reklamou na svou práci „Velká část populace by se bez většiny z nich obešla. Tito lidé mají buď geneticky nebo ´svépomocí´ pěknou figuru, rádi sportují, dostatečně odpočívají a možná občas užívají vitamin C, multivitaminový doplněk nebo maximálně nějaký doplňkový zdroj bílkovin. Pak je tu skupina lidí, kteří žijí podobně, ale stále jim přebývá pár kilo navíc, váha jim stagnuje, zkouší zvýšit výdej energie, ale pak začínají být unaveni a tělo stejně nereaguje dle jejich představ. A nakonec je tu většina, která nesportuje, nevzdá se svého stylu života nebo je jim to jedno – a pro ně jsou takové doplňky také zbytečné.

Nevěřte slibům „1 kapsle denně a 3 kila se vypaří“

Nevěřte slibům „1 kapsle denně a 3 kila se vypaří“

A jaké pomocníky máme tedy na výběr my, kteří patříme zřejmě do té druhé skupiny?

Tomáš Procházka, mimo jiné majitel serveru www.natur-sport.cz, pokračuje: „Asi nejznámější je karnitin, látka nezbytná pro metabolismus tuků. Vyrábí se buď ve formě kapslí, ampulí nebo tekutých koncentrátů. Pro účinek je potřeba dávka okolo 2 g, je tedy nutné sledovat obsah karnitinu v jednotlivých výrobcích. Dále jsou to většinou vícesložkové termogenní doplňky, které zvyšují teplotu těla a tím i spalování tuků, navíc působí stimulačně na psychiku, takže je člověk „nabitější“, lépe odtrénuje a cítí se dobře. Hlavními složkami bývají synefrin, kofein, guarana, extrakty z pepře, zeleného čaje nebo cayenne extrakt. Tyto komplexní doplňky fungují dobře, patří i do suplementačního plánu naturálních sportovců v předzávodní přípravě. Jen bych možná upozornil, že lidé, kteří nejsou zvyklí na kofein a jiné povzbuzující látky, by při večerním požití mohli mít potíže s usínáním.

A jak tedy poznat dobrý výrobek?

Je to podobné jako s potravinami – číst složení! Obsah účinných látek v jednotlivých výrobcích se liší, někdy velmi výrazně, a stává se, že produkt, který má masivní marketingovou podporu, obsahuje pouze stopové hodnoty těchto účinných látek. Také bych dal přednost českým značkám, nejen kvůli patriotismu, ale hlavně proto, že jsou v České republice velmi přísné kontroly ze strany SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce) a dalších státních institucí. Naše normy jsou přísnější než v EU, nemluvě o USA, Číně apod. Proto doporučuji český produkt.

Pro ty čtenáře, kteří se v dané problematice příliš neorientují, je ale nejdůležitější najít si zdroj informací, kterému mohou důvěřovat. Dnes např. existuje značné množství internetových serverů, které poskytují nepřesné a zavádějící informace o výživě či tréninku. „My se ve své praxi snažíme spolupracovat s nejlepšími odborníky na výživu (např. Ing.Ivan Mach Csc., MUDr.Roman Sýkora Ph.D. atd.) nebo naturálními silovými sportovci (připravujícími se striktně bez jakýchkoli dopingových látek), neboť to jsou lidé, kteří dokáží objektivně posoudit účinnost jednotlivých stravovacích postupů i konkrétních doplňků výživy. Takže se dá říct, že i já jsem schopen poradit s konkrétním případem,“ uzavírá téma Tomáš Procházka.

Kontakt na hosta

Tomáš Procházka, prezident INBA Europe
www.natur-sport.cz
www.natural-sport.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kniha Kalorické Tabulky je na světě! Najdete v ní jednoduché recepty, rady odborníků a proměny uživatelů oblíbené aplikace

Kniha Kalorické Tabulky je na světě! Najdete v ní jednoduché recepty, rady odborníků a proměny uživatelů oblíbené aplikace

V časech, kdy se více lidí než obvykle zamýšlí nad svým životních stylem a snaží se zbavit nadbytečných kilogramů, přichází na trh kniha Kalorické Tabulky, jež spojuje výhody aplikace s listováním v papírové kuchařce.

Budeme rádi, když se stane vaším věrným pomocníkem v té vaší cestě za vysněným cílem.

Celý článek 31.10.2020 0

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

29.4.2013 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024