Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Bosu Balance Trainer: cvičební pomůcka, která baví svět

Když se řekne cvičební pomůcka, vybaví se mi většinou činky. Dále švihadlo, dřevěná obruč na hula hoop, která se ovšem poslední roky vyrábí z umělé hmoty, a pak takové to kolečko, s kterým cvičil už pan Spejbl…  Inu, samé léty ověřené záležitosti.

Dnes si ovšem budeme povídat o relativní novince. Jmenuje se Bosu, správně a oficiálně Bosu Balance Trainer.

Nedávno jsem dělala na facebookových stránkách anketu, zda si někdo ze čtenářů přeje k Vánocům cvičební pomůcku, a padlo spousta dobrých tipů. Mezi nimi symbolicky zazářilo růžové Bosu. Kdo neví, o co se jedná, nechť si pozorně pročte tento článek. Je dost možné, že na seznam Ježíškovi připíše také tento „useknutý míč“. A asi nemusí být ani růžový…

Pestré cvičení na Bosu

Pestré cvičení na Bosu

Koncept Bosu Balance Trainer vypracoval v USA na konci 90. let David Weck, ale k nám se dostal až kolem roku 2005. Více nám o tom však poví můj dnešní host – sympatická Soňa Blažková, jež v rámci FACE CZECH ACADEMY školí i budoucí lektory Bosu Balance Trainer.

Bosu je balanční podložka, která vypadá jako rozpůlený míč. Na jedné strané je pevná platforma o průměru 63,5 cm, na straně druhé pružná kopule, kterou je možné podle potřeby nafukovat,“ představuje svou oblíbenou pomůcku Soňa. „Sám vynálezce Bosu říká, že Bosu Balance Trainer vznikl ze zápalu zlepšit vlastní rovnováhu. Celý život se věnoval vrcholovému sportu a pochopil, že rovnováha je základ, na kterém jsou stavěny všechny další výkony,“ přidává Soňa zajímavost, která v podstatě vysvětluje princip cvičení na Bosu.

Efektivní a praktické Bosu

  • Cvičební pomůcku lze používat z obou stran, odtud také název „Bosu“ (both sides up).

Bosu patří mezi nejmodernější a nejvyužívanější balanční pomůcky využívané ve fyzioterapii i fitness, protože s jeho pomocí můžeme posilovat tzv. hluboký stabilizační systém a předcházet tak bolestivým problémům spojených s jeho dysfunkcí.

Najít svou rovnováhu, to je to, oč tu běží

Najít svou rovnováhu, to je to, oč tu běží

Díky konstrukci, která je postavena na anatomii, fyziologii a biomechanice pohybu, je možné Bosu použít pro opravdu všechny druhy cvičení  – dynamické, posilovací, rehabilitační, pomalé slow lekce, veškerá balanční cvičení,“ vyjmenovává nadšeně Soňa, která svým klientům dopřává na Bosu i vydatný kardio trénink.

Bosu lze použít jak na skupinové lekce, tak např. pro osobní tréninky. Já osobně se s touto pomůckou spíš setkávám právě v posilovně, kde ji můj trenér využívá v rámci funkčního tréninku. A nejčastěji „hlavou“ dolů, tj. že stojíte na plošině a o zem se opírá ona míčovitá část. A řeknu vám, že mi dalo pěkně zabrat, než jsem pochopila fintu snadného výstupu a sestupu (smích). Nyní však patří cviky na Bosu k mým nejmilejším, skutečně při tom zapojíte svaly, které v běžné praxi moc nepotrénujete, a pak když náhodou někde uklouznete a padáte, tak se hodí.

Proč cvičit na Bosu

Podle mých osobních zkušeností je cvičení na Bosu pro klienty vždy velkým přínosem, vnímají jej velmi pozitivně,“ uvádí ze své praxe poznatky Soňa Blažková. „Návštěvníci lekcí mají Bosu velmi rádi, protože ve správnou chvíli jim při některém cviku tato pomůcka pomůže, ulehčí, ale při jiném cviku jim například optimálně zvýší obtížnost a cvik je najednou zajímavější a výživnější,“ vysvětluje. „Dále je tu pozitivní vliv na pohybový aparát – správné zapojení CORE, středu těla, posílení a stabilizace celého těla je klienty vnímáno velmi brzy po zahájení pravidelného cvičení na Bosu Balance Trainer,“ říká Soňa.

A ještě z druhé strany...

A ještě z druhé strany…

Jak se Bosu používá

Bosu Balance Trainer v současné době využívám jak při dynamických lekcích, zaměřených na spalování tuků a zároveň na posílení svalových svalových skupin, která mají největší tendenci ochabovat (svaly paží, břišní svaly, hýžďové svaly), tak na lekce pilates, kde se zaměřuji na posílení hlubokého stabilizační systému,“ vysvětluje oblíbená trenérka, s kterou se můžete setkat na řadě akcí po celé republice. A jak již bylo řečeno, krásně se Bosu využije i v osobních trénincích, nebo jako rehabilitační pomůcka. „Právě Bosu mi velmi pomohlo k brzkému návratu ke cvičení po operaci kolene,“ vysvětluje Soňa svůj vztah k této pomůcce.

Jak mohu využít Bosu doma?

Samozřejmě i zde platí, že nejlepší cestou je nechat si poradit od instruktora, který prošel školením Bosu Balance Trainer. Jen tam se totiž trenéři a instruktoři dozví, jak správné Bosu používat a jaké jsou ty správné „finty“, které zařídí to, aby cvičení na Bosu bylo opravdu tak funkční a fungující, jak může a hlavně má být.

Pozor na napodobeniny

Jako u každého úspěšného výrobku se na trhu objevují i falzifikáty. „Ale tady více než kde jinde platí, že originál je jen jeden,“ varuje profesionální instruktorka a dodává, že jeho kvalita i rozměry jsou jedinečné a právě jen díky tomu je pak  cvičení efektivní a bezpečné.

A s kterou cvičební pomůckou cvičíte nejčastěji vy?

Vizitka hosta

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Fitness trendy 2019 podle trenéra Petra Dostála: Vše, co byste měli vědět, aby byl váš trénink přínosný

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

2.12.2013 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023