Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Eliška Růžičková: Co je funkční trénink

S tímto termínem se dnes můžete běžně setkávat ve světě fitness. Ale jak vlastně chápat pojem Funkční trénink? 

Již pár trenéru si trouflo napsat svůj pohled na věc. A ne vždy jsem se zcela ztotožnila s jejich výkladem – nebo tam něco chybělo, což samozřejmě neznamená, že bych je chtěla deklasovat.

Chci zde pouze zveřejnit svou představu ohledně tohoto termínu, který všichni tak hojně užívají a někdy ani nejsou sami schopni nějak stravitelně prezentovat nezasvěceným lidem. Proto tento článek nevnímejte jako absolutní pravdu, ale pouze a jen jako mou definici inspirovanou mým věčným vzděláváním i lidmi, které uctívám a považuji za profesionály v tomto oboru.

Eliška Růžičková

Eliška Růžičková

  • Jelikož nevěřím v uniformní recepty a nikdy neříkej nikdy, tak se může stát, že za rok zase bude všechno úplně jinak.

Funkční trénink

Jak vnímám slovo funkční já? Dle mého názoru to znamená, jak se co nejefektivněji, nejjednodušeji  a nejlépe bez bolesti vypořádat s nástrahami normálního života. Tím mám na mysli umět při zakopnutí nespadnout a bravurně to ustát, doběhnout na autobus, vyjít nebo sejít schody bez dušnosti, ohnout se pro spadlou pětikorunu, aniž by nám ruplo v kříži či koleni, otočit hlavu tak, aby nezůstala v nějaké šílené bolestivé poloze aj.

Nebo jak člověka naučit správné pohybové vzorce při vstávání ráno z postele či zvedání nějakého těžkého břemene. V podstatě bych to také mohla říci tak, že jde o tom, jak mít dobrou kondici, svaly pevnější, vazy a šlachy pružnější nebo také být vždy a všude připraven a ještě u toho dobře vypadat. Určitě by mě mohl někdo doplnit, budu za to ráda.

Pohybové schopnosti

Jelikož jako lidé máme nějaké vrozené předpoklady (schopnosti), které můžeme rozvíjet, aby se z nich posléze staly dovednosti, tak je důležité na nich pracovat. Máme pět základních pohybových schopností: SÍLA, RYCHLOST, VYTRVALOST (kondiční) a OBRATNOST (koordinanční), POHYBLIVOST (flexibilita).

Samozřejmě vždy záleží na cílech, které si klademe a od toho se dále odvíjí konkrétní druh tréninku, což nemusí znamenat, že se vždy jedná o funkční trénink. Já osobně se snažím v každém svém tréninku, ať už je skupinový či osobní, nebo pro děti či dospělé, zařazovat cvičení se všemi těmito složkami. Říkám tomu stará škola a netroufám si to nazvat funkční, i přestože si myslím, že se jedná o cvičení pro kvalitní fungování těla.

Trénink je rozhodně pestřejší a efektivnější, než dělat x leh sedů nebo provádět nesčetné množství silových cviků jen tak nahodile bez rozmyslu. Samozřejmě sem patří i velmi důležité zapojování hlubokého stabilizačního svalstva těla a vyrovnávání dominantnosti laterality či jiné dysbalance zapříčiněné buď asymetrickým sportem nebo stylem života spojeným se specifikami konkrétních druhů zaměstnání apod.

Funkční trénink stokrát jinak

Dalším bodem tréninku je z anatomického a motorického hlediska zapojení tří rovin lidského těla. Tyto roviny jsou frontální (čelní), sagitální (boční), transverzální (příčná). Tzv. 3D model. Toto jsem si uvědomila a přivezla ze školení TRX®, které vedl Jakub Wurzel,  jenž mě zase naťuknul uvažovat o tréninku trochu více a jinak. Ne nadarmo se říká, že každý trenér vás svým způsobem nějak obohatí.

Další důležitou zmínkou je, že co je funkční trénink pro jednoho, nemusí být tímtéž pro druhého. Tady už by bylo vhodné zmínit i fyzioterapii a rehabilitaci, která slouží právě k znovuobnovení funkčnosti těla. Kvalitní a vzdělaný trenér by měl být schopen, alespoň do určité míry, zvládnout sestavit kvalitní funkční trénink. Co z toho  tedy vyplývá? Zkuste si zrekapitulovat váš poslední trénink. Byl vážně promyšlený nebo jen nahodilý?

Z archivu aneb přečtěte si také:

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Eliška Růžičková
www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

23.2.2015 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023