Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Hubnutí mi zachránilo život, říká Monika, klientka výživové poradkyně Lucie Tvrdoňové

Na blogu pravidelně a rádi zveřejňujeme úspěchy uživatelů aplikace Kaloricketabulky.cz.

Ten dnešní je o to zásadnější, že přispěl k odhalení závažného zdravotního problému, který by při zanedbání přešel pravděpodobně do fatálního stavu.

Před časem jsem se domlouvala s Lucií Tvrdoňovou, která ve své praxi výživové poradkyně používá také aplikaci Kaloricketabulky.cz, že zveřejníme příběh jedné její vybrané klientky. To jsme s Luckou ovšem ještě netušily, že to vše bude mít dramatickou dohru, v které šlo skutečně o život.
Nějaký čas naše komunikace ohledně článku ustrnula s odůvodněním, že je klientka nemocná. Takové věci se samozřejmě stávají a tak jsme si domluvily, že termín zveřejnění posuneme.

Před pár dny mi pak Lucie napsala celou pravdu. Když její klientka, paní Monika, zhubla, nahmatala si na krku bulku, která se ukázala jako zhoubná a musela být operativně odstraněna. To, že se Lucii s jejím jídelníčkem podařilo Monice snížit množství tuku, zachránilo matce dvou dětí doslova život.

Proměna

Příběh s extra šťastným koncem

Je to téměř dva roky, co jsem dala svou poslední šanci hubnutí,“ začíná své vyprávění paní Monika, jež prý celý život bojovala s nadváhou a jak sama přiznává, vyzkoušela jako každá žena, která je zoufalá ze své postavy, snad cokoli, aby zhubla. V jejím případě šlo například o bílkovinové diety, hladovění, „zázračné“ pilulky a koktejly, ale vše jí to samozřejmě jen zpomalovalo metabolismus.

Pak jsem narazila na pár známých, které zhubly s jídelníčkem na míru od Lucie Tvrdoňové a rozhodla jsem se to zkusit,“ říká o svém šťastném momentu rozhodnutí, který ji později zachránil život. Ale nepředbíhejme.

Jak jsme si zde již několikrát prostřednictvím vašich příběhů připomněli, důležitým předpokladem úspěšného hubnutí je motivace. Někdo se chce líbit, jiného straší zdravotní problémy, atd.

Mě motivovala nedůvěra mého okolí ve mne samotnou,“ přiznává sympatická žena. Snad nikdo jí prý nevěřil, že by to po těch všech pokusech mohla zvládnout. „A to mě hnalo kupředu,“ směje se.

Jak Monika zvládla začátky s novým jídelníčkem na míru?

Jen co jsem plán dostala, tak jsem se s ním velmi rychle sžila. Byla to velká změna. Najednou jsem musela pravidelně a zdravě jíst a na to jsem nebyla zvyklá. Ale nebylo nic, co by pro mě bylo těžké. Jídla byla na přípravu snadná a krabičky do práce jsem měla připravené během patnácti minut. Najednou jsem měla také spoustu energie. Dříve jsem přišla z práce domů a celá vyšťavená jsem si musela lehnout. Nyní jsem měla tolik energie, že jsem po práci šla s dětmi ještě na kolo, brusle, nebo na procházku. Dříve jsem milovala sladké, ale díky spočítaným hodnotám v plánu od Lucky mi sladké vůbec nechybělo.

Důležitá je motivace, ale i podpora

Pro řadu lidí není těžké začít hubnout, ale vydržet. Přicházejí totiž krize, o kterých jsme zde již také psali, a kdo na ně není psychicky připravený nebo nemá podporu svého okolí, případně výživového poradce, bohužel se svým úsilím končí…

Monika měla štěstí, že dle jejích slov žádná taková krize nenastala. Pravdou je, že pod odborným vedením, zvlášť když je kvalitní a stojí za ním vyrovnaná osobnost, dochází k „selhání“ daleko méně, nebo zkrátka – jako v tomto případě – vůbec.

Našla jsem si v tom nový životní styl,“ vysvětluje Monika. „Strašně mě to bavilo a baví dodnes. Samozřejmě, že dnes už nepotřebuji přesně spočítaná jídla na každý den. Naučila jsem se jíst a nyní prostě jím pravidelně a zdravě, co mi chutná. Metabolismus mám rychlý a nebojím se toho, že přiberu. Navíc jen co byly vidět první výsledky, tak jsem nadšeně pokračovala dál. Marně přemýšlím nad nějakou negativní situací, abych podpořila všechny ty, co to někdy vzdaly, ale mě to skutečně bavilo celou tu dobu,“ dodává optimisticky a z jejích slov cítíme, že tomu tak skutečně je.

Nový život

Pár měsíců po tom, co jsem zhubla, jsem si díky minimálnímu množství tuku na krku našla bulku. Po všech vyšetřeních se nakonec ukázalo, že šlo o zhoubný nádor. Absolvovala jsem operaci a léčbu a lékaři mi řekli, že mi jídelníček zachránil život. Nádor je odstraněn a já jsem v pořádku. Kdybych nezhubla, neměla bych šanci si bulku pod tím tukem najít. Nyní se cítím skvěle, jsem v péči lékařů a jídelníček dodržuji stále,“ uzavírá své vyprávění Monika, která s jídelníčkem na míru zhubla během jednoho roku prý naprosto nenásilně 25 kg!  „Chtěla jsem dát dolů ještě 4 kila, ale Lucka mi to zakázala,“ směje se úspěšná a šťastná klientka Lucie Tvrdoňové. A pro všechny čtenáře má následující vzkaz: „Nevzdávejte boj s obezitou po nezdařilých pokusech! Najděte si výživového poradce, který vám bude oporou jako mně byla Lucka. A jděte si za svým snem!

  • Z mých osobních zkušeností 80 procent úspěchu představuje jídlo,“ říká Lucie Tvrdoňová, která má i starší klienty, kteří se nemohou třeba moc hýbat ze zdravotních důvodů a jim pak jídelníček uzpůsobí jejich možnostem. A hubnou také.

Komentář Lucie Tvrdoňové, výživové poradkyně

Monča dělala chyby jako většina žen. Snažila se jíst zdravě, ale jedla opravdu málo v domnění, že čím méně bude jíst, tím více bude hubnout.
Také si večer dopřávala ovoce. To není vhodné kvůli fruktóze a dalším ovocným cukrům. Ovoce je navíc mnohem více kalorické než zelenina, proto se doporučuje v dopoledních hodinách.

Lucie Tvrdoňová

Monča pracuje na třísměnný provoz a je dost aktivní. Její kalorický příjem měl být mnohem vyšší, než ve skutečnosti byl. Spočítala jsem pro zajímavost její kalorický příjem podle jejího způsobu stravování před tím, než začala dodržovat můj jídelníček, a byl nižší o více než 2200 KJ. To bylo jedním z hlavních důvodů, proč se jí nedařilo zhubnout.

Klientkám v jídelníčku nechávám „volné neděle“. Motivuji je, aby se naučily jeden den v týdnu sestavit samy. Nejlepší pomůckou jim jsou moje recepty, které k jídelníčku dostanou a samozřejmě kaloricketabulky.cz

Jídelníček – vzorový příklad

  • Snídaně: Ovesné lívanečky s javorovým sirupem a jahodami
  • Svačina: Ovocný salát přelitý jogurtem a posypaný ořechy (banán a jablíčko)
  • Oběd: Losos s grilovanou zeleninou a avokádovo-okurkovým salátkem
  • Svačina: Celozrnný chléb s tuňákovou pomazánkou, zeleninka
  • Večeře: Zeleninový salát s mozzarellou, nebo kuřecím masem

Takto poskládaný den může dát 6000 KJ. Všechna jídla jsou velmi chutná a klientky k nim dostanou i recepty, takže se nemusí obávat, že by něco snad nezvládly.

Recept na ovesné lívanečky – porce pro 2 osoby:

  • 4 bílky + 2 celá vejce
  • 60 g ovesných vloček
  • 100 ml polotučného mléka
  • špetka skořice
  • bílý jogurt
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup: vejce smícháme s vločkami, mlékem a skořicí, vyšleháme ponorným šlehačem. Směs nalijeme na pánev a smažíme nasucho dozlatova. Přelijeme jogurtem a javorovým sirupem (nebo domácí marmeládou).

Vizitka Lucie Tvrdoňové

lucietvrdonova.cz

facebook.com/hubnemezdraveatrvale

Z archivu aneb přečtěte si také:

Pro ženy: Proč je zdravé pánevní dno důležitější, než si myslíte?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

27.4.2015 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024