Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Může lázeňský pobyt pomoci zhubnout?

Lázeňskou péči má mnoho z nás spojenou s léčbou rozličných závažnějších nemocí, případně doléčení po úrazu. Do lázní si však můžete jet také jen tak odpočinout, zregenerovat tělo a nabrat sílu. Nebo – a to je čím dál populárnější – nechat si pomoci se snižováním nadbytečných kil.

Hubnutí pod dozorem přináší rychlé výsledky, díky kterým máte dobře našlápnuto k další cestě za vysněnou váhou. Pobyty spojené s řešením nadváhy nabízejí kromě různých cestovních kanceláří v rámci cvičebních programů také přímo lázeňská zařízení. Co vás čeká a nemine?

Během určené doby lázeňského pobytu využíváte na místě veškerých prestižních a vysoce účinných metod, které čerpají z nejmodernějších postupů estetické medicíny. A výsledky jsou prý zřetelně viditelné a měřitelné již po první aplikaci.

Aktivní wellness: cvičení a masáže

Aktivní wellness: cvičení a masáže

V rámci stručného představení blahodárných lázeňských pobytů jsem si tentokrát povídala s primářem MUDr. Jaroslavem Novotným a předsedou Společnosti Vincenze Priessnitze. Díky jeho slovům jsem pochopila, že pokud to s hubnutím myslíte vážně, zdá se, že dlouhodobější pobyt, kde vás v praxi naučí „novému životu“, je tím nejúčinnějším a rozhodně nejpříjemnějším způsobem hubnutí. Ale samozřejmě nic není samospasitelné, ani tady se žádné zázraky nekonají. Nakonec to bude opět jen na vás, zda v sobě objevíte dostatek pevné vůle a vytrváte v naučeném režimu, díky kterému lze dosáhnout trvalé změny.

Pobytové kurzy hubnutí jsou vhodné pro všechny, kteří trpí nadváhou, eventuálně obezitou – a mají chuť to změnit,“ říká vedoucí lékař Priessnitzových léčebných lázní, kde mimo jiné nabízejí právě pobyty zaměřené na snižování nadváhy. „Pokud ale někdo čeká během relativně krátkého pobytu zázrak a vyřešení všech problému spojených s nadváhou, nejspíše nebude spokojen,“ dodává také odborník v oblasti psychiatrie. „Podle mého názoru je opravdu důležitá motivace a pevná vůle. U dětí pak i velká podpora a spolupráce rodiny – tedy většinou úprava stravovacích návyků všech členů rodiny,“ potvrzuje odborník můj výše uvedený názor.

Aktuální nabídka akčních pobytů na Akce.Hotely.cz:

Zdraví pod kontrolou

Stejně jako u každé životní změny, i u hubnutí je důležité, abyste znali svůj zdravotní stav a zamezili tak případným rizikům s ním spojených. Rozhodnete-li se pro lázeňskou péči, je vyšetření lékařem přímo podmínkou pobytu. „Pokud se jedná o pobyty dětí, postačí krátká zpráva obvodního pediatra, ovšem za předpokladu, že se dítě neléčí či nesleduje se závažnějším onemocněním. V případě dospělého klienta pak krátké shrnutí klinického stavu a léčených nemocí u praktického lékaře,“ upřesňuje primář MUDr. Jaroslav Novotný, který dodává, že na začátku pobytu je pak ještě stěžejní analýza složení těla, která upřesní rozložení tuku v těle klienta a umožní přesněji zaměřit procedury. Ta se však už provádí na místě.

Za jak dlouho se naučíte zdravě hubnout?

Základní pobyty s hubnutím jsou většinou aspoň osmidenní. Ale jak dlouho vlastně trvá člověku, než se naučí nový režim? Na zapeklitou otázku mi opět odpovídá můj dnešní host: „Je to velmi individuální záležitost, ale spíše se jedná o týdny než dny. Myslím si, že během jednoho měsíce by měl být člověk schopen plně zvládnout nový režim – jak stravovací, tak pohybový. Pobyt u nás je tedy výborným startem, kdy se můžete plně a bez vlivů domácího prostředí (práce, rodina,…) věnovat zvládnutí nového stylu života. Důležité je se po návratu domů nenechat nikým a ničím zlákat k porušení nastaveného režimu!

Tomu rozumím. Určitě je velký rozdíl věnovat se správné výživě, přiměřenému pohybu a zkrátka pečovat o své zdraví v zařízení, kde má na starosti každý jen sebe sama, nebo doma, kde se navalí problémy všedních dní. „Rozhodně klientům doporučujeme spolupráci s praktickým lékařem nebo přímo s obezitologem, popřípadě s jiným odborníkem zabývajícím se danou problematikou v místě bydliště,“ říká můj host. „A samozřejmě přichází v úvahu i opakovaní pobytu.“

Naučte se odpočívat jako celebrita (ilustrační foto: Gábina Partyšová v lázni)

Naučte se odpočívat jako celebrita (ilustrační foto: Gábina Partyšová v lázni)

O hubnutí jsme zde – na webu kaloricketabulky.cz napsali již mnoho. Rozebrali jsme si základní živiny, ukázali řadu pohybových aktivit. A které cvičební aktivity považují z hlediska hubnutí za nejúčinnější třeba v Priessnitzových léčebných lázní? „Velmi záleží na kondici konkrétního člověka,“ říká primář MUDr. Jaroslav Novotný, který působí v lázních již 26 let. „Cvičení vždy probíhají pod dohledem zkušeného fyzioterapeuta tak, aby byla co nejlépe provedena –  a tedy co nejúčinnější. Někdy začínáme vlastně nenáročným cvičením v sedě, vleže, v bazénu. V našich lázních využíváme i velmi motivujícího cvičení v přírodě, která je zde – v Jeseníku – opravdu podivuhodná.“

Lázně na zkoušku

V lázních vás ovšem nenaučí jen správně hubnout, řada klientů si tam jezdí zkrátka jen dobře odpočinout, aby pak zvládali lépe stresy všedních dní a nepodléhali třeba tolik svodům v podobě plného talíře. Inu, vše souvisí se vším. Pokud se vám při slově lázně vybaví nějaký dlouhotrvající pobyt, na který odjížděla vaše babička s velkým kufrem s věcmi na měsíc, věřte, že blahodárné účinky lázeňského pobytu si můžete vychutnat i třeba během pěti dní. Za tu dobu si vyzkoušíte například perličkovou koupel s bylinkami, vířivou koupel s rašelinovým extraktem, kloubní zábal z jílu, reflexní masáž plosky nohy nebo bazén s vířivkou. I když můžete donekonečna všude číst, jak úžasné tyto procedury jsou, vlastní zkušenost je prostě nepřenosná.

Krásná příroda přímo láká k aktivnímu odpočinku

Krásná příroda přímo láká k aktivnímu odpočinku

A jestli i tak stále váháte, je možné dobu ještě více zkrátit a využít některou z víkendových nabídek, označenou většinou jako „aktivní wellness“. Zde již samozřejmě nemluvíme o nějakém léčebném účinku, ale spíš opravdovém odpočinku, s kterým nám pomohou odborníci. Opět přicházejí na řadu různé koupele, masáže jako aromatická, nebo masáž lávovými kameny (pokud jedete s partnerem, mohou to být i masáže párové), whirpool, uvolňující ošetření speciální kosmetikou, reflexologie, kdy pomocí mačkání bodů na těle dochází k uvolnění svalstva a snížení fyzického napětí. A také samozřejmě aktivní pohyb na vzduchu. Nezní to přímo báječně? Já bych jela hned.

Tip pro muže

Zatímco většina žen sní o nějakém příjemném pobytu v lázních, pánové někdy mívají k podobným zařízením averzi. Ale věřte, že i vy si přijdete na své! Kromě tradičních procedur, kvalitní kuchyně a vycházek na čerstvém vzduchu, mohou totiž vyzkoušet například i koupel v pivním extraktu 🙂

Něco navíc: Víte, co je Priessnitzův zábal?

Když už se tu bavíme o lázních, vybavilo se mi, jak mi při bolestech v krku mamka – lékařka – dávala Priessnitzův zábal. Dodnes si pamatuji, jak jsem to nesnášela, protože nepohodlí na krku, jenž příslušné vrstvy způsobovaly, byly pro mě jako pro dítě jednoznačně obtěžující. Na druhou stranu vždy zabraly. A tak čím jsem starší, tím více využívám moudrosti, kterou jsem posbírala a často před tím i trochu ignorovala.

A co se týká lázeňství, patří Priessnitzův zábal do řady tradičních procedur prováděných nejen v lázních, které nesou jméno jejich objevitele. O co tedy jde? Po krátkém předehřátí těla ve sprše je klient zabalen do prostěradla navlhčeného ve studené vodě. Zábal se používá u funkčních poruch pohybového systému, psychosomatických onemocnění a pro podporu imunity.

A rada pro všechny hubnoucí na závěr? „Nenechat  se odradit prvním neúspěchem a pokračovat zvolna, ale stále v započatých aktivitách a výsledek se dostaví,“ ujišťuje můj dnešní host, sympatický propagátor a pokračovatel aplikace tradiční léčby Vincenze Priessnitze.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nikol Maio: Je jóga opravdu pro všechny?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

20.5.2013 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024