Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Výživa jako základ zdravého hubnutí – velká proměna Lucky

O Lucce jsem věděla, že pravidelně cvičí, byla dlouholetá závodnice v aerobiku a dělá trenérku úspěšnému družstvu dívek v Aerobic Junior Clubu Ivany Mrňákové v Ústí nad Labem. O to víc mě překvapilo, že taková živelná bytost může mít problém se svou váhou.

Když jsem navíc viděla její foto PŘED a PO, začala jsem se pídit po informacích ohledně jejího úsilí.

Chtěla jsem zveřejnit její cestu za vysněnou postavou, neboť by možná mohla inspirovat i vás. Lucka dala na rady lékařů a úplně změnila svou životosprávu. Tady je její příběh.

Lucí Eckertová

První zlom začal už v lednu roku 2013, kdy jsem začala hubnout na doporučení lékařů kvůli zdravotním problémům, které se mě držely právě z důvodů nadváhy. Moc dlouho jsem to nevydržela, s hubnutím byl brzy konec. Naopak jsem začala jíst ještě víc a přibírat,“ začíná své vyprávění stále usměvavá Lucka.

Počátky mého nového snažení zhubnout potom pokračovaly v srpnu 2013 na dovolené v Turecku, kde jsem byla 14 dní. Každé ráno jsem chodila běhat, plavala jsem, na pláži posilovala a jedla zdravě. Zhubla jsem tři kila, ale po návratu jsem se vrátila do starých kolejí a kila nabrala zpět,“ přiznává Lucka, která – jak sama říká – potřebovala k akci pořádné ´nakopnutí´. „Nakonec jsem se do zdravé stravy i cvičení pořádně opřela až 20. září, kdy mi promluvila do duše kamarádka. To byl ten velký zlom. Řekla jsem si, že už to nebudou jen řeči, ale začnu na sobě pořádně pracovat,“ shrnuje nedávné události skoro čtyřiadvacetiletá studentka (tělesné výchovy a českého jazyka) Pedagogické fakulty Univerzity J.E.P.

A jak to bylo dál?

Na podzim jsem objevila na facebooku skupinu, kde jsme se s děvčaty vzájemně podporovaly a motivovaly. V této skupině jsem vyhrála potom i půlroční proměnu. První kila šla dolů, lidé v okolí si začali změny všímat a vyptávat se. Pamatuji si na fotku v parku, kterou jsem vložila v říjnu na facebook. Já sama jsem změnu neviděla, o to mě více potěšilo, že byl takový ohlas. Podpora ostatních mě motivovala natolik, že jsem nepřestávala a snažila se hubnout dál,“  říká sympatická blondýnka, která si v květnu letošního roku na facebooku založila na popud dívek a fanynek svoji vlastní skupinu s názvem Lucí Eckertová Progress, kde svými poznatky z vlastní změny motivuje ostatní. Za uplynulý měsíc má Lucka skoro 800 fanoušků a počet obdivovatelů se stále zvyšuje.

Lucí Eckertová

Je to osm měsíců, co na sobě pracuji, co jsem prvně byla na hodině TRX, v posilovně a na kruhovém tréninku. Za tuto dobu jsem zhubla 18 kg,“ pokračuje ve vyprávění a vysvětluje, že chtěla dokázat sobě i okolí, že se nevzdává. „Co se týče jídelníčku a cvičení, ze začátku to bylo dost krušné. Začala jsem s www.kaloricketabulky.cz, které mi doporučil můj taťka. Ten se také pokoušel zhubnout, za půl roku měl tak úžasné výsledky, že i já jsem musela zkusit, co to obnáší. Podle kalorických tabulek jsem se naučila jíst pravidelně, vše jsem si poctivě zapisovala a vážila“, vzpomíná na první etapu dívka, jež se ráda směje a předává ostatním lidem pozitivní energii.

Po dvou měsících jsem měla vše tak nějak v oku a začala jsem jíst podle sebe. Zdravě, 6x denně a po menších porcích. Strava je 80% celého úspěchu,“ říká Lucka, která přiznává, že sice vždy sportovala, ale jedla jako „prasátko“, a proto nikdy neměla vysněnou postavu.

Jak to Lucka dělá? Tady jsou její tipy:

Spousta lidí se mě ptá, co mám za jídelníček a co držím za dietu. Nedržím žádné diety, nemám žádný jídelníček, ale snažím se jíst zdravě. Občas si dám i něco sladkého a tučnějšího. Není to o tom vyřadit tyto věci z jídelníčku, ale občas si je dopřát a zařadit tzv. cheat day, který by měl být 1x týdně. Je to den, kdy si dáte něco „dobrého“. Já osobně miluji gumové bonbony Haribo, různé druhy sýrů a oříšky. Ze suplementů beru každé ráno spalovač tuku od Aminostaru a další 30 minut před cvičením. Po tréninku si občas dávám Gainer na doplnění sacharidů nebo protein od Nu3tionu na doplnění bílkovin. Během posledních měsíců jsem zařadila do svého režimu třídenní odvodňovací detoxikační kúru, kdy jsem pila jen vodu a jedla neomezené množství hroznového vína. Každému doporučuji, na očištění je to výborná věc. Doporučená délka držení detoxu je 3-5 dní. Chodím do fitka, běhám, docházím na skupinové lekce TRX, kruhové tréninky, ráda plavu a při trénincích svých svěřenkyň aerobiku s nimi cvičím.“

Jak Lucka sama potvrzuje, nejde říci, že by zhubla přímo po určitém cvičení. Za začátku jí podle jejích slov hodně pomohla rychlochůze ve vhodné tepové frekvenci na pásu. Nyní už běhá, protože má lepší fyzičku, a ostatním cvičením spíše zpevňuje a tvaruje postavu. „Cvičím 5x-6x týdně a zařazuji tzv. rest day, kdy odpočívám,“ vysvětluje dnes již energií nabitá dívka. „Stal se z toho životní styl, který miluji a už bych se nikdy nevrátila k tomu mému, starému,“ dodává.

Lucí Eckertová

Říjen 2013 až duben 2014

Jak je důležitá podpora okolí

Vloni jsme si na blogu povídali o hubnutí ve skupině a jeho přednostech, mezi které patřila i podpora. Samozřejmě, že je ideální, když ji najdete doma mezi svými nejbližšími a zároveň natrefíte na odbornou a kvalitní pomoc v podobě trenéra, který je minimálně pro začátek důležitou součástí hubnoucího plánu. Jak je vidět z dalšího textu, často pomohou i kamarádky nebo právě spřízněné duše na facebooku.

Komu bych chtěla v první řadě poděkovat, je má rodina! Nejdřív mi nevěřili, protože jsem o hubnutí jen mluvila a skutky se nekonaly. Teď, když vidí, co vše pro to obětuji, tak mě maximálně podporují a jsem za to moc ráda,“ říká Lucka. „Obrovské díky pak patří mé trenérce Mgr.Věře Malinské z Fitness by Věra, která mě neustále na TRX a kruhových trénincích podporuje a křičí na mě: Dupej, šlapej, hecuj se! Díky ní vím, že vše je v hlavě! Když už nemůžu, toto mě vždy nabudí a makám o to více,“ vysvětluje Lucka, která vyhrála na nedávném Plese sportovců balíček vstupu do posilovny, permici a jiné pěkné ceny.

Další díky patří mým kamarádům a fanouškům, bez kterých bych tento proces už dávno vzdala. Mé nejlepší kamarádce Evče, která při mě stojí od začátku mého snažení a ve všem mě stoprocentně podporuje. Děkuji mým sparing cvičenkám, které jsou pro mě důležité, a mnoha dalším, které zde nemohu vyjmenovat,“ dokládá svým výčtem Lucka fakt, jak moc je podpora okolí při hubnutí důležitá. „Ten pocit, když někdo řekne, že je na vás pyšný, že jste jeho motivace a vzor, opravdu za to stojí,“ uzavírá část o podpoře okolí Lucka.

Lucí Eckertová

Poučení z krize?

Kdyby to šlo snadno, tak by tě to přece nebavilo. To je věta, kterou mě podporoval můj vedoucí diplomové práce. A často si na ni v životě s úsměvem vzpomenu, když přijde v jakékoliv oblasti krize. Jak to řešila Lucka? „První krizi jsem měla v listopadu 2013, kdy se mi váha zastavila po úbytku 7kg a už nechtěla jít dolů. To byl i ten zlom, kdy jsem přestala vše tolik počítat a řešit do detailu. Další krize přišla v březnu 2014 po rozchodu s přítelem, kdy se v mém případě ve stresovém období dostavují chutě na sladké. Nyní se dostávám do fáze, kdy opět najíždím na kalorické tabulky, abych si ohlídala jídlo a najela na svůj správný režim.“

A jaké má Lucka plány do budoucna? „Až dostuduji, což bude doufám začátkem roku 2015, chtěla bych se věnovat fitness, udělat si kurz fitness trenéra, výživového poradce a věnovat se tomuto odvětví naplno. Cítím se skvěle, je radost se otočit zpět do minulosti a vidět, jaký člověk udělal kus práce. Ve svém snažení zhubnout a zpevnit se budu nadále pokračovat. Věřím, že se jednou dočkám své vysněné postavy. Protože když se chce, tak všechno jde!

Lucí Eckertová

Motivační věty, které Lucka uplatňuje:

  • Až to budeš chtít vzdát, vzpomeň si na všechny, co by tě chtěli vidět prohrát! Tu radost jim přeci neuděláš!
  • Můžeš mít buď výsledky nebo výmluvy! Nemůžeš mít obojí!
  • Nikdy v životě se nevzdávej, i když si myslíš, že jsi prohrál! Protože skutečně prohraješ až tehdy, když se vzdáš!
  • Zklam všechny, kteří tě podceňovali!
  • Kdo chce, hledá způsoby! Kdo nechce, hledá důvody!
  • Já nemusím, ale já chci!
  • Nevymlouvej se, změň se!

Příklady jídelníčku:

snídaně:

1. ovesné vločky, bílý jogurt, kousek ovoce, oříšky
2. ovesná kaše s lesními plody
3. banánové lívanečky, jahody, borůvky, nastrouhaná 80% čokoláda

svačina:

1. ovocná miska (hroznové víno, broskev, banán)
2. tvaroh se skořicí s kouskem ovoce
3. kefírové mléko s domácími musli

Lucí Eckertová

oběd:

1. kuřecí maso, dušená zelenina, rýže
2. losos s citrónovou omáčkou, hranolky z celeru, zeleninová obloha
3. kuskus s grilovanou zeleninou

svačina:

1. knackebrot, cottage, zelenina
2. knackebrot, mozarella light, cherry rajčata
3. kaiserka, šunka, 20% sýr, zelenina

Lucí Eckertová

večeře:

1. těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou
2. šopský salát, knackebrot
3. tuňák ve vlastní šťávě, vejce, zeleninový talíř

druhá večeře

1. tvaroh s pažitkou a cibulkou, se skořicí apod.
2. proteinový nápoj
3. cottage

  • Vzkaz od Lucky: Změna začíná Tebou, ale nezačne, dokud nezačneš Ty!

Vizitka hosta:

  • TRENÉRKA ve společnosti Aerobic Junior Club Ivany Mrňákové o.s. Ústí nad Labem
  • TRENÉRKA ve společnosti Městský plavecký klub Ústí nad Labem
  • FOTOGRAFKA ve společnosti Foto Lucí Eckertová

Z archivu aneb přečtěte si také:

Aerobik, step aerobik, H.E.A.T. Program, indoor cycling, indoor rowing a Zumba: Nejlepší způsoby, jak se zbavit nadbytečných kilogramů

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

9.6.2014 Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Související články

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024