Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

RNDr. Svobodová Lucie: Co nakoupit, abychom měli po ruce zdravé věci

V dnešní době máme spoustu informací o tom, jaké potraviny nám prospívají a jaké nikoli.

Mnoho lidí tak při nákupu podlehne módnímu trendu a koupí si některou “zaručeně zdravou” potravinu, často ale sklouznou zpět k zajetým jídelníčkům.

Pojďme si tedy ukázat několik více či méně známých potravin, které si jistě oblíbíte a stanou se běžnou součástí vaší stravy. Navíc pokud je alespoň občas zařadíte na nákupní seznam, tak pro své zdraví uděláte mnoho.

zdravé vaření

Adzuki fazole

Luštěniny patří bezesporu mezi nejzdravější potraviny, proto bychom na ně určitě neměli zapomínat. Adzuki jsou malé červenočerné fazolky, které pocházejí z Japonska a Číny. Patří mezi jedny z nejlépe stravitelných fazolí, jsou tedy vhodné i pro děti.

  • Mohou se pyšnit detoxikačními, protinádorovými vlastnostmi, chrání srdce, cévy a ledviny.

Adzuki fazolky jsou významným zdrojem bílkovin, téměř všech esenciálních aminokyselin, vitamínů skupiny B a velké škály minerálních látek. Adzuki můžeme použít do polévek, rizot, pomazánek, ale i třeba naklíčené. Vynikající jsou jako vegetariánský prejt.

Chia semínka

Chia semínka pro vás již jistě nejsou neznámou plodinou. Tato semínka šalvěje hispánské pocházejí z latinské a střední Ameriky a jsou velmi starou plodinou, kterou znali již původní obyvatelé tohoto území, Aztékové a Indiáni. Jejich jídelníček by se bez chia semínek těžko obešel. Poskytoval jim v těžkých životních podmínkách bohatý zdroj energie a výživných látek. Jelikož tyto kmeny vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím, vezměme si z toho ponaučení a dopřejme si každý den lžičku těchto semínek.

Chia semínka jsou úžasná, protože se dají konzumovat v různých formách, proto vám jistě nezevšední. Místo běžných semínek je můžeme použít při pečení domácího pečiva a do salátů. Vynikající jsou do müsli směsí, obilných kaší a díky gelovité konzistenci, kterou vytvářejí ve styku s tekutinou, také do různých aspiků, ovocných želé, pudinků, nápojů i jako pojivo místo vajíčka.

  • A pro koho jsou vhodná? Odpověď je velice jednoduchá, prostě pro všechny.

Chia semínka mají totiž ideální poměr bílkovin, sacharidů a tuků (20:40:30), vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, vápníku (5x více než mléko!!!), železa, antioxidantů a vlákniny.

Quinoa

Quinoa pochází z jihoamerických And. Je to opět potravina s dlouhou tradicí, již staří Inkové ji uctívali jako “matku zrn”. Díky úžasným výživovým hodnotám se v posledních letech stala opět vyhledávanou potravinou.

Nejedná se o pravou obilovinu, ale o semena nádherné rostliny merlíku chillského. Tato pseudoobilovina neobsahuje lepek, naopak vyniká vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, je tedy skvělým doplňkem jídelníčku všech veganů, vegetariánů, frutariánů atd.

Vedle toho je bohatá na vlákninu a komplexní sacharidy, díky čemu má nízký glykemický index. Z minerálů pak nesmíme zapomenout na vápník, hořčík, ale obsahuje i vitamin E.

Využití v kuchyni je stejně jako u chia semínek velmi široké. Často se používá místo rýže jako běžná příloha, do sladkých kaší, nákypů, salátů, jako zavářka do polévek. Někdy ji lidé mylně zaměňují za kuskus, quinoa je však mnohem výživnější a zdravější.

Lucuma

V oblasti jihoamerických And ještě chvilku zůstaneme, neboť odtud pochází velice zajímavé aromatické ovoce s názvem lucuma. Toto ovoce bylo pro jeho nutriční vlastnosti nazýváno “zlato Inků” a dnes opět nacházíme jeho přednosti.

U nás je k dostání prášek z lucumy chuťově připomínající karamel nebo javorový sirup. Velmi oblíbený je při přípravě raw dezertů.

Přidáním do dezertů, smoothies, kaší nebo zmrzlin dosahuje krásně krémové konzistence a navíc příjemně osladí.

  • Prášek z lucumy má též nízký glykemický index díky vysokému množství vlákniny, je tedy vhodný i při redukčních dietách.

Lucuma je bohatá i na minerální látky, hlavně železo, a na karotenoidy, tedy látky o silných antioxidačních schopnostech.

Palmový cukr

Palmový cukr je vynikajícím sladidlem, pocházejícím z Indonésie. Vedle lahodné sladké chuti je plný výživných a pro tělo prospěšných látek.

  • Je bohatý na vitamíny B a minerální látky jako hořčík, draslík, zinek, železo.

Kokosový palmový cukr není rafinovaný, získává se ručním sběrem nektaru z kokosových palmových květů, z něhož vzniká vařením karamel, který se rozdrtí na krystalky a suší se. Palmový cukr má velmi nízký glykemický index, je tedy vhodný i pro diabetiky, neboť je šetrný k naší slinivce.

Použití je stejné jako u běžného cukru, např. do dezertů a obilných kaší.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Není chleba jako chleba: Kdy se začal péct a který je ten nejlepší pro naše zdraví

RNDr. Svobodová Lucie
www.svoboda-hubnuti.cz

odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR

19.3.2015 Články, Recepty a výživa

Související články