Kalorické tabulky v novém: vysvětlení a tipy na využití
Na mnohá přání uživatelů se mění design Kalorických tabulek.
Co se však nemění, je jejich funkčnost. Naopak, některé novinky přibyly.
Letní dovolenou obvykle plánujeme celý rok, a tak trochu si ji zřejmě díky tomu někdy až idealizujeme. V představách chodíme každé ráno běhat, jíme jen na první pohled dietní pokrmy a báječně relaxujeme, aniž by nás vytočily neposedné děti, či partnerovy vrtochy.
Skutečnost pak bývá poněkud jiná…
Často si dopřáváme jídla více než obvykle (však máme dovolenou a místní speciality je třeba ochutnat), pijeme alkoholu více než doma (kdy jindy se pobavit u skleničky než na dovolené?) a to nemluvím o tom, že je třeba čas od času kvůli rodinným příslušníkům „obalit nervy“ něčím sladkým, na co byste za normálních okolností ani nesáhli (tento zlozvyk se tedy týká většinou žen). Nevadí, tentokrát se zkusíme připravit.
A protože řada Čechů každé léto vyráží v hojném počtu do Chorvatska, Itálie a Řecka, zeptala jsem se Bc. Renaty Daubnerové, nutriční terapeutky, zda by nám neporadila nějaké finty, abychom si užili dovolenou ve Středomoří skutečně plnými doušky – a případné předešli nepatřičným úletům, nebo aspoň minimalizovali jejich škody.
O pitném režimu jsme tu již psali a nikoho asi nepřekvapí, že v horkých dnech jeho význam stoupá. To, co nám ještě může bez většího průšvihu sem tam projít doma, v mírném podnebném pásmu, může o pár rovnoběžek níže způsobit závažné zdravotní problémy.
„Dospělý člověk by měl v takových podmínkách vypít za den cca tři litry neperlivé vody,“ radí odbornice a dodává, že chuť vody si můžeme osvěžit citrónem, limetkou, jahodou, mátou, apod.
Řada z nás se samozřejmě těší, že posedíme v plážovém baru a skrz sklenku vína budeme blaženě pozorovat západ slunce. „Ideální je dát si v takovém případě vinný střik ze suchého vína 1:1 ředěný vodou,“ nabádá Bc. Renata Daubnerová. Kdo si nechce kazit chuť, budiž mu prý dovoleny 2 dcl vína a sklenka vody k tomu, neboť alkohol odvodňuje a tekutiny je třeba v těle udržovat.
Ačkoliv všichni kolem pravděpodobně nebudou skleničky počítat, zvlášť u místních máme někdy pocit, že žijí jen o vínu (smích), doporučená maximální dávka je podle odbornice na výživu 300 ml denně. „Při vyšší konzumaci už trpí játra,“ vysvětluje a přidává pár užitečných čísel:
bílé víno suché – 200 ml/ 440 kJ
bílé víno sladké – 200 ml/ 518 kJ
červené víno suché – 200 ml/640 kJ
portské – 100 ml/670 kJ
Největší pozor bychom si pak ohledně kalorií i účinků měli dát na alkohol s více jak 20ti %. Je pravda, že místní speciality se v teplých krajích vyplatí „desinfikovat“, ale všeho s mírou. A slivovice a fernet hrají v tomto případě úlohu léku. A u toho do sebe také nikdy nenasypeme celý obsah, že?
Pokud bydlíte v přímořském letovisku, nebývá zde nouze o příjemné stezky, kam se můžete jít projít, kdykoliv se vám zachce. Navíc ta vůně tamní vegetace, to je prostě nádhera, kterou by si měl člověk „nadýchat“. Samozřejmě, že se přizpůsobíme místním zvykům a budeme dodržovat siestu (běhat v poledne pod žhnoucím sluncem mohou snad jen blázni). Ranní a večerní procházka postačí (když nejsme extra sportovci) a jistě se bez problémů stane každodenním příjemným rituálem.
„V případě dovolené u moře doporučuji plavat, plavat a plavat,“ směje se Bc. Renata Daubnerová, která se vedle praxe nutriční terapeutky věnuje i pohybovým aktivitám. Je lektorem TRX, hoopingu a pilates. A tak opět dodává pár čísel:
plavání (1,2 km/hod) – 1300 kJ/hod
běh (12 km/hod) – 3350 kJ/hod
jogging po pláži (7 km/hod) – 160 0kJ
procházka – 850 kJ/hod
aerobik – 1800 kJ/hod
jízda na kole – 1100 kJ/hod
Na jídlo je třeba myslet už před cestou. Říká se sice, že správný český turista se pozná podle toho, že jen co se rozjede autobus/vlak/auto, vytáhne smažený řízek v chlebu, o jehož vhodnosti bychom zde samozřejmě mohli vést diskuse, ale ještě snad větší nešvar jsou trvanlivé obložené bagety, které se na nás smějí na pumpách (a nejeden vyhladovělý a vystresovaný řidič po nich sáhne jako po poslední záchraně).
„Připravte si doma občerstvení na cesty, včetně ovoce a zeleniny a neperlivé vody, aby vás nelákalo sladké pití, energetické nápoje a ledové (přeslazené) frapé,“ radí Renata Daubnerová, na jejíchž stránkách www.fitarian.cz naleznete i pár zajímavých výživových tipů. „Totéž platí třeba i u jednodenního výletu – do batohu si uložte čerstvé ovoce, směs oříšků natural a sušeného ovoce, lyofilizované ovoce. Nic z toho se nezkazí a vyhnete se lehce vlčímu hladu,“ přidává osvědčené tipy odbornice na výživu.
Nepřepokládám, že byste patřili k těm, kteří si na dovolené namažou každý den chleba nejmenovanou paštikou. „Zapomeňte na uzeniny, paštiky a červené maso a dejte vašemu zažívání také dovolenou,“ doporučuje Renata Daubnerová, jež dodává, že těmto potravinám teplo stejně nesvědčí, dlouho se tráví a pro tělo nemají valný význam.
Pokud máte jídlo v hotelu, je většinou z čeho vybírat. V ostatních případech se poohlédněte po nějaké příjemné zapadlejší hospůdce, kde nebudou tak vysoké ceny, případně se nebojte si nějakou mořskou potvoru sami připravit. Je stokrát lepší než konzervy a jiné „lahůdky“ a mnohdy stačí jen opéct na pánvi a přidat trochu koření.
A zase pár čísel k zamyšlení:
krevety – 100 g/ 315 kJ
chobotnice – 100 g/ 200 kJ
vepřové prům. – 100 g/ 1062 kJ
játrová paštika – 100 g/ 1303 kJ
ostravská klobása – 100 g/1343 kJ
K letním dnům patří bezesporu salát. „Pozor na zálivky a olivový olej, který je přeceňovaný – a je třeba se na něj dívat jako na nositele velkého množství energie,“ varuje Bc. Renata Daubnerová, jež svým klientům připravuje jídelníčky na míru – a to i na dobu dovolených. „Dejte přednost citrónové šťávě, avokádu, hummusu, bílému jogurtu, zakysané smetaně na vaření, neredukovaným octům, oleji v rozprašovači, nebo trošce aromatického sýru,“ doporučuje.
olej – 1 lžíce/405 kJ
majonéza – 1 lžíce/ 511 kJ
krémové balsamico – 1 lžíce/ 220 kJ
Pokud budete mít lehký oběd a večeři, svačinky ovocné, můžete si občas smlsnout na zmrzlině, sklence vína apod. Zapomeňte, že existuje něco jako cukr (oslazení kávy apod.) Pozor na místní sladkosti – velmi často jsou opravdu hodně přeslazené.

Bc. Renata Daubnerová, fitarian.cz
„Kupte si před odjezdem na dovolenou chia semínka,“ přidává dobrý dovolenkový tip na závěr Renata. „Částečně jdou použít místo ovesných vloček, mají nízkou kalorickou hodnotu a podporují peristaltiku střeva, která je při cestování oslabena.“
23.6.2014 Ing. Macáková Marcela Články, Jak zhubnout
Na mnohá přání uživatelů se mění design Kalorických tabulek.
Co se však nemění, je jejich funkčnost. Naopak, některé novinky přibyly.
Celý článek 11.2.2018
Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.
Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.
Celý článek 9.11.2025
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Celý článek 6.11.2025
Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?
Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…
Celý článek 3.11.2025
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Celý článek 31.10.2025
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.
Celý článek 28.10.2025