Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zdravý talíř musí obsahovat zeleninu: Nejlepší recepty na hubnutí během léta

Všichni víme, že máme jíst zeleninu. Ti sečtělejší dokonce znají i důvody. Přesto, když přijde na lámání chleba, resp. krájení zeleniny, už to tak slavné není. Jak ji zařadit správně do jídelníčku a upravit, aby nám chutnala? A navíc je to – přiznejme si – daleko pracnější, než si vzít rohlík s gothajem.

Mám doma spousta kuchařek. Ano, je to trochu posedlost, zvlášť když vám prozradím, že podle nich vlastně vůbec nevařím. Jenže ty krásné fotografie mě vždy navnadí a já bláhově uvěřím, že tentokrát to bude jinak…

No, není. Jen další exemplář do knihovničky v kuchyni. Co ale realizuji velmi často, je vaření podle ochutnaných receptů někde v terénu. Z návštěv odcházím pravidelně s umaštěným papírkem, kde je v bodech sepsáno, co vše do daného pokrmu patří. Samozřejmě často chybí gramáž, ale nevadí, o to větší fantazii pak člověk musí při vaření použít. Často loudím i v restauracích, naposledy to bylo v jedné chorvatské, a už se těším, až to vyzkouším. Proč to zde vlastně píšu? Protože jsem si pro vás připravila tři podobné recepty a pevně věřím, že díky nim přijdete zelenině na chuť.

Kuchařka ze Svatojánu

Kuchařku ze Svatojánu jsem poznala přes facebook. Naprosto mě uchvátily její unikátní vegetariánské recepty, které připravuje, ochutnává a fotí. Sympatická žena plánuje vydání kuchařské knihy a s jejím svolením vám dnes přináším malou ochutnávku slovem i obrazem.

Salát z hnědých fazolí

Ingredience:

Suroviny na salát zobrazeny pěkně přehledně - že už máte chuť?

Suroviny na salát zobrazeny pěkně přehledně – že už máte chuť?

Postup:

350 g hnědých fazolí namočíme přes noc do studené vody, druhý den je scedíme, zalijeme čistou vodou, přivedeme k varu, přidáme cibuli rozkrojenou napůl, dva bobkové listy a lžičku tymiánu. Vaříme asi půl hodiny doměkka (každé fazole se vaří jinak dlouho, ochutnávejte).

Uvařené fazole přecedíme, vyjmeme bobkový list a cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou červenou papriku, 3 jarní cibulky, 1 sterilovanou okurku a zalijeme zálivkou: 1 lžička soli, 2 lžičky drceného kmínu, 2 stroužky utřeného česneku, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, 2 lžíce citrónové šťávy, 6 lžic panenského olivového oleje, 3 lžíce sekané petrželky. Zamícháme a nakonec přidáme 4 na kostky nakrájená vařená vejce (nejlíp od domácích a milovaných slepiček).

Kuchařka ze Svatojánu připravuje jídla s láskou

Kuchařka ze Svatojánu připravuje jídla s láskou

Kuchařku ze Svatojánu najdete na www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

Jak chutná Bulharsko?

Michail Tsvetanov, konzultant coMra-Terapie a zdravotní soběstačnosti. Spolupracuje s amatérskými a profesionálními sportovci na dosažení špičkové formy, rychlejší rehabilitaci a prevenci sportovních úrazů pomocí stimulace vlastních regeneračních schopností organizmu. A díky tomu jsem se s ním seznámila i já. Pochází z Bulharska a z této slunné země je také recept, jehož česká verze zdomácněla i u nás. Michail vám ovšem přináší jeho původní podobu.

Pravý bulharský šopský salát

Ingredience:

Rajčata:  2 kusy, pěkně zralá a červená
Paprika:  2 kusy, zelené
Okurka: 1 kus
Cibule:  2 kusy, menší
Petržel: na posypání
Olivy:  4 až 5 kusů (volitelné)
Balkánský sýr: 150 – 200 g (méně slaný, doporučuji Měkký sýr Classic – Kaufland)
Sůl: 2 špetky
Ocet: 1 polévková lžíce
Olivový olej: 1 až 2 polévkové lžíce

Šopský salát je zdravá a chutná báječně

Šopský salát je zdravá a chutná báječně

Postup

Nakrájejte cibuli na tenké měsíčky a promačkejte je v ruce s trochou soli ve velké míse (můžete použít červenou cibuli). Nakrájejte rajčata a okurky na kostky a přidejte je k cibuli.

Opečte papriky (třeba na grilu, nebo na suché pánvi), oloupejte slupku, případně použijte hotové sterilizované pečené papriky ze skla (koupíte v hypermarketu), nakrájejte na čtverečky a přidejte je do salátu spolu s celými olivami. Salát zamíchejte, posolte dle chuti, zalijte dresinkem z octa a olivového oleje.

Rozdrobte sýr nad zeleninou, posypte nasekanou petrželkou, přidejte jednu olivu navrch jako ozdobu a podávejte.

Více o práci Michaila najdete zde.

Tipy na správnou a zábavnou přípravu zeleniny:

  1. Na salát používejte kvalitní nerezové nože. Ne vše se navíc musí krájet, občas zapomeňte na nůž a „trhejte“.
  2. Máte hosty? Připravte „švédské stoly“ plné zeleniny, ať si každý „namíchá“ svůj salát.
  3. Nezapomeňte nabídnout zeleninu různých barev a dát k dispozici zdravé tuky, díky kterým bude moci vaše tělo využít vitaminy v tucích rozpustné.

Něco navíc:

Proč jíst zeleninu? Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., Laboratoř pro výzkum aterosklerózy IKEM, Praha; předseda Fóra zdravé výživy: „Rozsáhlé epidemiologické studie prokázaly, že doporučovaných pět porcí je výbornou prevencí srdečně-cévních onemocnění a současně snižuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva, což je onemocnění, které má v ČR největší výskyt na světě. Zelenina je důležitým zdrojem vitaminů. Mnoho lidí si myslí, že přírodní vitaminy mohou nahradit tabletami nebo jinými doplňky stravy, není to pravda.“

Přeji vám hezké léto plné báječných chutí.

P. S. Pokud se mi podaří ten chorvatský recept, určitě se o něj s vámi podělím. A vy můžete již nyní psát do komentářů vaše nápady na úpravu zeleniny. Děkuji za sebe i všechny čtenáře blogu.kaloricketabulky.cz, kteří si je rádi přečtou.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Stravovaní při nočních směnách

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

15.7.2013 Články, Recepty a výživa

Související články

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Mezi základní složky stravy patří sacharidy, bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Tyto organické látky nazýváme makroživiny nebo také makrosložky.

Výživu pak doplňují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty – těmto látkám říkáme mikroživiny nebo také mikrosložky, protože tělu většinou neposkytují energii, ale hrají nepostradatelnou roli v našem metabolismu a na celkové množství jich potřebujeme významně méně.

Celý článek 17.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024

Obiloviny v teplé kuchyni

Obiloviny v teplé kuchyni

Jíme ovesné vločky zalité studeným mlékem či rozmíchané v jogurtu, veškeré druhy pečiva jak běžného, tak celozrnného, které se z obilnin vyrábějí…

A to vše samozřejmě proto, že obiloviny jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B včetně riboflavinu, minerálních látek, především železa, ale také zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku a hořčíku, a rovněž jsou zdrojem antioxidantů (selen, vitamín E).

Celý článek 25.1.2024