Jak je pro nás důležitá obyčejná voda
Lidské tělo sestává ze zhruba 60 – 70 % z vody (záleží na našem věku, pohlaví a obsahu tuku v těle). Už jen z tohoto faktu se dá usoudit, jak je pro nás voda důležitá.
Pojďme si o ní říct něco víc…
S tímto termínem se dnes můžete běžně setkávat ve světě fitness. Ale jak vlastně chápat pojem Funkční trénink?
Již pár trenéru si trouflo napsat svůj pohled na věc. A ne vždy jsem se zcela ztotožnila s jejich výkladem – nebo tam něco chybělo, což samozřejmě neznamená, že bych je chtěla deklasovat.
Chci zde pouze zveřejnit svou představu ohledně tohoto termínu, který všichni tak hojně užívají a někdy ani nejsou sami schopni nějak stravitelně prezentovat nezasvěceným lidem. Proto tento článek nevnímejte jako absolutní pravdu, ale pouze a jen jako mou definici inspirovanou mým věčným vzděláváním i lidmi, které uctívám a považuji za profesionály v tomto oboru.

Eliška Růžičková
Jak vnímám slovo funkční já? Dle mého názoru to znamená, jak se co nejefektivněji, nejjednodušeji a nejlépe bez bolesti vypořádat s nástrahami normálního života. Tím mám na mysli umět při zakopnutí nespadnout a bravurně to ustát, doběhnout na autobus, vyjít nebo sejít schody bez dušnosti, ohnout se pro spadlou pětikorunu, aniž by nám ruplo v kříži či koleni, otočit hlavu tak, aby nezůstala v nějaké šílené bolestivé poloze aj.
Nebo jak člověka naučit správné pohybové vzorce při vstávání ráno z postele či zvedání nějakého těžkého břemene. V podstatě bych to také mohla říci tak, že jde o tom, jak mít dobrou kondici, svaly pevnější, vazy a šlachy pružnější nebo také být vždy a všude připraven a ještě u toho dobře vypadat. Určitě by mě mohl někdo doplnit, budu za to ráda.
Jelikož jako lidé máme nějaké vrozené předpoklady (schopnosti), které můžeme rozvíjet, aby se z nich posléze staly dovednosti, tak je důležité na nich pracovat. Máme pět základních pohybových schopností: SÍLA, RYCHLOST, VYTRVALOST (kondiční) a OBRATNOST (koordinanční), POHYBLIVOST (flexibilita).
Samozřejmě vždy záleží na cílech, které si klademe a od toho se dále odvíjí konkrétní druh tréninku, což nemusí znamenat, že se vždy jedná o funkční trénink. Já osobně se snažím v každém svém tréninku, ať už je skupinový či osobní, nebo pro děti či dospělé, zařazovat cvičení se všemi těmito složkami. Říkám tomu stará škola a netroufám si to nazvat funkční, i přestože si myslím, že se jedná o cvičení pro kvalitní fungování těla.
Trénink je rozhodně pestřejší a efektivnější, než dělat x leh sedů nebo provádět nesčetné množství silových cviků jen tak nahodile bez rozmyslu. Samozřejmě sem patří i velmi důležité zapojování hlubokého stabilizačního svalstva těla a vyrovnávání dominantnosti laterality či jiné dysbalance zapříčiněné buď asymetrickým sportem nebo stylem života spojeným se specifikami konkrétních druhů zaměstnání apod.
Dalším bodem tréninku je z anatomického a motorického hlediska zapojení tří rovin lidského těla. Tyto roviny jsou frontální (čelní), sagitální (boční), transverzální (příčná). Tzv. 3D model. Toto jsem si uvědomila a přivezla ze školení TRX®, které vedl Jakub Wurzel, jenž mě zase naťuknul uvažovat o tréninku trochu více a jinak. Ne nadarmo se říká, že každý trenér vás svým způsobem nějak obohatí.
Další důležitou zmínkou je, že co je funkční trénink pro jednoho, nemusí být tímtéž pro druhého. Tady už by bylo vhodné zmínit i fyzioterapii a rehabilitaci, která slouží právě k znovuobnovení funkčnosti těla. Kvalitní a vzdělaný trenér by měl být schopen, alespoň do určité míry, zvládnout sestavit kvalitní funkční trénink. Co z toho tedy vyplývá? Zkuste si zrekapitulovat váš poslední trénink. Byl vážně promyšlený nebo jen nahodilý?
23.2.2015 Eliška Růžičková Články, Fitness a wellnessLidské tělo sestává ze zhruba 60 – 70 % z vody (záleží na našem věku, pohlaví a obsahu tuku v těle). Už jen z tohoto faktu se dá usoudit, jak je pro nás voda důležitá.
Pojďme si o ní říct něco víc…
Celý článek 26.6.2017
Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.
Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.
Celý článek 9.11.2025
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Celý článek 6.11.2025
Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?
Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…
Celý článek 3.11.2025
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Celý článek 31.10.2025
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.
Celý článek 28.10.2025