Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jan Novosad: Nejlepší posilovnou je svět venku. Otevřete dveře a trénujte kdekoliv! Program MovNat vám ukáže, jak na to.

Přirozený pohyb si žádá i přirozené prostředí, proto moje nejoblíbenější tréninky probíhají hlavně venku pod střechou z oblohy.

Proč cvičit venku?

Pocítíte změny ve vnímání těla, z pohybu budete mít daleko větší prožitek.  I „špatné“ počasí je dobrým pomocníkem v tréninku. Naše těla s počasím a venkovní teplotou souzní, proto se i díky počasí mnohem lépe odhaduje vhodná intenzita i obsah tréninku.

  • Standardní až sterilní prostředí uzavřených prostor nejsou pro cvičení dlouhodobě optimální. A často vedou k přetrénování.

Jan Novosad

Podstatný podíl tréninkového času by měl být venku, a proto je můj oblíbený program MovNat, o kterém si více povíme později, úzce propojen s městskými parky, hřišti, lesy, ale i s ulicí.

  • Největší metlou lidstva je „pohodlnost“ a výsledkem je nejen pohybová degenerace.

Všem nám chybí přirozený pohyb. Nevyužíváme chůzi či běh jako způsob transportu na kratší či delší vzdálenost. Na přesuny používáme převážně dopravní prostředky.

  • V práci sedíme, nad prací se ohýbáme a dusíme v sobě tok energie.

A jak se to snažíme řešit? V době extrémů klasicky:

První extrém je PASIVNÍ. Ve svém volném čase sedíme u televize či jiné elektroniky. Cestujeme (autem, busem, letadlem), nebo trávíme čas v restauračních zařízeních apod.

Druhý extrém je AKTIVNÍ. Je to takový moderního vzor „správného zdravého životního stylu“. Díky mediálnímu tlaku se snažíme spalovat co nejvíce energie a kalorií sportem. Jdeme do posilovny cvičit a překonávat sami sebe či své rekordy z mládí. Jdeme si zahrát tenis, fotbal, squash, protože máme rádi kolektivní hry, zápolení a víme, že se u toho pořádně zapotíme a zasloužíme si pak pořádnou večeři.

Jan Novosad

Škola, práce, sport. Tam všude nás nutí podávat výkony na hranici možností. A to už od útlého věku. A když se dostaneme do dospělosti, je logické, že tento známý stav hledáme i v ostatních aktivitách. A stejně jako ve školách nám někdo cizí uděluje hodnocení.

  • A na tomto povrchním základě si sami sebe vážíme více či se zatracujeme.

Nevím jak vás, ale mě to nikdy moc nebavilo a naopak mě to od dětství dost stresovalo. Proto když jsem objevil tréninkový koncept MovNat a jeho principy, bylo pro mě přirozené ze starého kolotoče vystoupit a začít svou vlastní hru.

  • Řešení je jednoduché. Hýbejme se celý den.

Hýbejte se po celý den! Sportování nechte závodníkům a povalování lenochům. Najděte pro sebe zlatý střed, přijměte svá těla taková, jaká jsou, a naučte se je používat s radostí a naplno. Každý má individuální možnosti a podmínky, proto není šťastné se porovnávat s obecnou normou.

A jak to udělat v praxi?

  • Zuste v práci každou hodinu či dvě změnit svou pozici. Ze sedu do stoje. Ze stoje do dřepu. Z dřepu do sedu na zemi.
  • Vyvěste se na větev či vylezte na strom. Projděte se po trávě v parku po všech čtyřech. Choďte či běhejte občas naboso.
  • Postavte se na zábradlí a hledejte rovnováhu. Nebo jen napřimte záda a snažte se stát hrdě s hlavou v prodloužení páteře.

Nastavte svou mysl a tělo ji bude následovat.

(pokračování)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nejnovější vědecky podložené informace o výživě z pohodlí vašeho domova

Mgr. Novosad Jan
https://www.facebook.com/MovNatCR

Dlouholetý sportovec a několikanásobný úspěšný reprezentant ČR ve sportovním aerobiku. Dle své zkušenosti věří, že každý se může stát „mistrem světa“, protože každý jsme jedinečný a nejlepší, když děláme to, co nás baví a naplňuje. Ať už je to sport, práce, umění či životní koníček.
Kontakt: +420737282456, movnattrainer@gmail.com

7.5.2015 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023