Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cecílie Jílková: Jak vyzrát na jojo-efekt?

Kdo někdy zkoušel hubnout, jistě ví, že shodit kila nebývá to nejtěžší. Těžké je si novou váhu udržet napořád. Respektive těžké je to pro toho, kdo nepochopil princip jojo-efektu…

Hubnout lze mnoha způsoby…

Od hladovění přes jednostranné diety až po intenzivní cvičení. Způsobů, jak si nízkou váhu držet nastálo, ale už tolik není. Svých 25 kilogramů jsem zhubla stylem pokus-omyl, ale svou novou váhu si držím již několik let bez jojo-efektu díky těmto jednoduchým poznatkům:

Myslete napřed

Dieta, kterou nelze držet napořád, vede k jojo-efektu. Ať už jste se rozhodli hladovět, nebo jste přestali jíst veškeré sacharidy, věřte, že do konce života to nevydržíte. Při hladovění máte jen dvě možnosti – umřít, nebo začít jíst. Jakmile začnete jíst, přiberete. Nesnažte se chlácholit tím, že budete jíst jen minimálně. Vyhladovělé tělo vás bude nutit jíst alespoň tolik, aby získalo trochu těch živin pro přežití, a současně si bude ukládat tukovou tkáň (příznačně) „jako o život“.

Cecílie Jílková

Cecílie Jílková

Pokud se vám osvědčila dieta bez sacharidů (která je skutečně často velmi účinná), zamyslete se. Opravdu už takto chcete a jste schopni jíst až do smrti? Většina žen to nezvládne. Zatímco muži (i když také ne zdaleka všichni) mají rádi proteiny, ženy nejčastěji inklinují k sacharidům všeho druhu. Když je nemají, touží po nich, zdá se jim o nich, trápí se bez nich. Nízkosacharidová dieta je pro tělo náročná a vyčerpávající. Navíc je ochuzuje o mnoho vitaminů, minerálů a enzymů, pokud odmítáte jíst ovoce – nejpřirozenější zdroj zdravých sacharidů. Nezřídka se stává, že po několika týdnech, měsících či letech s dietou skoncujete a kila letí nahoru.

Nedržte diety

Ostatně ono už slovo „dieta“ jakoby naznačovalo, že se jedná o jakési přechodné stádium. (Po kterém následuje návrat nebo částečný návrat ke starým zvyklostem.) Daleko raději bychom měli toto slovo vnímat v jeho anglickém významu, kdy „diet“ znamená zkrátka jídelníček. Na to už je však v našich končinách patrně pozdě. Dietu si zkrátka každý Čech spojí s představou nějakého bojovného omezování se, ostražitého hlídání se a obecně spíše se strádáním. Dieta v našich představách má svůj začátek i konec. Po tomto konci budeme jíst patrně jinak či „normálně“. Že právě tento bod ale vede k jojo-efektu, už mnozí přehlíží.

Jak změnit životní styl

Stále to všude čteme dokola – nedržte diety, musíte změnit životní styl. Jak ten styl změnit, už nám ale nikde pořádně neporadí. Je to proto, že každý člověk je trochu jiný. Jednomu chutnají ráno sladké snídaně, druhý po ránu nemá na jídlo ani pomyšlení a tak podobně. Univerzální návod na životní styl ve výživě neexistuje.

Nicméně je několik obecných doporučení, se kterými nemůžete šlápnout vedle, jako je například omezení škrobových pokrmů (pečivo, knedlíky, brambory, rýže, těstoviny, pizza) ve prospěch čerstvého ovoce a zeleniny, dále snížení množství živočišného tuku (maso, máslo, sýry, uzeniny, smetana) ve stravě ve prospěch zdravých tuků (ryby, ořechy, semena, avokádo), omezení konzumace zpracovaných potravin (sušenky, tyčinky, paštiky, konzervované potraviny) a polotovarů či fast foodu, omezení konzumace smažených a fritovaných pokrmů a tak dále. Jenže jak všechna tato omezení zvládnout najednou, netrápit se a vydržet s tím?

Správný jídelníček vás baví

Dám vám jednoduchou radu: zavádějte do svého jídelníčku jen takové změny, které vás těší a plně vám vyhovují. Budete je totiž dodržovat už napořád. Ve stravě není prostor na hrdinství a zatnuté zuby, ale právě naopak. Cokoli, co vás znervózňuje, otravuje, překáží vám, je nevhodné. Pokud se trápíte bez čokolády, správná cesta není se o ni obírat, ale naopak musíte vymyslet, jakou čokoládu, kolik této čokolády a kdy jíst, aby to nebránilo vašemu hubnutí. V případě, že milujete smažený sýr, správná cesta není si ho odpírat. Správná cesta je vymyslet: jaký sýr, jaké množství, jak často, případně v čem obalený, nebo dokonce i jak jinak tepelně upravený jíst, aby vám to chutnalo stejně dobře a nebránilo to vašemu hubnutí.

Pokud se vám zdá takový návod směšný, uvědomte si, že ačkoli někdo se smaženého sýra vzdá s naprostým klidem a ani si na toto jídlo nevzpomene, pro jiného třeba právě toto jídlo může symbolizovat stravu, při které se cítí šťastný. A právě pocity spokojenosti a štěstí jsou klíčem k úspěšné změně životního stylu.

Neměňte sebe, měňte okolnosti

Naprostá většina lidí žije s pocitem, že nejsou dost schopní nebo dobří, a proto mají nadváhu. Schopnost jíst správně ale není produktem železné disciplíny. Je to pouze dovednost nacházet alternativy. Pokud vím, že z klasických koláčů tloustnu, musím vymyslet, jak tento problém obejít. Někomu postačí nahradit koláče banány, někdo si najde recept na mrkvovo-pohankové nízkotučné koláče, někomu vyhovuje omezit množství klasických koláčů na jeden týdně a plně si tuto chvilku užít. Ve všech případech nejde o to změnit svou lásku ke koláčům, ale pouze o to, jak touhu po nich uspokojit bez toho, aby to ohrozilo naše hubnutí.

Cecílie Jílková

Cecílie Jílková

Rady a triky

Ačkoli prodejci pilulek na hubnutí tvrdí něco jiného, problém jojo-efektu je čistě problém nevyhovujícího jídelníčku. Pokud nám něco nevyhovuje, nevydržíme to napořád. A zase ztloustneme. Zde je několik rad a triků, jak najít ten nejvhodnější jídelníček, který vám pomůže dostat svou váhu na optimální hmotnost a udržet ji tam:

  1. Nemějte hlad. Jezte třeba častěji a menší porce, ale nesmíte hladovět. Tělo si potom začne ukládat více tuku.
  2. Neokrádejte se o cukr. Mozek bez něho trpí a bude vás nutit jíst skryté cukry v podobě škrobů večer nebo spustí záchvaty přejídání. Správná doba pro cukr je dopoledne. Když se dopoledne neošidíte, večer už si žádný sacharid dát nemusíte a budete hubnout.
  3. Nahraďte nekvalitní věci kvalitními. Raw čokoláda například neobsahuje sacharózu, živočišný tuk, sůl, emulgátory ani jiné látky, po kterých nejvíce tloustneme. A více vás zasytí. Bio nebo farmářské maso má zdravější tuky. A tak dále.
  4. Naučte se nové stereotypy. Podívejte se po obchodech se zdravou výživou ve vašem okolí a naučte se tam pravidelně nakupovat. Tím automaticky zmizí z vašeho jídelníčku mnoho potravin, které jste si dříve běžně kupovali v supermarketu.
  5. Respektujte své vnitřní dítě. Zní to pateticky, ale pokud dětská (a tedy citová) část vaší duše touží po rohlíku s marmeládou, je potřeba jí vyjít vstříc, jinak se tato její potřeba později vrátí s neodbytnou silou. Existují bezlepkové rohlíky a marmelády slazené hroznovou šťávou. Na mém webu najdete dokonce recepty na raw chleby a raw marmeládu. Nic zdravějšího už ani neexistuje!
  6. Nezačínejte s ničím, s čím se chystáte později přestat. Pokud už nyní tušíte, že bez chleba dlouho nevydržíte, ani se o to nepokoušejte, byla by to ztráta času. Čas naopak věnujte hledání druhu zdravějšího chleba, který vám bude také chutnat. Pokud vás nebaví sport, ani s ním nezačínejte. Vymyslete místo toho pohyb, který budete dělat s nadšením a nebudete chtít už nikdy přestat. Mohou to být procházky v přírodě nebo tanec. U toho se přece také hubne – a jak!

Pár slov na závěr

Vlastně je to velmi prosté: hubnutí nesmí být řehole, ale musí nás to bavit. Potom není důvod rušit nové zvyklosti a vracet se zpět ke špatnému jídelníčku a kilům navíc. Přeji vám hodně zábavy a štěstí s vaším novým jídlem i tělem!

foto: Mirek Lepeska, www.fotomirekle.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nízkosacharidová dieta na vlastní tělo po vzoru Zuzky Light

Cecílie Jílková
https://eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

4.6.2015 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024