Čajová kultura: Tipy pro přípravu a pití čaje
Asi každý z nás při čtení knih z britského prostředí narazil na pojem čajový dýchánek s čajovým pečivem.
Prvopočátky kultury podávání čaje najdeme v Číně…
Tak jako na podzim měníme svůj šatník, je na čase změnit i svůj jídelníček. Dejme sbohem lehkým zeleninovým salátům, džusům, studeným nápojům s citrónem, zmrzlinám atd.
S příchodem chladnějších dnů naše tělo potřebuje více zahřát.
Jsme zvyklí na potraviny pohlížet hlavně z hlediska chutě, složení a počtu kalorií. Zkusme se na ně podívat i z jiného úhlu, a to pohledem tradiční čínské medicíny či ajurvédy. Tyto směry uznávají další vlastnosti potravin a to třeba jejich schopnost organismus zahřát či ochladit, vysušit či zvlhčit.
Na podzim, kdy se dny zkracují a ochlazují, se stahujeme více do našich obydlí, máme tím více času na vaření. Využijte toho a připravte si pokrmy, které vás vnitřně zahřejí a doplní potřebné živiny.
Ty nemusí být jen z ovesných vloček, jak je nejběžnější, ale třeba z jáhel, špaldy, rýže, bulguru, pohanky,quinoy. Jsou ideálním ranním pokrmem, který zasytí, zahřeje a doplní spoustu živin. Stejně lze upéci i dezert z jáhel nebo nákyp z některé ze jmenovaných obilovin. Doplnit je můžete semínky, ořechy a dosladit medem.
Dýně, červená řepa, zelí, cibule, kapusta, celer, stejně tak ale i třeba mrkev. Zeleninu je nyní lepší péci, vařit, restovat, syrovou zeleninu nemusíme zcela zavrhnout, ale mělo by jí být určitě méně než v létě.
Jablka, švestky, hrozny. Je také vhodná doba připravit si domácí sušené ovoce, to má též velkou prohřívací schopnost.
Taková pomazánka z cizrny nebo hrachová polévka bude určitě skvělou volbou.
Například skořice, zázvor, pepř, garam masala, česnek i křen, všeho ale s mírou.
Samozřejmě při výběru tuku stále myslíme na zásady správné výživy.
Výrazně omezte mléčné výrobky, odlehčíte tím plicím a tlustému střevu, které jsou v tomto období nejvíce namáhanými orgány.
Stejně tak citrusové plody, banány, okurky, hlávkové a ledové saláty jezte pouze okrajově.
Přirozeně teď budete mít chuť spíš na teplý čaj než na džus nebo chlazenou vodu s citrónem. Tím nám organismus říká, co potřebuje. Právě čaje (kromě zeleného, ten naopak chladí) jsou v chladných dnech ideální.
Pokud poslechnete přirozené potřeby vašeho těla a dopřejete si takovéto potraviny, budete na podzim vitálnější a odolnější nemocem. Také zabráníte přibíraní na váze a návalům chutí na sladké.
Ingredience (4 porce)
Asi každý z nás při čtení knih z britského prostředí narazil na pojem čajový dýchánek s čajovým pečivem.
Prvopočátky kultury podávání čaje najdeme v Číně…
Celý článek 16.12.2019
Protože nás čeká období letních dovolených, považuji za ideální čas věnovat se tématu záměrné několikadenní pauzy v procesu hubnutí.
Vítejte tedy u dalších postřehů z mé nutriční poradny.
Celý článek 12.6.2025
Příznivci populární aplikace Kalorické Tabulky se sešli v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze.
Důvodem byl lehce opožděný křest žádaného titulu Kalorické Tabulky: Diář plný motivace, jenž vyšel před časem v Nakladatelství JOTA.
Celý článek 6.6.2025
Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.
Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…
Celý článek 31.5.2025
O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.
Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.
Celý článek 28.5.2025
Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.
Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.
Celý článek 25.5.2025