Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

MUDr. Marie Skalská: Je kokosový olej skutečně tak zdravý, jak se říká?

Je dobrý na vlasy, zuby, kosti, srdce, hubnutí, cukrovku  – prostě zázrak! Také jste už o kokosovém tuku četli samou chválu? Že bychom byli konečně zachránění a pravidelným užíváním kokosového tuku se vyhnuli srdečně-cévním chorobám, na které většina Čechů umírá?

Díky kokosovému oleji nám prý ubude viscerální, tedy ten tak škodlivý, nitrobřišní tuk a ještě k tomu budeme mít lesklé vlasy…

Napíši, jak to s tím kokosem tedy opravdu je. K vysvětlení si dovoluji čerpat z článku Doc.Ing. Jana Pánka, CSc. z VŠCHT z Fakulty potravinářské a biochemické technologie, jehož oborem je právě chemie a analýza tuků, a který na mou žádost kokosový olej rozebral až do posledního atomu. Pojďme si nyní velmi zjednodušeně celou problematiku a povyk kolem kokosového oleje vysvětlit.

Čím jsou dány vlastnosti tuků

Biologické vlastnosti tuku jsou dány jeho složením. Mastné kyseliny,  z kterých se tuk skládá,  si představte jako pospojované řetízky atomů uhlíků. Tyto spoje se nazývají chemická vazba. Vlastnosti těchto „řetízků“ jsou dány tím, kolik uhlíků je v řetízku pospojováno a  jak tyto vazby vypadají.

Podle délky rozlišujeme mastné kyseliny:

  • s krátkým a středně dlouhým řetězcem (mají 6-10 atomů uhlíku)
  • s dlouhým řetězcem (mají 12 až 16 atomů uhlíku)
  • s velmi dlouhým řetězcem (mají více než 18 atomů uhlíku)

Chemickou vazbu mezi jednotlivými uhlíky si lze představit, jako kdyby se uhlíky držely za ruku. Pokud se drží za jednu ruku, je vazba jednoduchá, tyto kyseliny se nazývají nasycené. Pokud se drží za dvě ruce, mluvíme o vazbě dvojité a kyseliny se nazývají nenasycené.  Laicky řečeno, čím více rukou, tím pro naše zdraví lépe, mnemotechnicky – zdravější je být lehce nenasycený.

Tuky a ateroskleróza

Pokud mluvíme o tucích jako zdravotním riziku, je to ve spojitosti s podporou vzniku a průběhu aterosklerózy neboli kornatění tepen. Ateroskleróza je dlouhodobý proces, který začíná v našich tepnách již v dětství. Z původně pružné trubky, která toleruje a pružně reaguje na výkyvy krevního tlaku, dané tím jak srdeční pumpa pumpuje krev do našeho cévního systému, se z cévy stává rigidní, tvrdá trubice, do jejíchž stěn se ukládají aterosklerotické pláty.

  • Otázkou času je, kdy se kousek plátu „uloupne“ a nastartuje proces tvorby krevního trombu, což je vlastně špunt, který tepnu ucpe.

Mastné kyseliny mají na průběh aterosklerózy různý efekt

Nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem se nezabudovávají do krevních tuků a aterosklerózu neovlivňují. Zato nasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jsou hodnoceny výrazně aterogenní. Naopak dlouhé nenasycené mastné kyseliny (kam, se řadí kyseliny ω-6 a zejména ω-3)  zvyšují rozpustnost plasmatických LD lipoproteinů, tzv. „líného“ škodlivého cholesterolu a jsou tudíž výrazně protiaterogenní.

Kokosový olej

A z čeho se skládá ten zázračný kokosový tuk?

Kokosový tuk obsahuje obvykle přes 70 % významně aterogenních kyselin (laurové, myristové a palmitové). Na druhé straně, obsah zdraví prospěšných nenasycených kyselin je zcela zanedbatelný. Pro srovnání, mléčný tuk, který je často z cenových důvodů kokosovým tukem nahrazován, obsahuje asi 50 % těchto aterogenních kyselin a proti kokosovému tuku asi o 10 % více relativně pozitivní olejové kyseliny. I při započítání velmi zdraví škodlivých – trans-nenasycených kyselin, vychází složení kyselin mléčného tuku stále příznivěji ve srovnání s kokosovým tukem.

Když porovnáme složení běžně užívaných rostlinných olejů – olivového, řepkového, slunečnicového – je jejich složení taktéž zdraví prospěšnější než kokosový tuk. Pro někoho může být překvapující, že dokonce i vepřové sádlo je svým složením příznivější než kokosový tuk.

Pokud jste dočetli až sem, tak jistě jako já přemýšlíte, na základě čeho výrobci tvrdí , že „nezdravý“ mléčný (živočišný) tuk nahradili „zdravějším“ rostlinným tukem? Také vám toto tvrzení již přijde scestné a nerespektující složení a fyziologické působení kokosového tuku? Stejně tak jde mimo realitu i doporučení používat kokosový tuk (z důvodu jeho přirozeně vysoké oxidační stability) pro smažení. Pro smažení jsou stejně vhodné (a nesrovnatelně levnější) speciální fritovací oleje, což jsou rafinované oleje na bázi vysokoolejového slunečnicového oleje. Kokosový šampon tedy z koupelny nevyhazujte, ale do špajzu bych kokosový tuk já osobně nevolila.

MUDr. Skalská Marie

www.profitinstitut.cz

Kouč aktivního životního stylu, lékařka, lektorka, fitness instruktorka a sportovní labužnice.
Zakladatelka Pro Fit Institutu, přednášející na FTVS UK, členka mezinárodních odborných společností.
S nadšením vám pomůže vyladit stravu a pohyb podle vašich potřeb, možností a chutí. V ambulantní praxi v Centru sportovní medicíny se zabývá sportovní medicínou a nutricí od dětí až po vrcholové sportovce.

25.9.2014 MUDr. Skalská Marie Články, Recepty a výživa

Z archivu

Po čem ženy touží: Chci být šťastná, zdravá a štíhlá!

Přitom kolik z nás je skutečně obézních? A umíme si hlavně na tuto otázku objektivně odpovědět? Ano, máme nějaký ten špíček, který modelkám na titulních stránkách časopisů chybí (a dnes už víme, že na tom má zásluhu počítačový program Photoshop, takže to nebereme vážně). Nenosíme všechny velikost 36 nebo 38 a zřejmě bychom všechny mohly nějaké to kilo shodit, a přesto bychom nezemřely na podvýživu.

Celý článek 5.11.2012

Související články

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Helena Franclová: Moje cesta s Kalorickými Tabulkami aneb od nadváhy k pin-up girl

Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.

Ale pojďme hezky od začátku.

Celý článek 17.5.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace (5. díl): Proč raději hubnout pomalu, ale udržitelně. Příběh (nejen) mé hlavy

Jasně, každý z nás by nejraději viděl výsledky hned. Ale je potřeba si uvědomit, že na svou aktuální váhu jsme se taky nedostali přes noc. Takže rychle to dolů také nejde.

Vlastně… ani by nemělo.

Celý článek 15.5.2025

O kaloriích nevážně: Chvála hořčice

Pokud znáte hořčici jen tu světlou ze stánků s párky v rohlíku nebo z bufetů na stadionech, vězte, že její historie a počet druhů a možností je daleko širší.

A je dobré o tom něco málo vědět…

Celý článek 11.5.2025

Změna výpočtu bazálního metabolismu v Kalorických Tabulkách

Možná jste si všimli, že se vám v Kalorických Tabulkách změnil doporučený denní příjem, aniž byste sami měnili vstupní hodnoty. Abychom podrobně vysvětlili, co se stalo, vytvořili jsme tento článek.

Celý článek 7.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner