Šárka Simonidesová: Nejsme to, co jíme, ale to, co vstřebáváme
Všimli jste si, jak nám v tomto období život víc šmakuje? Jak každý náš prožitek doslova hltáme a bereme věci s větším nadhledem?
Zkrátka že trávíme mnohem lépe životní situace.
Přibližně 600 000 lidí trpí v Česku osteoporózou, nejčastějším onemocněním kostí, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a změnou stavby kostní tkáně. A protože se na blogu věnujeme nejen hubnutí, ale zdravému životnímu stylu obecně, pojďme si připomenout pár zásadních informací o této nemoci.
Pokud vám teď blesklo hlavou, že se vás to netýká – a chcete kliknout jinam, zadržte.
„Osteoporózou trpí totiž celosvětově 200 milionů žen, tj. každá třetí žena ve věku 60 až 70 let a dvě třetiny žen nad 80 let,“ volá na poplach MUDr. Hana Pospíšilová. Stále vám to nyní ve vašem věku připadá jako vzdálená budoucnost? Nenechte se mýlit – na podobné problémy si totiž často zaděláváme celoživotně.
ilustrační foto: www.bileplus.cz
Tato zákeřná choroba bývá spíše postrachem žen, není to však pravidlem. „Rozhodně doporučujeme změření hustoty minerálů v kostech (BMD) – páteře a kyčle – všem ženám po menopauze, pokud mají jeden nebo více rizikových faktorů osteoporózy,“ radí MUDr. Hana Pospíšilová. Mezi zmíněné rizikové faktory například patří zlomenina osobní – nebo u matky, silné kuřáctví, zánětlivá střevní onemocnění, onemocnění jater a ledvin aj.
Samotná léčba pak spočívá nejen v podání léků, ale zároveň v zajištění přiměřeného příjmu vápníku (nejméně 1 200 mg denně, včetně suplementace) a vitaminu D (400 až 800 IU denně, pokud je riziko nedostatku vitaminu D). „Jenom léky, minerály a vitamíny nestačí. Stejně důležitá je i přiměřená a především pravidelná fyzická aktivita zatěžující kostru a posilující svalstvo. Cílem je snížit riziko pádů a zlomenin. Samozřejmostí je i přestat kouřit a nepít nadměrně alkohol,“ dodává odbornice.
Jde o osteoporózu, jež je způsobená buď nějakou farmakologickou příčinou (léky), nebo jinou chorobou – jedná se především o genetická onemocnění a onemocnění spojená se sníženou činností pohlavních žláz. Výčet je samozřejmě daleko delší. Pokud máte pochybnosti, poraďte se se svým obvodním lékařem.
ilustrační foto: www.bileplus.cz
Za zmínku stojí ještě poslední dobou často skloňovaná laktózová intolerance. „Laktózová intolerance se považuje za významný rizikový faktor osteoporózy. Osoby s laktózovou intolerancí musí totž ze svého jídelníčku vyřadit potraviny s vysokým obsahem laktózy, jako jsou smetana a mléko, což jsou významné zdroje vápníku,“ uzavírá vyloženě medicínskou část článku MUDr. Hana Pospíšilová.
Přestože je kvalita a množství kostní hmoty dána převážně geneticky (až 80 %), odborníci stále upozorňují, že významnou roli hrají i vnější faktory. Ovlivnit snadno můžeme například výživu, o kterou jde i zde, na blogu kaloricketabulky.cz. „Ano, právě výživa sehrává úlohu jak v prevenci, tak i léčbě osteoporózy,“ zdůrazňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice na výživu v projektu Bílé plus. Charakter stravování je navíc klíčový nejen tehdy, kdy řídnutím kostí už trpíme, ale v průběhu celého života.
ilustrační foto: www.bileplus.cz
Pokud chcete pro prevenci osteoporózy udělat něco již dnes, zařaďte do své stravy potraviny bohaté na vápník. Vápník plní v organismu celou řadu životně důležitých funkcí. A dnes jej zmiňujeme proto, že společně s fosfáty tvoří anorganickou část kosti, která je odpovědná za její pevnost.
Vstřebávání vápníku organismem se s věkem bohužel snižuje. Navíc velkou úlohu sehrává složení stravy. „Pokud konzumujeme mléčné výrobky, do těla se nám z nich vstřebá zhruba 32 % vápníku,“ upřesňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. „Využitelnost vápníku z těchto potravin také umocní přítomnost vitaminu D, B6, hořčíku a fosforu,“ dodává.
Pokud je vám cca čtyřicet a více, jistě pamatujete na mléčné svačinky ve škole. Přiměřeně malé sáčky putovaly každý den do školních lavic a v pátek to byl kysaný „růžový“ výrobek (aspoň teda u nás). V některých školách už se tento zvyk opět zavádí – děti si mohou zakoupit výrobky za zvýhodněné ceny z automatů.
Co se týká mléčných výrobků, optimální volbou jsou zakysané mléčné výrobky jako jogurty, podmáslí, zákysy a kysaná smetana, protože právě kyselé prostředí zvyšuje využitelnost vápníku.
Samozřejmě že pouze vápník v boji proti osteoporóze nestačí. Je třeba zvětšit konzumaci vitamínu D (připravujeme samotný článek) a další vitamíny (například vitamín K) a prvky (hlavně hořčík a zinek, o kterých jsme již psali).
Vše souvisí se vším. A tak se opět vracíme k bílkovinám, o kterých jsme si zde již také povídali. Strava chudá na bílkoviny je totiž dalším častým prohřeškem, jenž má na svědomí nedostatečnou tvorbu kostní hmoty, což vede k oslabení svalové síly a zvýšenému riziku pádů a osteoporotických zlomenin. Potvrzují to i slova expertky na výživu, která nám klade na srdce, že za optimální množství bílkovin pro ženy je považován 1 g na 1 kg hmotnosti denně.
Což takhle dát si trochu bílkovin s vápníkem?
1 měkký tvaroh, 2 lžíce olivového oleje, lžíce sekaných bylinek (petrželka, bazalka, saturejka, apod.), sůl, troška bílého pepře
Tvaroh ušlehejte s olejem, vmíchejte nadrobno nasekané bylinky a dochuťte solí a pepřem (možno zjemnit troškou mléka).
200 g žervé, kelímek zakysané smetany, 1-2 lžíce nastrouhaného křenu, sůl, vlašské ořechy a mandarinka na ozdobu
Žervé umíchejte se solí a smetanou, přidejte najemno nastrouhaný křen. Podávejte na plátcích veky. Pro zvýšení efektu možno zdobit kromě mandarinky půlkou vlašského ořechu.
Snadné a dobré. A v jednoduchosti je krása, ne?
foto: archiv Hanky Dvorské
Na blogu kaloricketabulky.cz se vám snažíme přinášet nejen zajímavé informace o výživě a pohybu, ale také představovat osobnosti z různých oborů, které díky rozumnému životnímu stylu uspěly. Jako třešničku na dortu plném bílkovin, vápníku a dalších důležitých ingrediencí vám na závěr doporučuji slova přední české kaskadérky Hanky Dvorské. Nelekejte se. Jsou určena nám, obyčejným smrtelníkům…
Za svůj život prodělala řadu pádů a nepatří mezi žádné fanatiky co se týká výživových doporučení. Řídí se prostě selských rozumem. Samozřejmě má dostatek pohybu. A k tomu dalšímu říká: „Jím všechno, na co mám chuť, ale nepřežírám se. To bych se totiž pak nemohla ´hejbat´. Žádnou speciální stravu nepreferuji, žádné doplňky neberu. Tělo si řekne, co chce, když se ho naučíme poslouchat. Nekouřím a vůbec nepiji alkohol. A ještě něco byste měli vědět. Když se lidé budou pořád tak šíleně honit za nesmyslnými vteřinami a body (nejen) ve sportu, tak zemřou daleko dřív, než je postihne třeba zmíněná osteoporóza…“
Co více dodat?
9.9.2013 Ing. Macáková Marcela Články, Jak si udržet zdravíVšimli jste si, jak nám v tomto období život víc šmakuje? Jak každý náš prožitek doslova hltáme a bereme věci s větším nadhledem?
Zkrátka že trávíme mnohem lépe životní situace.
Celý článek 21.5.2022
V předešlé části (Ing. Barbora Karásková: Jak zkrotit chutě na sladké) jsem objasnila, jak chuť na sladké souvisí s tím, jak se stravujeme.
Upozorňovala jsem na nejčastější chyby, například nedostatek bílkovin či ovoce, vynechávání porcí jídel nebo zvýšenou konzumaci ultra zpracovaných potravin.
Celý článek 17.6.2025
I když jsme v poklusu (práce, děti, rodina, sport, čas pro sebe) a nevíme, kam dřív skočit, tak si můžeme dopřát vyvážené jídlo.
V kuchyni se snažím trávit jako většina z nás času co nejméně, a proto plánování a jednoduché recepty jsou klíčem k úspěchu.
Celý článek 15.6.2025
Protože nás čeká období letních dovolených, považuji za ideální čas věnovat se tématu záměrné několikadenní pauzy v procesu hubnutí.
Vítejte tedy u dalších postřehů z mé nutriční poradny.
Celý článek 12.6.2025
Příznivci populární aplikace Kalorické Tabulky se sešli v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze.
Důvodem byl lehce opožděný křest žádaného titulu Kalorické Tabulky: Diář plný motivace, jenž vyšel před časem v Nakladatelství JOTA.
Celý článek 6.6.2025
Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.
Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…
Celý článek 31.5.2025