Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Power jóga: Cesta k nalezení zdraví, harmonie a sebe sama

O power józe jsem se již zmiňovala v článku Cvičení pro pohodu: Vyzkoušejte cvičení z oblasti BODY AND MIND. A protože se zdá, že zájem o ni rozhodně neupadá, pojďme se na ni podívat ještě jednou – a pěkně zblízka.

Věra Havlová z Centra funkčního pohybu, můj dnešní host, si nemůže účinky pravidelného cvičení power jógy vynachválit. A stejně tak její klienti, kteří prý doslova mládnou před očima. Ne, není to klamavá reklama, ale léty ověřená pravda: Ve zdravém těle je zdravý duch.

Jak vypadá hodina power jógy?

Pokud se vám při slově jóga vybavují staří jogíni meditující na hlavě a předem je vám jasné, že toto pro vás není, věřte, že power jóga je moderní a svým způsobem i svižný styl, který dokonale procvičí celé tělo.

  • Při hodině se pravidelně a poměrně dynamicky opakují základní pozice, kterým se říká ásany (viz fotografie).
Power jóga vás naučí rovnováze – nejen fyzické

Power jóga vás naučí rovnováze – nejen fyzické

Proč cvičit power jógu

Cvičení slibuje vyrovnání svalových dysbalancí, které trápí více, či méně snad každého z nás, vytvarování problémových partií jako je břicho, hýždě a nohy, a dokonce správné fungování vnitřních orgánů. Po pravidelných návštěvách dochází i odbourání řady psychických bloků.

Když jsem power jógu cvičila asi dva roky,“ vypráví Věra Havlová,  „měla jsem již lekce rozdělené na začátečníky a pokročilé. Do pokročilých chodila jedna paní (cca 56 let) a jednou přivedla svého manžela, jenž měl těsně před důchodem. Popravdě jsem z toho měla docela strach. Po několika měsících jsem si ale všimla, že tento pán má v pozici psa paty téměř na zemi, dopnuté nohy a celkově omládl. Vím, že většina lidí doma necvičí, tak jsem se jen tak zeptala, jestli si cvičí doma, že se tak zlepšil. A on k mému překvapení řekl, že ano . A to ke mně chodil dva až třikrát týdně. Bolely ho nohy, záda, nemohl skoro dojít na autobus, bral spoustu léků na bolesti… A o půl roce je přestal užívat. Začal dokonce jezdit na kole, hrát riccochet a cvičit chodí stále – už asi osm let. Tak z toho mám opravdu radost,“ říká o své práci sympatická Věrka.

Věra Havlová se dostala od aerobiku k power józe

Věra Havlová se dostala od aerobiku k power józe

Samozřejmě si hned pomyslíte, že nemáte čas denně cvičit. To je asi téma na jiný článek, ale i tak ještě jeden malý důkaz, že i málo je lepší než nic.  „Ano,“ přikyvuje paní Věra a pokračuje ve vyprávěn:, „Jedna  moje klientka má například problémy s krční páteří a jak sama říká – nenávidí tělocvik. Ale protože jí power jóga pomáhá, chodí pravidelně aspoň jednou týdně. A navíc – i když není úplnou milovnicí pohybu, tak si postupně začala občas cvičit i doma,“ pochvaluje si své lektorské úspěchy Věra Havlové, jež se stále vzdělává a nevynechá žádnou příležitost, kde by si rozšířila své znalosti.

Power jóga samozřejmě není účinný lék na vše. Navíc co vyhovuje a pomáhá jednomu, nemusí platit pro druhého, respektive ne v daný okamžik. Jako u všech aktivit, i zde se vyplatí poslouchat své tělo….

Ve svém okolí mám řadu lidí, kteří objevili kouzlo power jógy až v určité životní etapě. Za všechny mohu jmenovat asi nejznámější českou kaskadérku Hanku Dvorskou, která propadla power józe po své padesátce, nebo bývalého instruktora aerobiku Vaška Krejčíka, z kterého se stal dokonce velký propagátor power jógy a vydal na toto téma řadu knih i cvičebních DVD.

Správný pohyb – lék na bolest zad

Správný pohyb – lék na bolest zad

A jak power jógu objevila Věra Havlová?Byla jsem zarytá aerobička,“ vzpomíná Věra, „a na jedné sobotní akci s aerobikem -tak před deset i- byla také lekce power jógy. A právě tam jsem se do ní okamžitě zamilovala. Začala jsem chodit na ranní lekce do jednoho velkého fitcentra k Lence Kýrové a asi po třech měsících jsem se přihlásila do kurzu k Vaškovi Krejčíkovi, který mi pak nabídl vést lekce i v jeho studiu. A od té doby se józe věnuji stále víc a víc. Tím, že jsem poznala power jógu, se mi změnil celý život. Třicet tři byla mým zaměstnáním práce v kanceláři a cvičení bylo jen mým koníčkem. Práci v kanceláři jsem letos nadobro opustila a stala jsem se instruktorem a osobním trenérem jógy a pilates na plný úvazek. Zatím nelituji.“

Kde a kdy cvičit power jógu

Samozřejmě by se nám líbilo cvičit někde na mořské pláži při vycházejícím slunci (úplně to živě vidím), ale realita nás bohužel zanese nejspíš do nějakého cvičebního studia. Pokročilejší cvičenci pak mohou (když mají již dokonale zvládnutou techniku) samozřejmě cvičit doma, ti šťastnější pak i na své zahradě, nebo v nějakém vhodném parku.

  • V každém případě se doporučuje spíš teplejší prostředí, cca 25 stupňů.
  • Jako u každého cvičení  – a zde možná ještě více – platí, že není před aktivitou vhodné jíst ani pít.

Jak často cvičit

Pokud vám má power jóga skutečně prospět, měla by se cvičit každý den. Zní to možná mnohým strašidelně a nereálně, ale pozor – stačí i pouhých 15 až 20 minut. Pokud máte skutečně objektivní důvody, proč není možné cvičit každý den, vyberte si dva až čtyři dny v týdnu a cvičební jednotku adekvátně prodlužte.

Z jógové terminologie se vám jistě vybaví „pozdrav slunci“. A to je právě sestava, kterou můžete denně cvičit a přidat případně něco navíc. „Dnes je hodně druhů jógy – jogová terapie, hot jóga, jin jóga, popolární bikram jóga, aero jóga, acro joga, hormonální jóga a mnoho dalších,“ vyjmenovává několik nejčastějších zkušená lektorka. „Vyzkoušela jsem i bikram jogu, protože mám ráda cvičení v teple, ale přiznám se, že i na mě bylo moc velké teplo. A protože jsem Blíženec, který má rád změnu, tak mi nevyhovovalo ani to, že se cvičí stále stejná sestava,“ vysvětluje Věra Havlová, která pracuje s i klienty vyššího věku.

S power jógou se budete na svět usmívat

S power jógou se budete na svět usmívat

O čem se mluví: Hormonální jóga

Poslední dobou je hodně skloňovaná jóga, která údajně pomáhá při menopauze, při problémech s menstruací, osteoporóze , depresích, nespavosti, při nedostatečné činnosti štítné žlázy a dokonce při neplodnosti.
Byla jsem na hormonální jógu hodně zvědavá, protože jsem na ní slyšela samé dobré ohlasy,“ vypráví o jednom z nově propagovaných stylů můj host. „ A tak jsem ji šla vyzkoušet, protože spousta klientek – ať mladých nebo starších trpí právě na různé hormonální problémy. Navíc vím, že několik mých známých žen hormonální jógu vyzkoušely a opravdu jim hodně pomohla.  Je vhodná i pro ty, kdo s jógou nemají zkušenosti, neboť sestava není náročná, ale je třeba ji cvičit pravidelně. Za sebe však mohu říct, že mi s řadou výše zmíněných problémů pomohla i normální power jóga.

Nevím, jak vy, ale já nějakou jógu určitě zkusím. Celé dny sedím u počítače a když se tak pozoruji, užitek bych jistě měla i z uvedené hormonální jógy. A co vy? Máte s podobným cvičením nějaké zkušenosti? Napište nám, prosím, do komentářů. Děkuji. 

Kontakt na hosta:

Věra Havlová, Centrum funkčního pohybu

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak jsem zhubnul 70 kg aneb strava, pohyb a intenzita vaší touhy dokáží zázraky

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

30.9.2013 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023