Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak se dají vánoční svátky využít pro zdraví a pohodu – vzkazy odborníků na zdravý životní styl

Máme tu Vánoce, kdy je vyplňování aplikace kaloricketabulky.cz možná trochu náročnější, a konec roku, který vybízí k bilancování.

A tak jsme oslovili pár hostů, odborníků, kteří se v roce 2014 podíleli na obsahu blogu, a požádali je o jejich názor, jak využít vánoční svátky nejlépe pro zdraví a pohodu.

Tady jsou jejich odpovědi.

Eliška Růžičková

Vánoce jsou již od dětství mým nejoblíbenějším obdobím v roce. I přestože se spousta lidí hroutí a stresují nad hromadou povinností a co všechno musí ještě stihnout a zařídit, tak já tyto chvíle trávím většinou v pohybu někde v tělocvičně nebo pobíhám po lesích, což pro mě znamená být potom v psychické pohodě a bez výčitek si vychutnat lákadla Vánoc.

Eliška Růžičková

Eliška Růžičková

V podstatě využívám maximálně každý volný den, každou volnou chvilku svátků k tomu, abych si udělala čas na sebe a své aktivity. Možná to vyzní tak trochu sobecky, ale být v psychické a fyzické pohodě pro mě znamená doplnit dostatečnou dávku endorfinu v krvi a pak mi jde vše lépe od ruky a kupodivu toho stihnu více než normálně. Co nestihnu, z toho si prostě hlavu nedělám. Vždyť nejde o život! Na své děti nehulákám. Doma není dusná atmosféra. Nestresuji se z toho, jestli mám naklizeno a vlastně si vůbec nedělám ani hlavu z toho, jestli použiji do bramborového salátu light majolku, protože vím, že rozhodně nebudu mít žádné výčitky, že se mi to někde vyrazí.

Teď nedávno mi jeden moudrý muž – fyzioterapeut Dr. Tomáš Rychnovský Ph.D. řekl, že vše je o hlavě. Ne že bych tuto informaci nevěděla, ale jen mi tím připomněl, že si to mnohdy stačí v hlavě srovnat a pak jde vše o fous snáz.

Je mi jasné, že vám tahle rada okna neumyje, nevygruntuje domácnost a nenapeče 17 druhů cukroví, ale rozhodně stojí za to zvážit, jestli je nutné všechno stihnout a mít dokonalé dle jakýchsi norem…. Vždyť vaše zdraví a psychická pohodo jdou ruku v ruce.

Z celého srdce všem posílám do nového roku 2015 hromady hromad zdraví a tunu energie!

RNDr. Lucie Svobodová

Důležité je uvědomit si, že Vánoce nejsou svátky hodování, ale především svátky štěstí, lásky a pohody. Užijte si je tedy co nejvíce v tomto duchu.

Vánoční čas vůbec nemusí být strašákem v podobě několika kilogramů navíc. Pokud nezapomene třeba na příjemnou procházku vánoční krajinou nebo městem, nepotřebujeme pak strávit svátky mlsáním u televize… A to malé ochutnání vánočního cukroví nám naše tělo pro jednou odpustí.

Přeji Vám tedy krásné prožití vánočních svátků a v novém roce mnoho zdraví, lásky a vnitřní spokojenosti.

Jitka Kaiglová Václavíková

Také máte pocit, že posledních pár let jsou svátky klidu více svátky stresu? Možná na to vše má vliv náš rychlý životní styl, všudypřítomné reklamy či jen pocit být nejlepší ze všech. Již pár let se snažím o pravý opak. Svátky beru jako příležitost k odpočinku, vychutnání si svátečních dobrot v přítomnosti rodiny a hlavně možnost setkávání se s přáteli, které jsem dlouho neviděla a záleží mi na nich. Během prosince jsme otevřenější a přívětivější díky svátkům. A není tohle skvělá příležitost pozvat na kávu kamaráda/kamarádku, které jsme během roku zanedbávali? Zkuste si „setkávání“ dát jako předsevzetí do nového roku a uvidíte jak vás obohatí více než nevydařená dieta

Cecílie Jílková

Zaměřte se tentokrát na kvalitu místo kvantity.

Opravdu nemusíte mít napečeno dvanáct druhů cukroví. Inspirujte se zdravými raw recepty a připravte si jen pár kousků pro sebe a své nejbližší. I vanilkové rohlíčky mohou být raw. A co takový domácí marcipán, už jste ho vyzkoušeli? Nakupování zdravých ingrediencí a příprava kvalitních potravin prospívá naší psychice. Při jejich konzumaci cítíme radost a vděk místo výčitek a obav o své zdraví nebo váhu. Raw cukroví navíc díky zdravým rostlinným tukům více zasytí, takže ho spořádáte menší množství.

Jana Divoká

Nejsem nakupovací ani úklidový typ hospodyňky.  Vánoční pohodu podle mě nedělá naleštěný byt ani dva lavory salátu a dvacet druhů cukroví. Vánoce jsem se naučila prožívat jako chvíle, kdy mohu být se svou rodinou, s dětmi, které si díky celoročnímu kolotoči „školka – škola – práce – večeře – koupání a spát“ moc neužiji. Většinou se snažíme být o svátcích doma, odpočívat, případně vyrazíme někam na procházku.  Zkrátka se snažím jen tak si v klidu žít a vychutnat každou chvíli pohody, kterých je v běžném životě tak málo.

Můj tip na klidné a zdravé svátky je více méně otřepaným klišé: Odpočiňte si na těle i na duši. Buďte s těmi, s kterými je vám dobře, a užijte si chvíle bez stresu a shonu.  Veselte se i rozjímejte…….

Krásné svátky přeje Jana Divoká, pedagog, lektor STOB, cvičitel a člen skupiny terapeutů a poradců Respekton

Eva Francová – Kuchařka ze Svatojánu

Můj recept je zdánlivě jednoduchý a vlastně se netýká pouze vánočních svátků –  totiž soustředit se na všechno, co děláme, na každou maličkost, každý jednoduchý úkon. Každičkou drobnou práci vykonávejme s plným vědomím a tak, jak nejlépe umíme. Netěkejme v mysli k tomu, co ještě zbývá udělat, co se určitě nestihne, jestli se mamince bude líbit ubrus, který najde pod stromečkem, jestli tchán bude jíst náš bramborový salát.

Eva Francová

Eva Francová

Když utíráme prach, mysleme na to, co děláme, zdobme stromeček, jako by to byla ta nejdůležitější věc na světě a přemýšlejme nad tím, proč děláme co děláme, jaký to má smysl. Mysleme na všechny členy naší rodiny, kteří už s námi letošní Vánoce oslavit nemohou, mysleme na to, jaké vzpomínky na Vánoce doma se vtisknou do paměti našim dětem. Zimní slunovrat, je magické období, nenechme si ho ukrást marketingem, konzumem a reklamou. Vypněme televizi, povídejme si. Šťastné Vánoce!

Renata Daubnerová

Většina z nás si celý rok stěžuje na nedostatek času na sebe sama. Ať už je to na 100% pravda nebo třeba jen z části záminka pro obhajobu lenocha v nás – vánoční svátky jsou tím pravým ořechovým, aby se každý dospal, zašel si na masáž/do sauny, ale především si třeba i každý den šel provětrat hlavu při dlouhé procházce, zaběhl si do fitka či oprášil domácí rotoped. To samé platí i co se týče stravování – o svátcích se vždycky najde chvilka vyrazit do supermarketu, nakoupit kupu zeleniny a ovoce, kterého je v zimních měsících na pultech nekonečné množství druhů a důkladně zásobit domácnost.

Tamara Jiříková

Doporučuji dlouhé procházky,které vám zlepší náladu a hlavně tím zapojíte cele tělo. Je to zdravé, nenásilné a člověk má pak ze sebe dobry pocit! Vezměte s sebou třeba pejska, přítele, kamarády nebo rodiče a uvidíte, že budete překvapeni jak je to fajn. Pokud mate možnost změřit si například kolik jste ušli kilometrů, budete mít radost o to větší

Svatava Zacharová

Konečně je za námi kolotoč pečení, vaření, úklidu a shánění těch nejvhodnějších a nejúžasnějších dárků. Pokud jsme tohle období zvládli v pohodě, pak pro nás samotné vánoční svátky budou oázou klidu! Ovšem i o Vánocích bychom měli mít na mysli, že člověk nežije, aby jedl, ale jí, aby žil!

Užít si samozřejmě nejen Štědrovečerní večeři můžeme, aniž bychom nějak strádali. Jen je dobré počítat s tím, že třeba smažený kapr ve spojení s bramborovým salát je vydatným jídlem, a proto si ho nenaložíme na talíř dvojnásobné množství nebo „nezazdíme“ talířem cukroví!  Samotným problémem vánočních svátků není jen větší objem konzumovaného jídla, ale také nevhodné kombinace jídel, či zkrácené časové období mezi nimi. Pokud „zhřešíme“ v jednom dni, je dobré druhý den odlehčit! Nezapomínat na pitný režim a také na pohyb! Takové procházky s rodinou nebo přáteli jsou nejen dobrou pohybovou aktivitou, ale také dobrým relaxem… Tak tedy pohodové a zdravé Vánoce!

Radka Neubertová

Od té doby, co vedu svou vlastní domácnost, na svátky nedělám žádné velké úklidy, zásadně nemyji okna a 24. prosince se dělá až večeře.
Když jsem byla dítě, vadilo mi, že se na Štědrý den dopoledne uklízelo, strojil se stromeček a byl takový ten shon místo pohody. A tak se na Vánoce a Štědrý den postupně ladíme celý advent.

Radka Neubertová

Radka Neubertová

Stromeček strojíme většinou už 3. adventní neděli, přípravy na Štědrý den jako salát a vánočka děláme den či dva dny předem. Na Štědrý den chodíme dopoledne s dětmi pravidelně do ZOO, kde probíhá rozbalování dárků v jednotlivých výbězích, děti mohou zvířatům přinést i nějaké dobroty…

Uteče tak krásně půlka dne, kdy se netrpělivě čeká na večer a celá rodina se „vyvenčí“ a zbytek dne pak trávíme u pohádek. Cukroví peču klasické, žádné zdravé náhražky a varianty, nechutná nám to. Tedy co se jídla týče, je lépe jíst s mírou a do kalhot se vejdete i po svátcích.

Lucie Hantáková

„Dietáři“ a Vánoce – to je věčné téma. Je to o psychice, urovnat si vše v hlavě. Lidé to berou už jako čas přejídání a nezdravého jídla, protože si toho spoustu navaří, napečou apod. Je třeba začít již od přípravy –  takže s cukrovím to nepřehánět, vyrobit si odlehčené formy sladkostí. Ať už to jsou speciální recepty, kterých je spousta, nebo jen drobnost, že nahradíte bílou mouku za žitnou nebo špaldovou a cukr za stevii, med či javorový sirup. Místo majonézy sojanezu a nezapomínat na zeleninu. Pokud jste někde na návštěvě, nechoďte na ni hladoví a začněte buď zeleninou nebo něčím lehčím. Z alkoholu volte raděj víno s vodou či pivo. A nezapomínat na pohyb –  večerní procházka udělá slast nejen vašemu metabolismu, ale také i vašemu spánku.

Lucí Eckertová

Vánoce jsou jedny z nejkrásnějších svátků v roce. Je to čas klidu, proto nesmíme zapomínat odpočívat, relaxovat a užívat si svých nejbližších. Posledních pár let se lidé stresují nakupováním dárků v přeplněných supermarketech. Neberme dárky jako samozřejmost, ale buďme vděčni za to, co máme. I maličkost udělá někdy větší radost, než drahý dárek. K přejídání a navštěvování rodin je potřeba i pohyb. Procházka, cvičení ve fitku či bruslení na zamrzlém rybníku je prima zpestření od koukání na televizi a sezení u počítače. Dobrá nálada, smích na tváři a pohoda nesmí chybět. Krásné Vánoce a šťastný nový rok!

MUDr. Marie Skalská

Za roli maminky si užívám, že nemusím rozvážet na tréninky, kroužky, kontrolovat úkoly a připravovat masky na karneval. Volné dny Vánoc trávíme s dětmi podle sněhové nadílky budˇ na svahu, na ledu či pod vodou –  každopádně vždy v pohybu.

MUDr. Marie Skalská

MUDr. Marie Skalská

Za roli odborníka na životní styl si Vánoce užívám ve všech třech hlavních oblastech životního stylu:
1.    stres – vánoční přípravy mě nestresují, protože je zlehka ignoruji.
2.   strava – Vánoce u nás nezačínají v momentě, kdy z rozkazu „Nejezte to!“  se stává otázka „Kdo to bude jíst?“. Jídlo doma nestavíme na piedestal, máme ho jako potřebu toho, abychom fungovali, ale musí nám chutnat. Možná bude něco napečené, ale taky možná vůbec ne, nebo se to hned z plechu sní…Naše lednička vypadá během Vánoc podobně jako během roku, nezásobíme se jako by měla přijít třetí světová. Vím, že jedno (nebo dvě) přejedení nic neznamená a když si k tomu ještě pustím Tři oříšky pro Popelku, tak mám Vánoce dokonalé.
3.    pohyb – případně tmavší svědomí právě z toho přejedení vybělím sportem a vyplavené endorfiny tu vánoční pohodu jen vylepší.

Jana Lexová (Duzbabová)

Při obdarovávání a vytváření sváteční pohody pro ostatní nezapomínejte především na sebe. Když budete spokojení vy, tak budou i vaši nejbližší.

Dopřejte si po čem vaše tělo i duše volá – dlouho odkládanou knížku či film, procházku v přírodě, návštěvu divadla, večeři v oblíbené restauraci nebo aspoň vanu plnou vody a voňavé svíčky okolo – cokoliv co vás potěší, příjemně naladí a tím i ozdraví. Dobu mezi svátky si také můžete zpříjemnit i masáží horkými kameny, která je pro zimní čas jako stvořená. Přeji nám všem co nejpohodovější Vánoce.

Příjemné svátky přeje celý tým kaloricketabulky.cz.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Vyrazte v zimě na hory a udělejte něco pro své zdraví: Co tam jíst a pít radí Michaela Bebová!

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

22.12.2014 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024