Biorytmy a jejich vliv na život
Dnešní doba nám nabízí spoustu možností, zkratek a vychytávek.
Často jsou nám k užitku, ale čeho je moc, toho je příliš, a tak nás někdy trochu deformují a svádějí z té přirozené cesty.
Označení light na výrobcích bývá pro lidi, kteří se snaží zhubnout, magickým pojmem. Pokud ho najdeme na obalu některé potraviny, evokuje v nás dojem, že se jedná o jídlo, po kterém zhubneme.
Light potravina však garancí zdravé výživy být nemusí a často je to právě naopak.
Pod označením light najdeme nejběžněji potraviny:
V potravinách light je cukr nahrazen umělým sladidlem, což určitě není vhodným řešením, podle mého názoru ani pro diabetiky. Jedná se o sladké nápoje bez cukru, žvýkačky, jogurty bez cukru se sníženou kalorickou hodnotou, různé dia výrobky, šumivé vitaminy, zavařeniny, konzervy.
Je sice pravdou, že se spotřebou jednoduchých cukrů bychom to neměli přehánět. Denně bychom jich měli přijmout maximálně 10% z celkového množství sacharidů. Nahradit je sladidlem ale není správné.
Sladidla jako je aspartam, cyklamáty, sacharin tělu nepřináší žádnou energii (žádné kalorie), což se na první pohled zdá jako výhoda, chuťové buňky sice zaznamenají sladkou chuť, tělo ale reaguje jinak, než když přijme cukr. Necítí se „nasycené“ a proto po konzumaci potravin s obsahem sladidla máme brzy opět hlad. Navíc si zvykáme na sladkou chuť, což je nežádoucí hlavně u dětí, které si chutě teprve vytváří.
Podle mnohých vědeckých studií jsou umělá sladidla podezřelá z neurotoxicky a některá dokonce z karcinogenních vlivů. Byly zaznamenány různé negativní vlivy na lidský organismus, jako bolesti hlavy, hyperaktivita, diabetes, nevolnost, zvýšený příjem jídla, poruchy zraku a řada dalších.
Přestože s rozšířením umělých sladidel na trhu se objevilo také mnoho studií s překvapivě opačnými výsledky, podle kterých jsou sladidla „naprosto neškodná“, myslím, že není důvod, proč bychom měli sladidla přijímat.
Zdravá strava se naprosto obejde jak bez umělých sladidel, tak i bez nadbytečných jednoduchých cukrů! Stačí vyvážená a pravidelná strava, člověk pak nemá zbytečnou potřebu sladkého. Pokud si sladké ale nechcete odepřít, vyměňte bílý cukr nebo sladidla jako zdroj sladké chuti za různé sirupy jako je javorový, agáve, datlový nebo různé obilné slady či med. Ty v malém množství splňují zásady zdravé výživy. Pro diabetiky je pak dalším řešením stévie, což je bylinka, jejíž listy se používají ke slazení.
Často u regálu s jogurty vidíme ženy, které na etiketě hledají množství obsaženého tuku, a v nákupním košíku pak s dobrým pocitem končí nízkotučné jogurty s 0,1% tuku. Lidé jsou totiž významně ovlivněni výživovým trendem, troufám si říci z minulých let, který říkal „jezte co nejméně tuků“.
Dnes se však ví, že příjem tuků by měl být samozřejmě regulovaný, ale je naprosto zbytečné a nesprávné se mu naprosto vyhýbat (i pokud chci zhubnout). Navíc u jogurtů je množství tuku poměrně nízké. U zakysaných mléčných výrobků je tedy mnohem lepší vybírat ty polotučné s obsahem tuku cca 3%, obsahující proti nízkotučným dostatek probiotických kultur, kterým se ve výrobcích bez tuku moc nedaří. V odtučněných mléčných výrobcích bývá také mnohem více zahušťovadel a přídatných látek.
Označení light se nevyhýbá ani výrobkům z masa. Než po takovém artiklu sáhnete, pročtěte však celé složení, hlavně obsah masa.
Myslete na to, že nálepka „light“ mnohé potraviny prostě nevylepší, a to třeba tavené sýry a majonézy, ty bych do jídelníčku určitě nezařazovala.
Tvrdé „light“ sýry jsou naopak potravinou, kterou z nákupního seznamu škrtat nemusíme. Jen se vždy přesvědčte, kolik % tuku sýr opravdu má. Některé výrobky matou tím, že je na nich uvedeno celkové (hmotnostní zkratka %hm.) procento tuku, jiné etikety uvádějí množství tuku v sušině (zkratka t.v.s.), což je značný rozdíl. Zkontrolujte tedy raději množství tuku ve 100 g výrobku, což by nemělo přesahovat 15 g, to odpovídá cca 30% t.v.s. Odlehčená verze by tedy měla mít ještě méně tuku, třeba 20% t.v.s. (tedy 10 g/100 g).
18.9.2014 RNDr. Svobodová Lucie Články, Jak si udržet zdravíDnešní doba nám nabízí spoustu možností, zkratek a vychytávek.
Často jsou nám k užitku, ale čeho je moc, toho je příliš, a tak nás někdy trochu deformují a svádějí z té přirozené cesty.
Celý článek 22.7.2023
Protože nás čeká období letních dovolených, považuji za ideální čas věnovat se tématu záměrné několikadenní pauzy v procesu hubnutí.
Vítejte tedy u dalších postřehů z mé nutriční poradny.
Celý článek 12.6.2025
Příznivci populární aplikace Kalorické Tabulky se sešli v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze.
Důvodem byl lehce opožděný křest žádaného titulu Kalorické Tabulky: Diář plný motivace, jenž vyšel před časem v Nakladatelství JOTA.
Celý článek 6.6.2025
Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.
Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…
Celý článek 31.5.2025
O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.
Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.
Celý článek 28.5.2025
Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.
Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.
Celý článek 25.5.2025