Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Proč nás bolí kolena? Důležité informace nejen pro začínající běžce.

Bolí vás kolena při chůzi, běhu nebo během jakéhokoliv sportu? Bolesti kolen mohou postihnout téměř kohokoliv.

Materiál, který jsem pro vás připravil, vám napoví, jaká je příčina bolesti kolen a hlavně jak se této bolesti pokud možno vyhnout. V první části si povíme o příčinách bolesti kolen.

Lidé si bohužel často neuvědomují, že i malá bolest může být impulsem pro následné větší zdravotní problémy – a to nejen v oblasti kolen. Měli bychom rozpoznávat, kdy je bolest snesitelná a výjimečná, a kdy nás omezuje natolik, že nemůžeme vykonávat oblíbené aktivity.

V každém případě se snažte udělat vše pro to, abyste zjistili, jaký je důvod bolesti. Příčina nemusí vždy vycházet z oblasti bolesti a okamžité řešení může zastavit zhoršování zdravotního stavu, jenž může vést až k operativním zákrokům.

Martin Hrazdil

Nejčastější příčinou bolesti kolen je nedostatečná péče o chodidla. Už jste někdy slyšeli o nožní klenbě? Zdravé chodidlo slouží jako opora správného držení těla. Uvedu pomůcku, která vám pomůže k uvědomění.

  • Zdravá klenba = Zdravá kolena = Zdravé kyčle = Zdravá záda => Zdravý celý pohybový aparát

Příčiny bolesti kolen mohou být různé. Nebudeme tedy házet všechny do jednoho pytle a budeme se snažit najít příčinu na svém těle, nikoliv se držet názoru „bolest jako bolest“.

Zkuste se zamyslet nad tím, co děláte během dne za pohyby a při jakém pohybu vás kolena bolí. Jedině tak můžete dohledat příčinu a pro příště se těmto špatným návykům vyhnout.

Pár základních příčin bolestí:

  • nadváha
  • špatné stereotypní návyky
  • nedostatečná péče o chodidla
  • technika chůze
  • technika běhu
  • jiná zdravotní omezení v kloubním aparátu apod.
  • svalová nerovnováha
  • únavový syndrom svalů (nedostatečná regenerace)
  • technika cviků ve fitness a jiných zařízeních

Martin Hrazdil

Každý specialista má svoji metodu pro odstranění bolesti kolen.  Zkusím vám stručně poradit jak se těmto bolestem vyvarovat a hlavně jak vnímat svoje tělo.

První krok je velmi podstatná věc – správné držení těla včetně chodidel. Najděte si odborníka, který vám vysvětlí správné držení těla a postavení chodidel.

Dalším krokem je posílení oslabených svalů a protažení zkrácených svalů. Nehledejte v tom vědu, protože cviky na protahování dolních končetin jsou velmi jednoduché a sami zjistíte, že velmi účinné.

Poté se naučte vnímat chodidla při jakémkoliv došlapu, ať už při chůzi, běhu nebo jiné aktivitě.

A tou nejdůležitější částí je zpevnění svalových partií v oblasti dolních končetin.

Nezapomeňte, že pro váš pohybový aparát je důležitá všestranná zátěž tzn. statické, dynamické, stabilizační cviky a přidat i rotační pohyby. Ale než se pustíte do stabilizací a rotací musíte si být jisti, že svaly jsou v rovnováze. Jinak hrozí opětovné přetížení přetížených svalů a oslabené svaly budou opět v ústraní.

Martin Hrazdil

Příčiny bolesti kolen u běžců

Když vám někdo řekne, že má bolesti kolen, většinou jde o běžce nebo sportovce, kteří se věnují dynamickému cvičení ve vyšší intenzitě. Pojďme zastavit u běžců, neboť v poslední  době patří běh mezi nejpopulárnější sporty.

Lidé, kteří donedávna celý den seděli a prakticky necvičili, vybíhají do ulic a nestačí se divit, že se „ozývají“ jejich nespokojené klouby. Co dělají začínající běžci špatně?

1.  Nedostatečné komplexní zpevňování

Běžec si musí uvědomit, že jako většina sportů má i běžec jednostranné zatěžování pohybového aparátu. Kromě běhu se musí naučit vnímat svoje tělo a občas si dopřát i kompenzační cvičení, což je zpevňování oslabených a protažení zkrácených svalů ovlivňující funkční stabilitu celého těla. Na pozoru by měli být hlavně lidé s propadlou klenbou, s nohou do X nebo O, u nichž je větší riziko vyskytujících se bolestí.

2. Přetěžování pohybového aparátu

Dalším neduhem, kterým trpí běžec, je přetěžování svalových partií a nedostatečná rekonvalescence. Správný běžec, který si váží svého zdraví, obětuje čas i pro regeneraci celého pohybového aparátu. Svaly se příliš velkým přetěžováním unaví, tím je vypojena funkce svalového aparátu a veškeré nárazy i při pouhé chůzi jsou tlumeny kosterním aparátem (klouby, páteř). Unavené svaly neplní funkci tlumiče a přenáší funkci tlumiče na kosterní aparát. Tento problém je nejčastější, protože sportovci věnující se intenzivnímu tréninku nedokáží najít prostor pro regeneraci svalů. Odpočinek ve formě sauny, masáže nebo jakékoliv jiné relaxační kúry. Důležitou součástí je i strava. Svaly bez živin neumí pracovat a splňovat to, co se od nich očekává.

Martin Hrazdil

3. Technika běhu

Koupením běžecké obuvi, oblečení a prvním vyběhnutím nemáte vyhráno. Správnou techniku běhu se nenaučíte jedním vyběhnutím, po týdnu nebo po měsíci. Jako u každého sportu je i běhání „běh na dlouhou trať“. Najděte si někoho, kdo se věnuje běhu již nějaký čas, aby vám poskytl základní informace o technice běhu. Běh je velmi oblíbený sport, ale zároveň velmi zákeřný pro  vaše klouby.

4. Špatné vnímání těla, především chodidla (tlumič a pružina)

Vypilování techniky neznamená, že můžete začít běhat maratony. Kromě vnímání horní části těla a celkově techniky běhu bychom se měli zaměřit nejvíce na chodidla. Chodidla patří mezi nejdůležitější část, která ovlivňuje stav celého těla. Musíte si uvědomit, že chodidlo má funkci tlumiče a pružiny. Jakmile tuhle funkci vypojíte z provozu, veškeré nárazy dopadají na ostatní části těla jako např. kolena, kyčle nebo páteř apod. Funkce chodidla jako tlumič a pružina není jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Sportujte, ale myslete na své klouby.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Rady, které fungují: Postřehy ohledně zdravého hubnutí od ženy, jež dokázala svou váhu snížit pouze změnou jídelníčku. Podívejte se, jak lákavě její nová jídla vypadají!

Martin Hrazdil
trenerfitness.eu

Osobní fitness trenér

Výživový poradce

Sportovní a rekondiční masér

14.8.2014 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024