Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak Lucie Hantáková shazovala těhotenská kila: Ukázka jídelníčku a motivace pro všechny maminky, kterým hubnutí nejde snadno

S Lucií jsem před časem připravila článek o bazálním metabolismu. Slovo dalo slovo a domluvily jsme se na další spolupráci pro Kaloricketabulky.cz.

Lucie totiž v těhotenství přibrala 25 kg a ačkoliv se jako cvičitelka věnovala pohybu dle vlastních slov do posledního dechu, přibrala více než jí bylo milé. Navíc nabrané kilogramy se jí nehodlaly po porodu jen tak pustit. Známe to…

Lucie se netají tím, že její váha v těhotenství neúměrně stoupala, protože se v jídle neomezovala a dokonce se objevily v jejím jídelníčku potraviny, kterých se normálně vyvaruje  – pečivo slané i sladké, brambůrky a tuny zmrzliny. „Ty chutě byly jako droga,“ směje se sympatická žena, která se pustila s vervou (ale rozumem) do odstraňování nadbytečných kilogramů a ráda by svou nesnadnou cestou inspirovala ostatní ženy po porodu, které nemají to štěstí, že se po šestinedělí vejdou bez problémů do svého původního oblečení. A přiznejme si, že takových je většina.

Lucie Hantáková
Před porodem v červnu 2013 moje váha ukazovala rovných 102 kilo,“ říká mladá maminka, která ví, že tohle číslo není nic, čím by se chtěla chlubit, zvlášť když se tak nějak předpokládá, že cvičitelky budou štíhlé za všech životních situací. „Mám ale zdravou a nádhernou holčičku a ta kila za to stála!“ dodává hned.

  • A protože je Lucie akční, rozhodla se okolí ukázat, že zhubnout se dá – zdravě a bez nebezpečných diet. Jejím prvním cílem bylo se vrátit na původní váhu a zase se cítit fit. „Dala jsem si cíl jeden rok, protože se říká, že regenerace těla trvá stejně dlouho jako samo těhotenství!

Jak už bylo řečeno, jsou ženy, které odloží těhotenské šaty a mohou se rovnou vrátit ke své původní velikosti. Většina z nás ale nosí i po porodu ještě nějaký čas volné oblečení, protože váha se poněkud zadrhne. Není třeba si nic vyčítat, zvlášť první týdny a měsíce, kdy se veškeré dění točí především kolem malého dítěte.

Lucie Hantáková

Někdo má opět štěstí a jeho novorozenec spí tak, že má maminka na sebe spousta času. Jiné ženy bojují s různými menšími či většími zdravotními problémy a volný a pohodový čas je pak více než vzácný. Některé maminky si stihnou vyčistit zuby doslova až v poledne, protože od časných ranních hodin jsou v jednom kole, jiné už si v šestinedělí najdou čas na návštěvu kadeřníka a perfektní manikúru a dítě je doplňkem jejich dokonalého outfitu. Samozřejmě že žádný extrém není zdravý, ideální je zlatý střed – vybalancovat v rámci možností péči o dítě i své tělo a duši.

Doufala jsem, že se z porodnice vrátím alespoň o deset kilogramů lehčí, ale vzhledem k tomu, že tam do nás cpali samé rohlíky, se není čemu divit, že po pěti dnech moje váha byla pořád katastrofální – 96 kg,“ vzpomíná odbornice na výživu, která říká, že celý život s kilogramy bojuje, ale toto období bylo pro ni zřejmě nejnáročnější.

Nemohla jsem se na sebe podívat ani do zrcadla,“ přiznává upřímně a dodává, že starosti ji přidělaly i problémy s kojením (nerozkojila se). Z nejhorší psychické krize ji naštěstí vytáhl pohyb v podobě dlouhých procházek.

Postupně přicházel i nový stravovací režim. Pečivu nadobro odzvonilo a na stole se objevuje zelenina, ovoce, kvalitní mléčné výrobky, libové maso, ryby…. „A hlavně jím pětkrát denně,“ dodává. K pohybu (chůze na pásu) přidala Lucka postupně lymfodrenáže.

  • Co hlavně zabralo? Běh střídající rychlou chůzi průměrně 6 km/hod s tepem v aerobním pásmu cca 70 %.

Jelikož Lucie rodila císařským řezem, delší dobu si dávala pozor, neboť v těchto případech je potřeba opatrně s posilováním břišních svalů. Ale za pár měsíců začala opět předcvičovat bodystyling a teď už bez problémů běhá trasu přes 10 km.

Lucie Hantáková, foto: katalog Feel Joy

Lucie Hantáková

Jako výživový poradce má v jídle jasno, dokonce si nedávno složila nový „letní“ jídelníček na míru, i když v praxi, jak sama říká, pokulhává. Celý den se točí jen okolo dcerky, je to divoch po mně (smích). Když usne, snažím se pracovat – dělám jídelníčky pro klienty, zajišťuji distribuci sportovního oblečení, kterým si přivydělávám, vedu cvičení, domácnost, a tak na jídlo nemám tolik času a klid. Sice jsem za rok shodila 18 kilo čistého tuku, ale i tak mě čeká ještě dlouhá cesta za vysněnou postavou!“

Na Lucii obdivuji její odhodlání. Z vlastní zkušenosti vím, že když člověk nevidí výsledky co nejdříve, často rezignuje.

Hubnout takovou dobu je vážně namáhavé. Někdy mám chuť se vším praštit a smířit se se špekama, ale to bych zase nebyla já. Bojuju s kilogramy celý život, tak to přeci jen tak nevzdám, ne?! A k tomu nabídka na focení sportovního katalogu!

Lucie při focení katalogu pro Feel Joy

Lucie při focení katalogu pro Feel Joy

Vzorový jídelníček (ukázka dne, kdy vede své cvičení/předcvičuje):

Snídaně – 7:30
Ovesné vločky 50 g, mléko pol. 150 ml, jablko 90 g, banán 110 g, bílý jogurt 100 g, ČL lněného oleje a mletá skořice (med/akátový med)

Přesnídávka – 10:00
Activia bílá sladká 120 g a jablko 90 g

Oběd – 12:00-13:00
Hovězí dušené maso 150 g, vařená rýže 100 g, cuketa 100 g, lilek 100 g, lžička olivového oleje

Svačina – 15:30
Jahodové podmáslí 350 ml

16:30 – 17:30 – příprava hodiny

Večeře – 18:00
Zeleninový salát (200 g okurek, 100 g paprika, rajče), vařené vejce + bílek, tvaroh pol. 100 g, žitný plátek 2 ks

19:00 – 20:30 – bodystyling a kondiční trénink

Večeře II. – 21:00
Protejn 30 g (nízkosacharidový) nebo půlku nízkotučného tvarohu

  • Jak vypadal její původní jídelníček a jaké dělala chyby, popsala Lucie ve svém podrobném vyprávění na www.luciehantakova.cz.
Lucie Hantáková, Foto: katalog Feel Joy

Lucie Hantáková

A co by Lucie doporučila na závěr maminkách, které se ocitly v podobné situaci a nabrané kilogramy je nehodlají snadno opustit?

Hoďte stres za hlavu a dejte se do pohody. I když je to někdy těžké, zkuste rozdělit čas pro miminko a čas pro sebe. Nebo spojte příjemné s užitečným, např. rychlá chůze s kočárkem. Nejsme roboti a mateřská dovolená žádná dovolená na Bermudách určitě není. Vše má svůj čas a pokud tam nějaké snažení je, výsledky se dostaví.“

Vizitka hosta

Nyní se Lucie věnuje svým hodinám, účastní se sportovních akcí se svým stánkem Be Fit With Lucie, kde provádí tělesnou analýzu přístrojem InBody R20 a propaguje oblečení Feel Joy. Na Vyškovsku rozjíždí cvičení maminek s kočárky pod názvem Be Fit maminko.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Zdravá jídla, která jsou nezdravá

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

21.7.2014 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024