Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nejlepší recepty Kuchařky ze Svatojánu

Poslední dobou je módní kritizovat facebook. Prý lidem ničí reálný život. Upřímně si myslím, že i zde platí: Jaké si to uděláš, takové to máš. Závislost na čemkoliv je špatná.

Ovšem na druhou stranu musím za sebe říct, že díky facebooku jsem poznala spousta úžasných lidí, které bych možná v „normálním“ životě potkala jen stěží.

Pamatuji si například, že před časem kdosi z mých přátel „lajknul“ příspěvek jisté Kuchařky ze Svatojánu a já tak rozklikla stránku plnou báječných receptů. Slovo dalo slovo a dva z nich se již objevily na blogu kaloricketabulky.cz. Šlo o polévku z červené řepy s křenovými knedlíčky a salát z hnědých fazolí.

Kuchařka ze Svatojánu
Kuchařka ze Svatojánu

Eva Francová alias Kuchařka ze Svatojánu odpověděla vždy na každou moji zprávu a já jí držela opravdu moc palce, aby své recepty mohla jednou vydat jako knihu. Protože co je psáno (na papíře), to je dáno… A i když jsem velkou příznivkyní internetu, tak zastávám názor, že kniha je prostě kniha…

Je mi tedy velkou ctí, že vám nyní mohu nabídnout tři originální recepty z krásně voňavé kuchařky Kuchařka ze Svatojánu.

Domácí polévkové koření

  • 3 kg různé zeleniny (cibule, česnek, celer, mrkev, petržel, kapusta, kedluben…)
  • zelená nať petržele, celeru a libečku
  • 100 g mořské soli
  • 5 lžic lahůdkového droždí
  • 3 lžíce sušené dobromysli
  • 3 lžíce drceného libečkového semena

Očistíme a nadrobno rozmixujeme 3 kg různé zeleniny, nezapomeneme na cibuli v dostatečném množství a také na česnek, potom něco aromatického – celer a petržel, pro barvu mrkev a doplníme kapustou, kedlubnou, pastinákem a podobně.

Kuchařka ze Svatojánu

Je dobré, když máme i něco zeleného – petrželovou a celerovou nať, libeček. Nadrcenou zeleninu usušíme, zůstane nám z ní přibližně desetina váhy – to znamená asi 300 g.

Zeleninu smícháme se 100 g mořské soli. Můžeme přidat trochu lahůdkového sušeného droždí (koupíte ho v každé prodejně zdravé výživy), sušenou dobromysl nebo drcené libečkové semeno.

Uchováme v chladu a temnu. Tohle polévkové kořeni vám provoní cely dům.

Lehká pomazánka z červené čočky

  • 100 g červené čočky
  • 3 lžíce pohankových vloček
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • slunečnicová semínka na posypani

Kuchařka ze Svatojánu

Uvaříme 100 g čočky v 250 ml vody na kaši, přidáme tři lžíce pohankových vloček, zamícháme, osolíme a odstavíme. Do mísy najemno nastrouháme velkou mrkev, přidáme cibuli nakrájenou na malé kostičky, lžíci citronové šťávy a prochladlou čočku.
Na chlebu posypeme slunečnicovými semínky.

Příběh bramborového hrnce

  • 1 kg brambor
  • 1/2 květáku
  • 3 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje,
  • 100 g rajského protlaku
  • 150 g zakysané smetany
  • Sůl
  • Petrželka

Potřebujeme asi kilo brambor, půlku květáku, tři velké mrkve, půlku celeru a velkou cibuli, taky dobrý olej a dobrý rajský protlak a kysanou smetánku.

Kuchařka ze Svatojánu

Kořenovou zeleninu a košťál z květáku nastrouháme najemno, cibuli osmažíme na oleji, nakrájíme brambory a květák rozebereme na růžičky.

K cibuli přidáme strouhanou zeleninu a růžičky květáku, trochu osmažíme, přidáme brambory a rajský protlak, taky kysanou smetanu, osolíme, dobře promícháme a dáme dusit.

Kuchařka ze Svatojánu

Uvaříme si čaj a než ho vypijeme, oběd je hotový. Můžeme se najíst.

Kdo je Kuchařka ze Svatojánu

Eva Francová žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Je výtvarnicí na volné noze a miluje vegetariánskou a veganskou stravu, kterou upravuje po vzoru našich babiček. Na jejích stránkách naleznete kromě nápaditých receptů také krásné popisné fotografie.

Kuchařka ze Svatojánu

Její knihu vydalo v roce 2014 nakladatelství v roce 2014 Motto.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.

20.10.2014 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Co je lepší? Nárazová detoxikace vs. správný jídelníček po celý rok…

Z každé strany slyším detox! Osobně se detoxikačních kúr a všemožných módních rádobypůstů bojím.

Co to vlastně je? Móda, nebo nutnost?

Celý článek 31.3.2016

Související články

O kaloriích nevážně: Chvála hořčice

Pokud znáte hořčici jen tu světlou ze stánků s párky v rohlíku nebo z bufetů na stadionech, vězte, že její historie a počet druhů a možností je daleko širší.

A je dobré o tom něco málo vědět…

Celý článek 11.5.2025

Změna výpočtu bazálního metabolismu v Kalorických Tabulkách

Možná jste si všimli, že se vám v Kalorických Tabulkách změnil doporučený denní příjem, aniž byste sami měnili vstupní hodnoty. Abychom podrobně vysvětlili, co se stalo, vytvořili jsme tento článek.

Celý článek 7.5.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace (4. díl): Nový způsob života jako náš nový standard, nikoliv dočasná snaha o hubnutí

Dalším článkem se dostáváme do fáze, která je pro spoustu z nás klíčová – budování zdravého životního stylu jako nového standardu.

Už to není jen o tom počátečním nadšení, počítání kalorií

Celý článek 3.5.2025

Pokrok v sestavování jídelníčku. Kontroluj svá kolečka ještě před zápisem!

Máme pro tebe další novinku v Premium verzi aplikace Kalorické Tabulky pro Android. Díky té se můžeš snadněji posunout ke svému stanovenému cíli.

Celý článek 29.4.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vhodné potraviny pro snadnější redukci tuku v oblasti břicha

Tendence k ukládání tuku v těle (kam se nám bude ukládat) jsou rozhodně dány do velké míry vrozenou dispozicí člověka.

Jednoduše řečeno, někomu se přirozeně ukládá více tělesného tuku do boků, nohou a třeba i rukou/prsou a někomu spíš do oblasti břicha (do tzv. abdominální oblasti).

Celý článek 27.4.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner