Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lenka Badriyah Zychová: Orientální tanec pro zdraví a krásnou postavu

Zhruba před deseti lety mě napadlo, že bych mohla zkusit něco nového, protože pro tělo ani duši není dobré, když se utápíte ve stereotypu. A tak jsem důvěrně známé prostory a ostré zářivky fitness centra vyměnila dočasně za vlídný sál jednoho tanečního studia, kde voněly svíčky a zrcadlo osvětlovalo lichotivé měkké světlo.

Hvězdy tomuto mému rozhodnutí nebyly tehdy bohužel nějak nakloněny, ale vím, že se k tomu zase vrátím, protože orientální tanec má něco do sebe. Tak možná i díky tomuto článku se tak stane. Nic není náhoda…

Povídat si dnes budeme tedy o orientálním tanci, který mohou ženy využít jako součást svého pohybového režimu v cestě za lepší kondicí a pevnějším zdravím. Odstraňuje totiž problémy s bolavými zády, uvolňuje blokády fyzické i energetické, dodává pohybovým stereotypům ladnou ženskost.

Lenka Badriyah Zychová

Lenka Badriyah Zychová

Mým hostem bude Lenka Badriyah Zychová, profesionální tanečnice, která se věnuje tanci od roku 2003, kdy naprosto propadla klasickému a folklórnímu egyptskému stylu. Většina z nás samozřejmě nemá ponětí o různých tanečních stylech, natož o egypstké hudbě nebo historii, ale pro naše účely postačí, když budeme vědět, proč orientální tanec nepřehlížet a nevytvářet si vůči němu zbytečné předsudky.

  • Ne každého totiž nutně musí bavit pohyb v tom ryze sportovním slova smyslu, který představuje běh, posilovna, skupinové lekce, nebo outdoorové sporty. Někoho zkrátka osloví tanec a pokud mu naplní jeho život, tak jen dobře.

Co je vlastně orientální tanec

Komu by se nevybavily tanečnice břišních tanců, které se mihnou v některých filmech, obzvlášť z orientálního světa, kabaretech, nebo jako součást historických vystoupeních na českých hradech. Oblečené, neoblečené jako CHYTRÁ HORÁKYNĚ svůdně rozpohybovávají svá těla a za závojem schovávají svůj vševědoucí úsměv Mony Lisy. Jak snadné. Ve skutečnosti se za tím vším ovšem skrývají hodiny tréninku, který možná může chytnout i vás.

  • Tradiční orientální tanec má bohatou historii v arabském světě, kde se provozuje na svatbách a při dalších významných událostech, nebo jen pro vlastní potěšení žen a mužů.

Zdravotní aspekty:  Co nám přinese orientální tanec

Ačkoliv se to možná nezdá, tak orientální tanec se vyrovná cvičení v tělocvičně.  Zlepšuje pohyblivost a koordinaci a držení těla. Svalům dodá pružnost i sílu. A zformuje postavu. Zajímavým benefitem je pak zmírnění menstruačních bolestí, doporučuje se při léčbě neplodnosti a uvolnění svalů v oblasti pánve obecně.  Pomáhá rovněž rozcvičit ztuhlost šíjových svalů.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že má orientální tanec velmi příznivé účinky na lidské tělo. Řada  žen, které nemohly dlouho otěhotnět, asi po roce tančení opravdu otěhotněla,“ říká sympatická Lenka, která nyní orientálním tancem žije dnem i nocí. „Na studentkách vidíte,  jak se přestávají hrbit i v běžném životě, starší paní si zase pochvalují zpevnění pánevního dna. Velmi dobře se posílí břišní svalstvo, ale také opomíjené nohy a hýždě! Prvky jako je shimmy (třasavý pohyb pánví) stojí právě na práci stehen, akcenty boky pomáhají zpevňovat hýždě,“ vysvětluje propagátorka orientálního tance, která zároveň studuje na doktorát z astrofyziky na MU v Brně.  Navíc hraje na příčnou flétnu v Komorní dechové harmonii Brno a věnuje se fotografii.

Fyzicky se tělo opravdu velmi dobře posiluje a zároveň se uvolňují ztuhlé svaly. Tím, že se tančí v pozici, která je velmi příjemná pro lidské tělo a posilují se břišní svaly, přestávají pak žačky přenášet veškerou tíhu na bedra a pomáhají si bříškem, zpevní tedy střed těla a ubývají tak bolesti zad,“ vyjmenovává přednosti techniky orientálního tance zkušená lektorka.

  • Nezanedbatelnou záležitostí je fakt, že se při orientálním tanci zvyšuje sebevědomí ženy a jako každý pohyb i zde se odbourává stres.

Ano, další velkou pravdou je,  že ženy, které začnou tančit, se začnou cítit mnohem lépe – pohybují se ve společnosti nových lidí, lektorky jsou většinou pro tanec zapálené, a tak hodně motivují a inspirují. Když studentka vydrží, vidí na sobě krásné změny a zjistí, že je krásná a že jí to sluší. Přirozeně se pak cítí vyrovnanější a šťastnější, přestane se hrbit, chodí vzpřímeně, usmívá se a to vše ovlivňuje zdravotní stránku,“ vysvětluje nadšeně můj host.

Lenka Badriyah Zychová

Lenka Badriyah Zychová

Pro koho je orientální tanec vhodný

Báječnou zprávou je, že tuto stále více populární pohybovou aktivitu zvládne žena v téměř každém věku a s jakoukoliv hmotností. Ladné pohyby umocněné charakteristickou hudbou navíc, jak už bylo řečeno, velmi pozitivně působící na psychickou a fyzickou stránku tanečnice.

  • Máte-li nějaké kilo navíc, možná je takto aktivita to pravé pro vás, zvlášť když s pravidelným pohybem začínáte.

Na kurzech orientálního tance se setkávám snad se všemi věkovými kategoriemi,“ souhlasí se mnou Lenka. „Nejmladší holčička, která ke mně chodila do kurzů, měla 11 let a nejstarší paní, která s námi tančila skoro 7 let, měla 70 let,“ vzpomíná. „Na druhou stranu je potřeba říct, že aby kurz byl prospěšný pro všechny účastnice, tak je dobré si vybrat tu správnou lektorku, nebo se přiřadit ke skupince, ve které jsou vám podobné ženy. Většina lektorek nebo tanečních škol i pokročilé kurzy rozděluje. Například master class, který navštěvují ženy, které se chtějí věnovat tanci profesionálně, nebo berou tanec maximálně vážně, nebo např. orient středního věku, jenž je určen dámám, které se chtějí odreagovat a zároveň si dobře zatančit. Názvy kurzů se samozřejmě liší, ale je dobré se informovat. A hlavně – vyzkoušet nebo si nechat poradit, která lektorka by pro vás byla dobrá,“ prozrazuje důležité informace z praxe Lenka Badriyah Zychová, jež ve volném čase (kde ho bere? :-)) ještě vytváří video pořad Move On!, jenž je věnován všemu, co ji baví a o čem chtějí její žačky často slyšet.

Pro koho není vhodný

Rozhodně nedoporučuji začínat s orientálním tancem, pokud máte nějaký akutní zdravotní problém,“ radí lektorka. „Taky si nemyslím si, že je vhodné začínat s orientálním tancem, když je žena těhotná. Tanečnice, které tančily dlouho před otěhotněním, jsou v jiné situaci,“ odpovídá na častou otázku Lenka.

Výhodou je, že si prvky můžete přizpůsobit. „Vy víte, co je vám příjemné a co ne. Měly byste poslouchat, co vám tělo říká. Když lektorka vyučuje například nějaký prvek s postupným snižováním a řekne, že máte jít jen tam, kam můžete, a vy cítíte, že dál už nedokážete, tak dále nechoďte. To, že ostatní jdou níže, než vy neznamená, že se budete přemáhat a tlačit na pilu. Nikdo nevidí do vašeho těla a vy si jej chraňte. Ale to je asi obecný problém v životě, že má člověk  – a hlavně ženy-  pocit, že jej někdo posuzuje a že nesmí vyčnívat z řady,“ upozorňuje na časté neřesti začátečníků Lenka Badriyah Zychová.

Jak vypadá orientální tanec?

Jde o základní kroky a pohyby, které se spojují do choreografie, nebo pouze podle fantazie tanečnice. Pokud si chcete udělat radost navíc, můžete si pořídit pro orientální tanec typické oblečení, nebo aspoň líbivou sukni, šátek, případně top, které lze ozdobit „zlatem“.

Mezi základní prvky tance zcela jednoznačně patří plynulé pohyby pánví, ať už kroužky, osmičky nebo vlny. Stejně podstatné jsou akcenty boky, pánví a hrudníkem. Nesmí chybět třasavé pohyby, tzv. shimmy. Jen pánví se dá „shimmovat“ hned devíti způsoby! Moderní orientální tanec v sobě obsahuje i baletní pohyby jako jsou otočky, arabesky a celkový pohyb po prostoru, nikoliv však baletní technikou. Použití prvků také záleží na tančeném stylu. Ať už se jedná o klasický orientální tanec raqs sharqi, bubnové sólo nebo třeba egyptský folklór“, vyjmenovává nadšeně propagátorka orientálního tance, která si na své stránky dává i zajímavosti z historie.

Jak si vybrat lekci

Samozřejmě jako u každého cvičení i zde je velmi důležité správné provedení, které je dobré se naučit pod dozorem kvalitního lektora, jenž upozorní na případné chyby.

Já osobně jsem za své krátké působení poznala tři lektorky. Mohu tedy porovnávat a ověřila jsem si, jak velmi platí, že to, zda vás tento pohyb bude bavit stojí a padá s osobností lektorky. Zažila jsem velmi milou a vstřícnou, ale také i poněkud namyšlenou dámu, jež celou dobu v zrcadle sledovala především sebe a klientkám nevěnovala ani pohled.

Lektorky orientálního tance nemusí mít oprávnění k výuce,“ vysvětluje výjimku zkušená tanečnice. „Existují různé kurzy v ČR, které připravují budoucí lektorky, ale v samotné praxi nemusíte žádný papír mít, což je trošku ošemetné, protože se často stává, že si otevře kurzy slečna, která čerstvě vychodila začátečníky,“ upozorňuje a nabádá k ostražitosti ohledně výběru lekce můj host, který proto doporučuje si zjistit o tanečním studiu co nejvíce. Byla by škoda, kdyby vás od skvělého pohybu odradila jen špatná lektorka! Dejte na reference a nebojte se odejít jinam. Jak už jsme zde několikrát psali, pokud máte u pohybu vydržet musí vás bavit.

Lence prý orientální tanec kompletně změnil život. Nejenže díky němu cestuje, ale neustále se potkává se skvělými lidmi. „Tak úžasná taneční komunita, jaká je u nás v ČR, snad nikde ve světě není,“ říká a dodává, že je za tu možnost být v centru dění neskutečně vděčná.

Tak kdo ví, třeba propadnete orientálnímu tanci i vy!

Kontakt na hosta

Lenka Badriyah Zychová, www.badriyah.cz

foto Libor Foltýnek: www.fotolibb.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Leden: Nohy v teple, nemoc v pekle

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

17.2.2014 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023