Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak nepřibrat o Vánocích III: MUDr. Zuzana Stránská odpovídá na vaše dotazy

Nedávno jsme přinesli článek Jak odolat nástrahám Vánoc, kde MUDr. Zuzana Stránská předložila mnoho užitečných rad ze své praxe ohledně vánočních svátků a udržování výživového režimu. Dnes si můžete přečíst několik jejích odpovědí na vaše otázky, které jste napsali do komentářů pod zmíněný článek.

A protože jsme se problematice „vánočního nepřibrání“ věnovali i vloni, tak na konci naleznete přehled již zveřejněných příspěvků. Krásné adventní dny a předávám slovo paní doktorce.

Vaše otázka (Hanka)

Co si paní doktorka myslí o tom, že by se člověk na ten pouhý týden vykašlal na všechny diety a normálně si dopřál vše, co k Vánocům patří. A hlavně si to psychicky nevyčítal. Myslím, že to pak během 14 dnů normálního stravování a přiměřeného pohybu zhubne. Další zkušenost, kterou mám, je ta, že si před jakýmkoliv jídlem dám lžíci jablečné vlákniny. Funguje to, protože pak už se těch pochutin do žaludku tolik nevejde.

Pokud je to jeden týden, tím spíše jeden týden v roce, tak zcela jistě žádné dlouhodobé škody nenastanou. Pokud se stane, že 1-2 kg přiberete, je možné, že shazování kil bude trvat o něco déle než 14 dní. Ale pokud se v následujícím období vrátíte zpět ke zdravé stravě bez převahy vysoce kalorických potravin a pravidelnému pohybu, je reálné, že v únoru budete se svojí hmotností opět spokojená.

Rozpustná vláknina před jídlem je samozřejmě vhodná. Existuje mnoho forem – jak přírodních (psyllium), tak v podobě syntetických polysacharidů (prodávají se v lékárnách v kapslích), které v žaludku zvětší mnohonásobně svůj objem a navozují tak v kombinaci s konzumovaným jídlem pocit sytosti. Je to jedna z konzervativních metod hubnutí s malou, ale statisticky významnou úspěšností.

Vánoční pečení

Vaše otázka (Iva)

Jaký je obecně vliv psychického stavu na snižování váhy?

Zajímavý dotaz. Pokud to myslíte tak, že dobrá psychická kondice je optimálním předpokladem k úspěšné redukci hmotnosti, tak máte zcela jistě pravdu. Často je těžké toho docílit. Proto také jednou z nejdůležitějších konzervativních metod v redukci hmotnosti je pravidelná psychoterapie. Ukazuje se, že ji většina obézních potřebuje. Soustavná motivace a opora je při hubnutí nutná. Ne vždy je schopna se jí zhostit vlastní rodina. Pokud otázka zní, jak zhubnutí může ovlivnit psychický stav člověka, tak ne vždy zcela pozitivně. Vidíme to u pacientů po restrikčních (objem žaludku zmenšujících) bariatrických výkonech. Je těžké si zvyknout na malé porce jídla, a to i přesto, že zmenšením žaludku je odstraněn hlad. Jídlo nám dělá dobře, přináší krátkodobé příjemné pocity a snížíme-li porce tak, jak to musí udělat lidé s bariatrií, může to s sebou přinášet i psychickou stísněnost. Zde je pak opět na řadě psychologická intervence.

Vaše otázka (Hanka č. 2)

Paní doktorko, docela by mě zajímalo, jestli nějaké cukroví pečete Vy. Máte nějaký oblíbený recept? A jak vypadají Vánoce u Vás doma (myslím z pohledu zdravého životního stylu)?

Harmonie ducha a těla je pro mě prioritou po celý rok. Udržuji si štíhlou postavu a v porovnání s vrstevnicemi mám nadprůměrnou fyzickou zdatnost (věnuji se zejména rekreačnímu běhu, ale také lyžování, cyklistice, volejbalu; sportuji celý život). Cukroví vůbec nejím, na Štědrý den se postím a večer si dám malý kousek kapra v trojobalu a odlehčený bramborový salát bez majonézy s pár kapkami olivového oleje. Vánoce pro mě nepředstavují v tomto směru rizikové období. Disciplinovanost v jídle je mi přirozená a nikdy o Vánocích nepřiberu.

Šťastné Vánoce

Vaše otázka (Marcela)

Paní doktorko, vaše konstatování, že když už vánoční cukroví, tak jako hlavní jídlo, mi připomnělo, že jsem se kdysi setkala a názorem jedné poměrně štíhlé dívky v baru, že coca-colu nikdy nepije k jídlu, ale někdy jen tak pro chuť si ji dá – a to celkem často, vždy však bez jídla. Tázala jsem se na to asi dvou výživ. poradců a ti mi řekli, že je to blbost, že jednou je kalorická hodnota nápoje taková a maková a je celkem jedno, kdy ji přijmeme. A vždy je to vzhledem k nemalému číslu špatně. Můj dotaz tedy zní: skutečně si myslíte, že když si dám nějaké sladké jídlo/nápoj takto zvlášť, je to menší zlo, než když je zkombinuji s jídlem? A je pro to nějaké logické vysvětlení? Kdyby ano, docela by mě to potěšilo, protože si myslím, že existují i jiné zákonitosti, než jen slepé počítání kalorických hodnot.

Jedinou zákonitostí je příjem a výdej energie. Žádná kombinace jídel nehraje roli (viz různé diety založené na dělené stravě). Cukroví místo snídaně či večeře je mimořádným opatřením, jehož cílem je právě nezvyšovat denní energetický příjem, tj. nenavyšovat jej ještě o to cukroví. Představte si, že si k večeři dáte sendvič a pak ještě cukroví; takhle si dáte „jenom“ cukroví. Tento postup lze doporučit jen občas, např. o Vánocích.

Děkujeme za dotazy i odpovědi.

Přeji pěkné adventní dny se spoustou krásných zážitků, chutí a vůní….

Z archivu aneb přečtěte si také:

O mýtech, šarlatánech a informačním chaosu ve výživě s Lukášem Roubíkem, autorem best-selleru Moderní výživa

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

9.12.2013 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024