Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Tomáš Bartoš: Opravdu musíme všichni snídat, když chceme zhubnout?

Cílem tohoto článku není přesvědčit vás, abyste přestali  snídat. Chci jen ukázat, že to, co se dlouhodobě traduje a bere jako ověřený fakt, nemusí být vždy pravda, a hlavně, že to nemusí vyhovovat všem.

Vždy se najde jiné řešení, vždy k cíli vede i jiná cesta.

Studie jsou důležité, ale je potřeba je číst celé. Nesmíte totiž zapomínat, že i když jsou studie seriózní, tak jejich výsledná interpretace veřejnosti je kolikrát velmi zavádějící, podle toho, kdo kolik na studii přispěl a co si jaký výzkumník myslí.

Řídit se tedy výsledkem nějakého výzkumu, není úplně nejlepší nápad, a vždy byste si měli studii dohledat a prostudovat, zda závěrečné tvrzení k tomu, co zjistili, odpovídá.

Pojďme zpět ke snídani

Já osobně snídaně nemám moc rád a nikdy jsem neměl. Ze všech stran však slyšíte a všude čtete, že je snídaně potřebná, a že bez pořádné snídaně není šance se výkonnostně posunout dál, zhubnout či vůbec fungovat. Proto jsem prošel obdobím, kdy jsem (někdy vyloženě s odporem) v pět ráno do sebe „tlačil“ ovesné vločky, vajíčka, kuřecí maso, zeleninu apod. Nakonec jsem se vrátil k tomu, že první jídlo jím v době oběda. Nic lepšího jsem pro sebe udělat nemohl.

Snídaně

Faktem je, že v USA jí okolo 90% populace snídani na základě NPD průzkumu. Necelých 35% Američanů má nadváhu nebo jsou obézní. Pokud tedy cesta k hubnutí je především snídat, tak tady něco nesedí.

Pojďme se podívat, proč může být dobré nesnídat

1. Snídaně neurychluje metabolismus

Mnoho studií ukazuje, že půst nebo nižší  frekvence příjmu potravy metabolismus nezpomaluje, stejně jako menší množství jídla každé tři hodiny nebo vydatná snídaně, metabolismus neurychluje. Lidé propagující různé typy půstů jako Brad Pilon či Martin Berkhan naopak tvrdí, že právě půst může metabolismus mírně urychlit.

2. Snídaně nepomůže lépe ovládat cukr v krvi

Často se doporučuje snídat proto, aby došlo ke zvýšení cukru v krvi a bylo možné lépe ovlivňovat hladinu inzulínu.

Proč se vůbec řeší nějaký inzulín?

Inzulín je jedním z nejdůležitějších hormonů v těle. Rozhoduje, jestli budete ukládat tuk či ne, má vliv na nabírání svalové hmoty apod. (řečeno velmi zjednodušeně). A pokud máte insulinovou rezistenci, máte insulin pořád vysoko, a tak ukládáte tuk. Proto jedním z hlavních klíčů všech diet by mělo být zlepšit senzitivitu insulinu.

A jak se ukazuje ve stále více a více studiích, jedna z nejlepších možností, jak toho dosáhnout, je pomocí půstů a správného časování jídel, ne pouze lepšího výběru surovin. Každopádně jeden z hlavních faktorů u vyplavování inzulínu hrají sacharidy. Což je také důvod, proč se v poslední době všechny varianty nízko-sacharidových diet či jejich kombinace s půsty tolik rozrostla, a oblíbila si jich tolik trenérů a výživových poradců.

Zpět k bodu 2. Bylo dokázáno – v rámci výzkumu cukrovky, že využívání půstu a správné časování  jídel během dne, pomohlo nemocným mnohem více, než častá konzumace malého množství jídla. Půsty a vhodné načasování jídla mají vliv na zlepšení senzitivity inzulínu.

  • Příklad studie o cukrovce typu 2 a vynechání snídaně se můžete dočíst zde.

3. Snídaně zvyšuje pocit hladu

Mnoho lidí má po snídani v průběhu  dne větší hlad a tedy tendenci více jíst. Proto, pokud je vaším cílem nabrat hmotu, je to pro vás dobrá zpráva. Pokud je vaším cílem zhubnout, pak to není stav, který by vás potěšil. Vliv snídaně na pocit hladu je právě důsledek vyplavení inzulínu, které spustí proces trávení, a požadavku těla po kaloriích. Bohatá snídaně proto může způsobit větší příjem potravy během dne.  Další příklad ohledně přeskočení snídaně a následně menšího celkového příjmu potravy (studie zde).

Snídaně

4. Snídaně zhoršuje soustředění

Několik studií bylo věnováno vlivu půstu (i déle trvajícího) na schopnost člověka soustředit se. Například u půstu po dobu 48 hodin nebyl zaznamenán negativní vliv na výsledku kognitivních testů. Mnoho lidí, kteří přejdou na stravování s vynecháním snídaně, zaznamenalo nárůst energie a produktivity během dne. Totéž jsem po změně svého stravování pocítil i já a mnoho mých klientů.

K tomu ještě několik bodů, které se nestanou a stanou, když se nenasnídáte:

  • Snídaně nezastavuje rozkládaní svalů.
  • Neztratíte svaly, pokud nebudete jíst každé 3 hodiny. Pokud mi nevěříte, tak si spočítejte. kolik hodin spíte a kolik hodin se doporučuje pro nejlepší výsledky, jak v nabírání svalů, tak v hubnutí.
  • To samé platí pro příjem bílkovin. Pořád více a více se potvrzuje, že než celkové množství přijatých potravin je důležitější, kdy určité suroviny konzumujete.
  • Přeskočit snídani může pomoci k zvýšení spalování, zvýšení sekrece růstového hormonu a k zlepšení kardiovaskulární funkce.

A kromě zkušeností lidí jsou i na všechny tyto body vědecké studie, které ale většinou byly zkoušeny na zvířatech. Abychom byli objektivní na obě strany, co se studií tyče.

Po zhodnocení všech výše napsaných bodů to znamená, že by všichni měli přestat snídat? Ne! Tento článek má především smazat zažitá tvrzení o tom, jak je snídaně smrtelně důležitá. A donutit vás o to víc se naučit poslouchat svoje tělo.

Tomáš Bartoš

Tomáš Bartoš

A jelikož půsty držíme všichni pokaždé, když jdeme spát, jejich implementaci do svého stravování přeskočením snídaně se zdá jako velmi jednoduchá.  Důvod, proč nemluvím o večeřích, je fakt, že v dnešní době je problém fungovat bez večeří. Spousta schůzek, večer s partnerem, oslava narozenin apod. Vše se velmi často koná právě večer.

Když se vrátíme k bodu ohledně energie a celkové mentální funkce, najdeme na druhou stranu také tisíce lidí, kteří se cítí hrozně, když se nestihnou nasnídat. Každý reagujeme jinak a je tak potřeba si najít svoji cestu. U stravování to platí obzvlášť a musíte si najít způsob stravování, který dokážete dodržovat po dlouhou dobu a podle stanovených cílů a věcí, které se vám v životě dějí, si přidávat kratší úseky buď volnějších, nebo striktnějších diet.

Musíte zapomenout na to, že dieta je nějaký typ stravování, který trvá jeden, dva měsíce, a potom se vrátíte k tomu, co jste zvyklí jíst. Pokud potom, jak se stravujete, máte, zdraví, postavu, která se vám nelíbí, musíte ji změnit, protože i po té nejdrastičtější dietě se pak vrátíte zase zpět, v horším případě po nějaké hodně striktní dietě, si zničíte metabolismus a výsledek bude mnohem horší. Tušíte správně, že toto je hlavní důvod, proč existuje něco jako jo-jo efekt.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Deset rad, jak zařadit do jídelníčku vlákninu

Tomáš Bartoš
www.barbargym.cz

Silový a kondiční trenér.
Majitel a zakladatel Barbar gymu
Držitel českých a zahraničních certifikátů z oblasti tréninku a výživy

2.10.2014 Články, Recepty a výživa

Související články