Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

RNDr. Lucie Svobodová: Odkyselení organismu – nutnost, nebo obchodní trik?

Acidóza neboli překyselení je pojem, se kterým se setkáváme velice často. Troufám si dokonce říci, že se stal až hitem dnešní doby…

Příznivci této teorie považují překyselení těla za největší příčinu celé řady civilizačních onemocnění, proto si pečlivě kontrolují pH své moči a dodržují zásaditou dietu jako lék proti “kyselé smrti”.

Co je to ale překyselení organismu a je vůbec možné, aby nastalo?

Pokud se na toto téma podíváme z hlediska fyziologie a biochemie, záhy zjistíme, že není vše tak černé, jak se zdá. Aby nám vše bylo trochu jasnější, uděláme si malý náhled do toho, co se v těle děje.

Zdravý životní styl

Pro lidské tělo je velice důležitá stálost vnitřního prostředí neboli homeostáza. To se týká například teploty, krevního i osmotického tlaku, složení krve, pH krve a moči. Jelikož žijeme v otevřeném systému – dýcháme, přijímáme potravu, tekutiny, vylučujeme, podléháme fyzické i psychické zátěži – dochází neustále k porušování a znovu ustalování rovnováhy, v našem případě acidobazické rovnováhy neboli pH.

Organismus udržuje pH krve v poměrně úzkém rozmezí mezi 7,36 -7,44.  (připomínáme, že pH < 7 je kyselé, pH > 7 je zásadité, pH = 7 je neutrální.) Jakoukoli odchylku od těchto hodnot organismus ihned řeší, aby nedošlo k poškození těla, neboť již při poklesu pH krve pod 7 (výjimečně 6,8) dochází ke smrti člověka! Většina enzymatických reakcí v těle totiž probíhá pouze za určitého pH. Již z tohoto je myslím dostatečně patrné, že tolik zmiňovaný pojem překyselení těla jako celku je zcela nesprávný.

Lidský organismus má k dispozici propracovaný systém mechanismů, kterými reaguje na výkyvy pH. Existují tři základní regulační systémy, které spolehlivě udržují pH ve fyziologickém rozmezí:

  1. pufrační systém, který pomocí různých látek upravuje pH v těle po přidání kyseliny nebo zásady
  2. plíce (respirační systém) regulující pH vydechováním CO2
  3.  ledviny (renální systém) vylučováním vodíkového iontu H+ a zpětnou resorpcí bikarbonátu

V průběhu různých pochodů v těle běžně vznikají látky kyselého nebo zásaditého charakteru. Jako příklad kyselin, které považuje tento směr za nebezpečné, je kyselina mléčná, močová, uhličitá, octová nebo například kyselina chlorovodíková napomáhající trávení v žaludku.

  • Jak sami vidíte, jsou to látky tělu naprosto běžné, proto s nimi tělo umí pracovat a nadbytečnou kyselost z těla vyloučit.

K odchylkám pH od normálních hodnot dochází pouze z důvodů vážných onemocnění jako je např. porucha a selhání ledvin nebo jater, cukrovka, vážná onemocnění plic nebo třeba hladovění. Proto je tedy na zamyšlenou, zda potřebujeme tělo odkyselovat různými čaji, bylinkami, koupelemi nebo dokonce zásaditými ponožkami či punčochami?

V každé knize o překyselení najdete rozdělení potravin na kyselinotvorné a zásadotvorné (mimochodem v různé literatuře se často velmi liší).

Kyselinotvorné potraviny:

maso (včetně ryb), uzeniny, bílá mouka, cukr, cukrovinky, čokoláda, těstoviny, obiloviny (pečivo), káva, černý čaj,  alkohol, mléčné výrobky (tvaroh, jogurty), ocet

Zásadotvorné potraviny:

zelenina a ovoce, houby, neupravené mléko, některé druhy ořechů a semen, zelený čaj, zelený ječmen, chlorella

Pokud se racionálně podíváme na tuto teorii a hlavně na rozdělení potravin podle charakteru kyselosti, resp. zásaditosti, je na první pohled jasné, že za poutavým trhákem “překyselení” se skrývá podle mého názoru jediný pro zdraví fungující systém – a to je zdravý životní styl.

Pak naprosto souhlasím s tím, že je nevhodné tělo zatěžovat uzeninami, nadměrným množstvím masa, pečiva, sladkostí, alkoholem, kouřením, stresem a také věřím, že pokud někdo změní v tomto směru svůj dosavadní způsob stravování, přidá zeleninu, ovoce, vlákninu, místo kávy zařadí zelený čaj a také relaxaci a pohyb, tak nejenže zhubne, ale bude se cítit i zdravěji. Tomu bychom však neměli říkat odkyselení, ale změna celkového životního stylu!

pH

Měření pH moči

  • Měli bychom vědět, že pH moči se nerovná pH krve!

Moč zdravého člověka je kyselejší, má tedy nižší pH oproti pH krve. Normální hodnoty pH moči se pohybují mezi 5-7 s možnými výkyvy (4,5-8). Velice záleží na denní době měření, neboť se tato hodnota mění. Strava bohatá na bílkoviny snižuje pH moči, naopak vegetariánská strava plná zeleniny a ovoce pH moči zvyšuje.

To, co tedy naměříme na diagnostickém papírku, je pouze odraz toho, co jsme snědli, nikoli jak je na tom naše tělo komplexně. Důležité je také zdůraznit, že zásaditější moč oproti normě znamená stejný problém jako moč kyselejší. Oba tyto extrémy ukazují na poruchu funkce ledvin a mohou také znamenat vznik ledvinových a močových kamenů.

Přestože z tohoto článku asi vyplývá můj opačný postoj, jsem v životě i ve své praxi příznivcem alternativních metod. Vždy však musí mít racionální vysvětlení! V teorii o překyselení těla bohužel vidím spoustu neodborných tvrzení. Doporučuji se tedy řídit tím, co se nazývá zdravý životní styl a zdravý způsob stravování, pak určitě nebudeme “kyselí” a budeme se cítit fit.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Romana: Moje cesta k plochému břichu po třech dětech

RNDr. Svobodová Lucie
www.svoboda-hubnuti.cz

odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR

8.1.2015 Články, Recepty a výživa

Související články