Je lepší zimní, nebo letní čas? A co ve skutečnosti ovlivňuje opravdu naše životy a zdraví?
Zrušit, nebo ponechat letní čas?
Existuje vůbec něco jako zimní čas? A mají neustálé změny vliv na náš biorytmus?
Acidóza neboli překyselení je pojem, se kterým se setkáváme velice často. Troufám si dokonce říci, že se stal až hitem dnešní doby…
Příznivci této teorie považují překyselení těla za největší příčinu celé řady civilizačních onemocnění, proto si pečlivě kontrolují pH své moči a dodržují zásaditou dietu jako lék proti “kyselé smrti”.
Pokud se na toto téma podíváme z hlediska fyziologie a biochemie, záhy zjistíme, že není vše tak černé, jak se zdá. Aby nám vše bylo trochu jasnější, uděláme si malý náhled do toho, co se v těle děje.
Pro lidské tělo je velice důležitá stálost vnitřního prostředí neboli homeostáza. To se týká například teploty, krevního i osmotického tlaku, složení krve, pH krve a moči. Jelikož žijeme v otevřeném systému – dýcháme, přijímáme potravu, tekutiny, vylučujeme, podléháme fyzické i psychické zátěži – dochází neustále k porušování a znovu ustalování rovnováhy, v našem případě acidobazické rovnováhy neboli pH.
Organismus udržuje pH krve v poměrně úzkém rozmezí mezi 7,36 -7,44. (připomínáme, že pH < 7 je kyselé, pH > 7 je zásadité, pH = 7 je neutrální.) Jakoukoli odchylku od těchto hodnot organismus ihned řeší, aby nedošlo k poškození těla, neboť již při poklesu pH krve pod 7 (výjimečně 6,8) dochází ke smrti člověka! Většina enzymatických reakcí v těle totiž probíhá pouze za určitého pH. Již z tohoto je myslím dostatečně patrné, že tolik zmiňovaný pojem překyselení těla jako celku je zcela nesprávný.
Lidský organismus má k dispozici propracovaný systém mechanismů, kterými reaguje na výkyvy pH. Existují tři základní regulační systémy, které spolehlivě udržují pH ve fyziologickém rozmezí:
V průběhu různých pochodů v těle běžně vznikají látky kyselého nebo zásaditého charakteru. Jako příklad kyselin, které považuje tento směr za nebezpečné, je kyselina mléčná, močová, uhličitá, octová nebo například kyselina chlorovodíková napomáhající trávení v žaludku.
K odchylkám pH od normálních hodnot dochází pouze z důvodů vážných onemocnění jako je např. porucha a selhání ledvin nebo jater, cukrovka, vážná onemocnění plic nebo třeba hladovění. Proto je tedy na zamyšlenou, zda potřebujeme tělo odkyselovat různými čaji, bylinkami, koupelemi nebo dokonce zásaditými ponožkami či punčochami?
V každé knize o překyselení najdete rozdělení potravin na kyselinotvorné a zásadotvorné (mimochodem v různé literatuře se často velmi liší).
maso (včetně ryb), uzeniny, bílá mouka, cukr, cukrovinky, čokoláda, těstoviny, obiloviny (pečivo), káva, černý čaj, alkohol, mléčné výrobky (tvaroh, jogurty), ocet
zelenina a ovoce, houby, neupravené mléko, některé druhy ořechů a semen, zelený čaj, zelený ječmen, chlorella
Pokud se racionálně podíváme na tuto teorii a hlavně na rozdělení potravin podle charakteru kyselosti, resp. zásaditosti, je na první pohled jasné, že za poutavým trhákem “překyselení” se skrývá podle mého názoru jediný pro zdraví fungující systém – a to je zdravý životní styl.
Pak naprosto souhlasím s tím, že je nevhodné tělo zatěžovat uzeninami, nadměrným množstvím masa, pečiva, sladkostí, alkoholem, kouřením, stresem a také věřím, že pokud někdo změní v tomto směru svůj dosavadní způsob stravování, přidá zeleninu, ovoce, vlákninu, místo kávy zařadí zelený čaj a také relaxaci a pohyb, tak nejenže zhubne, ale bude se cítit i zdravěji. Tomu bychom však neměli říkat odkyselení, ale změna celkového životního stylu!
Moč zdravého člověka je kyselejší, má tedy nižší pH oproti pH krve. Normální hodnoty pH moči se pohybují mezi 5-7 s možnými výkyvy (4,5-8). Velice záleží na denní době měření, neboť se tato hodnota mění. Strava bohatá na bílkoviny snižuje pH moči, naopak vegetariánská strava plná zeleniny a ovoce pH moči zvyšuje.
To, co tedy naměříme na diagnostickém papírku, je pouze odraz toho, co jsme snědli, nikoli jak je na tom naše tělo komplexně. Důležité je také zdůraznit, že zásaditější moč oproti normě znamená stejný problém jako moč kyselejší. Oba tyto extrémy ukazují na poruchu funkce ledvin a mohou také znamenat vznik ledvinových a močových kamenů.
Přestože z tohoto článku asi vyplývá můj opačný postoj, jsem v životě i ve své praxi příznivcem alternativních metod. Vždy však musí mít racionální vysvětlení! V teorii o překyselení těla bohužel vidím spoustu neodborných tvrzení. Doporučuji se tedy řídit tím, co se nazývá zdravý životní styl a zdravý způsob stravování, pak určitě nebudeme “kyselí” a budeme se cítit fit.
8.1.2015 RNDr. Svobodová Lucie Články, Recepty a výživaZrušit, nebo ponechat letní čas?
Existuje vůbec něco jako zimní čas? A mají neustálé změny vliv na náš biorytmus?
Celý článek 4.11.2018
Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.
Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.
Celý článek 19.5.2025
Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.
Ale pojďme hezky od začátku.
Celý článek 17.5.2025
Jasně, každý z nás by nejraději viděl výsledky hned. Ale je potřeba si uvědomit, že na svou aktuální váhu jsme se taky nedostali přes noc. Takže rychle to dolů také nejde.
Vlastně… ani by nemělo.
Celý článek 15.5.2025
Pokud znáte hořčici jen tu světlou ze stánků s párky v rohlíku nebo z bufetů na stadionech, vězte, že její historie a počet druhů a možností je daleko širší.
A je dobré o tom něco málo vědět…
Celý článek 11.5.2025
Možná jste si všimli, že se vám v Kalorických Tabulkách změnil doporučený denní příjem, aniž byste sami měnili vstupní hodnoty. Abychom podrobně vysvětlili, co se stalo, vytvořili jsme tento článek.
Celý článek 7.5.2025