Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak si nejlépe zacvičit: Skupinová vs. soukromá lekce

V článku Osobní trenér, vaše cesta k trvalé štíhlosti a dobré kondici jsme se již zmínili o výhodách cvičení s osobním trenérem. Zaměřili jsme se tehdy převážně na posilovnu, ale soukromou lekci můžete mít prakticky jakoukoliv!

Dnes letí všechny možné druhy jógy, Pilates aj. Stačí si prostě vybrat.

O soukromých nebo také individuálních lekcích slyšel asi každý, ale normální člověk si může myslet, že to není nic pro něho, že takový luxus si mohou dovolit jen celebrity, ale tak to skutečně není.

Abyste si udělali lepší představu, tak jsem „pro a proti“ soukromých lekcí probrala s Radkou Neubertovou, která má za sebou více jak deset let instruktorské praxe a jak sama říká, ráda si pak občas na takové soukromé lekci sama zacvičí. Jednak si odpočine od své role instruktora, načerpá inspiraci a získá na lekci a hlavně pohyb svého těla zase úplně jiný pohled.

Radka Neubertová

Většina lidí má pocit, že soukromá lekce je drahá, nudná a zbytečná,“ začíná svoji úvahu na základě postřehů z praxe zkušená lektorka Radka Neubertová, „ale já osobně jim z pozice instruktora i z pozice klienta dávám jednoznačně přednost.“

A proč? Tady jsou její důvody:

Soukromá lekce očima klienta

Výhody:

  • Instruktor se celou dobu věnuje pouze mně
  • Lekci staví na můj aktuální stav a fyzické možnosti
  • Celou dobu lekce je u mě a opravuje mi techniku cvičení
  • Nemám možnost se ulejvat, protože v každém cviku mám jeho stoprocentní kontrolu provedení
  • Ideální např. u trenovaní v posilovně, u lekcí jógy, Pilates, zdravotní cvičení, ale i TRX, BOSU apod.
  • Lze si domluvit operativně čas, kdy se mi lekce hodí
  • Instruktor přijede i za mnou domů (často využívají maminky a ženy v domácnosti) nebo do práce a mě tím ušetří čas

Nevýhody:

  • Lekce je dražší než skupinová – soukromé lekce ve větších městech se pohybují v relacích 500 Kč a výše
  • Pokud potřebujete k lekci davové nadšení, tak zde nepochodíte. Pravda je, že lekce jako Zumba, Aerobic, Spinning, H.E.A.T. Program apod. jsou založené na skupinovém cvičení a nedovedu si je jako individuální lekce představit

Individuální lekce očima instruktora

  • Celou lekci se mohu věnovat jednomu klientovi (občas si tuto službu objednají dva, ale to je maximum)
  • Celou lekci sestavím podle potřeb či omezení klienta, cviky a jejich náročnost je „šitá na míru“
  • Mám čas neustále opravovat techniku jejich cvičení a případně upravit náročnost cviku
  • Mohu ihned reagovat na jejich aktuální fyzický či psychický stav a lekci upravit podle jejich potřeb
  • Lekce je vždy postavená tak, abychom postupně dosáhli cílů klienta
  • Protože je po celou dobu cvičení stále kontrolovaná technika, je cvičení mnohem náročnější než ve skupině
  • Klient má dříve výsledky a rychleji dosahuje cílů. Změny cítí již po první lekci a pokroky na sobě vidí a cítí je třeba již během měsíce

Radka Neubertová, foto: Feel joy!

Intermezzo

A zde bych Radku přerušila a dovolila si také pár slov za sebe.  Po letech, kdy jsem sama vedla hodiny v různých fitcentrech, případně sama navštěvovala skupinové lekce svých kolegů a školení pro instruktory, přišel první zásadní zlom v mém životě s těhotenstvím.  Právě na těhotenská kila totiž najednou nějak moje dosavadní aktivity nestačily, nebo přiznejme si to rovnou, neměla jsem možná dostatečnou morální sílu, jak to tak v tomto období bývá. A tak jsem začala chodit do posilovny pod vedením Davida Holzera, mistra světa ve sportovním aerobiku, který se  po ukončení závodní kariéry věnuje funkčnímu tréninku v posilovně,  a už jsem u pravdielné jedné lekce týdně zůstala. Více se dočtete zde.

Ale tím to neskončilo. Zhruba po deseti letech celkem stabilního pohybového režimu, ale také neadekvátního času stráveného v rámci mé profese u počítače, jsem začala mít velmi závažné problémy s pravou rukou. A protože jsem si při této lapálii uvědomila, kolik lidí má ze sedavého zaměstnání  problémy ze zády a potažmo bolestmi hlavy, sepsala jsem článek, kde se dovíte, jak správě sedět u počítače a proč je nutné věnovat se přiměřené regeneraci.  V ten moment totiž přišel ten druhý zlom a já se vrhla na lekce Pilates. A opět jsem zvolia z mnoha důvodů, které tu dnes zazněly, právě souktormou lekci. Dochážím na ně pravidelně opět již třetím rokem do Centra funknčího pohybu Daniela Mullera.

Nechci totou formou nikoho přemlouvat k individuálním lekcím, samozřejmě finanční stránka je nezanedbatelná, ale je to – jako vše – otázka našich priorit, které si možná mnozí znás přeskládají, až když se něco děje. Pro někoho to mohou být kilogramy navíc a s ním spojená zdravotní rizika, pro jiného aktuní závažný zdravotní problém. A tak bychom mohli dále jmenovat.

Každý potřebuje nějaké to své popostrčení, aby se začal o své tělo dobře starat.
Ale abychom byli sravedliví a nevypadalo to, že všechno to naše dosavadní snažení na skupinových lekcích nemá význam, pojďme to uvést na pravou míru (nějaký pohyb lepší než žádný) a podívejme se ještě jednou na takové to normální cvičení, které známe z každého fitka.

Slovo dostává opět Radka Neubertová, která má mimochodem sympatické werichovské motto: Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. Když už kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a ne to, co není, jak to v mnoha případech je.

Radka Neubertová, foto: Feel joy!

Skupinová lekce očima instruktora

  • V lekci se věnujeme 10 a více klientům různé fyzické zdatnosti a různých fyzických možností
  • Lekce jsou sestavené všeobecně – tedy aby se v lekci procvičilo celé tělo ve všech směrech
  • A aby v lekci bylo pro každého něco… někdo má slabší nohy, jiný břicho, další paže… proto je skupinová lekce braná komlexně
  • V každém cviku se snažím opravit chybné techniky, které zahlédnu, korekce probíhá slovně i manuálně, ale při větší skupině klientů není v možnostech lektora během jednoho cviku opravit úplně všechny – protože by cvik trval moc dlouho
  • Během celé lekce se snažím opravit několikrát všechny klienty
  • U náročnějších cviků ukazuji několik variant a nechávám na klientech, aby si vybrali dle jejich současného fyzického stavu. Není výjimkou, že se klienti chtějí předvést, nebo se nechají strhnout davem, a cvičí náročnost, která pro ně není vhodná
  • Při skupinovém cvičení se může stát, že pokud není technika cviku přesná, necílíte jej tam, kam máte, a buď se cvik zdá snažší, nebo přetěžujete jiné svalové partie
  • Výsledky jsou pomalejší

Cenově je skupinová lekce dostupnější.

Ovšem pozor, zde je velmi důležitá kvalita a osobnost instruktora, jak jsme probírali v článku. Často se totiž stává, že výše vyjmenované body v praxi neplatí a že ze skupinové lekce můžete odcházet otrávení – v tom lepším případě, mnohdy pak léta něco cvičit špatně.

Nejen proto si ještě poslechtě závěrečná slova našeho dnešního hosta. „Jako instruktor, který se pohybuje mezi klienty 15 let doporučuji následující: Pokud jste začátečník a chystáte se na skupinovou lekci, domluvte si alespoň 5 soukromých lekcí. Lektor vám vysvětlí zásady a základy cvičení a trpělivě a v klidu s vámi vše odcvičí. Na to bohužel ve skupině většinou čas není. Dále vám instruktor vysvětlí, na co se zaměřit a jak vyhledat kvalitního instruktora, protože i to je velmi důležité! Pokud budete cvičit s instruktorem, který cvičí pro sebe, nevysvětluje či neopravuje techniku cviků, pak je cvičení nevhodné.“

Vizitka hosta

Radka Neubertová (na všech fotografiích v článku)

Instruktor Pilates Clinic Method a zdravotního cvičení

Vedení skupinových a soukromých lekcí pro dospělé i děti

www.neubertova.cz

foto: www.feel-joy.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Zmrzliny při hubnutí? Určitě ano, ale je třeba vybírat!

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

22.9.2014 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023