Šárka Simonidesová speciálně pro ženy: I prsa mají své dny
Je spousta věcí v životě ženy, na které její prsa reagují. A je také spousta věcí, které prsa prozradí.
Zaslouží si proto nejen naši pozornost, ale i skvělou péči a hýčkání.
Vloni jsme si v době před prázdninami povídali o evropských kuchyních a specialitách jednotlivých národů. Ne všechna jídla nám, Středoevropanům, však mohou udělat dobře. Kterých se pro jistotu vyvarovat?
Existuje jedno zahraniční přísloví, které se dá přeložit jako „jídlo jednoho může být jedem pro druhého“, nebo také existuje verze „potravina, která je pro jednoho lékem, je pro druhého jedem“.
Nemluvíme zde o klasických nezdravých jídlech, kdy třeba tři plátky slaniny kromě nějakých těch kilojoulů obsahují i 435 miligramů sodíku (tedy pětinu doporučené denní dávky), o přeslazených limonádách, sladkostech, uzeninách s vysokým obsahem E250, tedy soli, tavených sýrech a tavicích solích, donutech neboli koblihách…
Je to dáno tím, že každý člověk je zvyklý na prostředí a mikroby své země. Podle toho se mu vytváří v těle a žaludku mikroflora. Stačí se však přesunout o několik stovek kilometrů na jih, a je zde jiná půda, jiné prostředí, jiní mikrobi. Což je ostatně důvod, proč se tolik preferuje, abychom jedli plodiny vypěstované v České republice.
© Steve Young – Fotolia.com
Doporučuje také několik zásad: pít pouze balenou vodu, ovoce a zeleninu umýt, nedávat si do pití led, umývat si před každým jídlem ruce, nejíst v rozvojovém světě syrovou zeleninu a z ovoce jen to, které se dá oloupat, nejíst krémy, majonézy, ovocné džusy ředěné vodou, zmrzlinu ze stánků, a jíst tedy jen zmrzlinu v původním obalu a jídla tepelně upravená.
Z dat českých očkovacích center vyplynulo, že nejrizikovějšími zeměmi jsou Indie, Nepál, Peru, turistické oblasti Thajska, Turecko a Afrika. Nejčastějšími zdravotními potížemi při cestování jsou průjmy, malárie a žloutenka typu A, z Turecka úplavice.
Na jaká jídla si tedy v zahraničí (ale třeba také v Evropě) dát pozor? V 1. dílu se podíváme do nám blízkých Evropy a Afriky, a ve 2. dílu si posvítíme na obě Ameriky, Asii a Austrálii.
Na nedozrálá a nazelenalá rajčata a brambory si dejte samozřejmě pozor po celém světě, neb obsahují glykoalkaloid s názvem solanin. A ano, je to jed, protože jde o ochranu rostlin před škůdci. Maximální povolená koncentrace v konzumních bramborách je podle hygienických norem 200 mg/kg hlíz, pokud máte brambory uskladněné a začínají klíčit, bývá v okolí klíčků hodnota někdy i 150 mg/kg.
Asi nejslavnějším zakázaným a nedoporučovaným evropským jídlem je Casu Marzu. Je zakázán v celé Evropské unii a jde o ovčí sýr z italské Sardinie prošpikovaný živými červy. Larvy v tomto tvrdém sýru nejsou jedovaté, ale mohou přežít i po spolknutí a následně vám ve střevech nadělat trošičku nepořádek. Inu, housenky, co byste od nich chtěli.
Fermentovaný neboli česky kvašený žralok z Grónska by vás mohl zaujmout jako netradiční kulinářský zážitek. Jen prosím mějte na paměti, že tento druh nemá močové cesty, takže veškerý odpad a potenciální toxické látky se mu ukládají přímo do těla a do masa.
Jistě, ano, plod bezu a květy jsou zdravé a používají se v různých čajích, mastičkách, ale i v kulinářství zcela bez problémů. Pomáhají léčit poranění kůže nebo nachlazení.
Jestliže si chováte v Evropě psy na jídlo, není to překvapivě trestné. Ale zakázané je psí maso prodávat nebo z něj dokonce dělat pokrmy v restauracích. Taková diskriminace, viďte? Policie dokonce v posledních letech odhalila několik případů nelegálních psích jatek, i když mělo jít o maso jen pro osobní potřebu.
V některých částech Afriky je tato obří žába považována za delikatesu. Francouzi milují jejich stehýnka, ale zbytek žáby moudře nechávají být. V Namibii však jedí tyto žáby celé, ačkoliv je to životu nebezpečné. Jedovaté sekrety v kůži žáby mohou způsobit selhání ledvin a smrt.
U některých afrických (kde je známý pod jménem cassava, neboli kasava), jihoamerických (yuca), a nově i asijských kultur (tapioca) v Africe jsou kořenové hlízy zpracovávány do formy kaše nebo tuhého koláče, musí však být pořádně uvařené. Syrový maniok, kdybyste jej kousali, však uvolňuje enzym linamarázu, který glykosid linamarin hydrolizuje na jedovatý kyanovodík.
Hořké mandle pocházejí původem ze severní Afriky, ale rozšířily se do celého světa, i když v USA jsou v syrovém stavu zakázané. Může za to glykosid amygdalin, který při žvýkání, kousání nebo drcení syrových jader vytváří opět nám známou kyselinu kyanovodíkovou. Sníst tucet syrových mandlí už je zdraví nebezpečné a může vyvolat závratě, a samozřejmě i smrt. Proto se musejí mandle dobře tepelně upravit, a podobně je tomu i s dalšími peckovicemi třeba peckami z meruněk.
Příště se podíváme po exotických a nebezpečných jídlech Ameriky, Asie i Austrálie a Nového Zélandu.
30.6.2014 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážněJe spousta věcí v životě ženy, na které její prsa reagují. A je také spousta věcí, které prsa prozradí.
Zaslouží si proto nejen naši pozornost, ale i skvělou péči a hýčkání.
Celý článek 15.7.2023
Protože nás čeká období letních dovolených, považuji za ideální čas věnovat se tématu záměrné několikadenní pauzy v procesu hubnutí.
Vítejte tedy u dalších postřehů z mé nutriční poradny.
Celý článek 12.6.2025
Příznivci populární aplikace Kalorické Tabulky se sešli v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze.
Důvodem byl lehce opožděný křest žádaného titulu Kalorické Tabulky: Diář plný motivace, jenž vyšel před časem v Nakladatelství JOTA.
Celý článek 6.6.2025
Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.
Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…
Celý článek 31.5.2025
O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.
Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.
Celý článek 28.5.2025
Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.
Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.
Celý článek 25.5.2025