Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jan Novosad: Program MovNat hýbe světem aneb ideální pohybová aktivita na léto

Minule jsme si pověděli o výhodách přirozeného pohybu a cvičení venku.

Dnes se zblízka podíváme na MovNat, program, jenž je právě o tom.

Mým cílem je ukázat co nejvíce lidem smysl a blahodárný efekt přirozeného pohybu na tělo i mysl člověka. Díky aerobiku, v kterém jsem závodil, jsem objevil význam a efektivnost tréninku s vlastním tělem. Vrcholem mojí pyramidy poznání je pohybově vzdělávací koncept zvaný MovNat.

Jan Novosad

Co je MovNat?

MovNat je o pohybu, hře, radosti, efektivitě, jednoduchosti, komplexnosti a zdraví. Jak již bylo řečeno, název se skládá ze sousloví Natural Movement, neboli výzva Move Naturaly – hýbejte se přirozeně.

Věřím, že funkční a zdravotní přístup ke cvičení je cesta k sebepoznání vlastního těla.  MovNat se stal pomyslnou třešinkou na dortu. Tento pohybově-vzdělávací systém v sobě spojuje principy jako je pohyb hrou, vývojovou kyneziologii – pohyb dětí, bosonohé aktivity, komplexní zapojení člověka (těla i mysli), respektování individuality jedince, jeho možností a cílů.

Důležité je zjištění skutečnosti, že žádný pohyb není špatný. Jen ten, který se dělá příliš málo nebo příliš často.

  • „Nastav svou mysl určitým směrem a tělo ji bude následovat“

MovNat je CESTA K PŘIROZENÉMU POHYBU

Probuďte v sobě skutečnou RADOST z pohybu. Základní pohyby, které se během cvičení cíleně rozvíjejí, jsou rozděleny do tří skupin.

1. skupina – LOKOMOČNÍ pohyby

CHŮZE:

Všichni umíme chodit, ale kdo z nás vnímá, co se při chůzi v těle děje. Já ji vnímám jako léčebný způsob „dopravy“.

BĚH:

Je celá řada technik. Zde se klade důraz na přirozené nastavení těla při běhu tak, aby se maximálně využil potenciál a zároveň byly díky technice klouby jako v bavlnce.

BALANCOVÁNÍ:

Základní prvek, který prostupuje všemi dovednostmi. Každý náš krok, každý náš pohyb a jeho efektivita je závislá na této dovednosti. A jak víme, dovednost je naučená vlastnost. Je třeba ji budovat a vnímat. Čím větší stabilitu mám, tím více mohou moje svaly pracovat pro pohyb.

  • Při horší stabilitě musí svaly pracovat více pro vyrovnávání stability kloubů a ztrácí tak možnost více se zapojit do vykonávaného pohybového úkolu.

CRAWLING:

Plazení a překoty – možná si všichni vzpomeneme na tělocvik ze základní školy. Kotouly, válení sudů, hvězdy, plazení po zemi při hře na žížaly, kačery, šelmy…apod. Byla to jen HRA a jen tělocvik. Nevím jak vy, ale já jsem skutečný význam konání těchto činností pochopil až nyní v dospělosti. Je to další komplexní a efektivní způsob jak v těle aktivovat sílu středu těla, rozvíjet koordinaci a mobilitu kloubů.

  • Dneska třeba plazení známe jen jako součást překážkových závodů, ale já věřím, že na MovNatu poznáte i další praktická užití.

SKÁKÁNÍ:

Není to pouze a jen o odrazových dovednostech a odrazové síle. U této dovednosti se klade důraz na dopady. Učí se dopadat takovým způsobem, aby energie, kterou při odrazu vyprodukujeme, jsme vstřebávali co nejvíce mimo naše klouby a svaly. Je to proto, aby jste dokázali kontrolovat dopady i z větší výšky (jako parašutisté).

LEZENÍ:

Jde o techniky ručkování, šplhání a různorodé techniky překonávání doskočných a vysokých překážek. Díky dobré technice můžete zjistit, že skutečně není potřeba zvládnout hned 20 shybů-  a i tak, to dokážete. Síla určitě je důležitá dovednost, kterou lezení skvěle rozvíjí. Ze začátku u některých technik ale naopak může bránit ve správném provedení.

PLAVÁNÍ:

Dovednost plavání je o tom se udržet na hladině a také efektivně pracovat pod ní – podplavávání překážek, lovení věcí ze dna…

Jan Novosad

2. skupina – MANIPULAČNÍ pohyby (techniky manipulace s břemenem)

ZVEDÁNÍ, PŘENÁŠENÍ, HÁZENÍ A CHYTÁNÍ: tato skupina pohybů a technik učí jak správně manipulovat s břemeny. Jak nastavovat tělo tak, aby pohyb byl energeticky co nejefektivnější (co nejméně energie vydat – co nejvíce práce vykonat) a tělesnou schránku kultivoval. Abyste při stěhování věcí, nošení dětí, přenášení těžkých nákupních tašek uměli tělo nastavit vždy do takové polohy, aby to pro vás bylo příjemné, a ne spojené s utrpením.

3. skupina – COMBATIVE – základní techniky efektivní obrany a grapplingu (držení)

Možná pak budete vnímat své okolí v širším a rozmanitějším úhlu. Strom nebude jen strom, ale uvidíte větve, na které by bylo příjemné se vyvěsit. Půjdete kolem parku a louka nebude jen místo, kde roztáhnete deku a zalehnete, ale prostorem pro pohybování se. Sundáte si boty i ponožky a proběhnete se, nebo si lehnete a budete se plazit. Okusíte vlhkost, teplotu a měkkost trávy. Při cestování narazíte na překážku (kámen, strom…) a už ji jen neobejdete.

  • Pokusíte se ji přelézt, přeskočit, podlézt, nebo ji položit či odhodit stranou cesty.

Někdy to budou výzvy, které zvládnete hravě. Jindy se vám to povede při vyšším úsilí. Ale vždy k tomu budete přistupovat jako ke hře a výzvy budete přijímat s radostí, protože budete znát své možnosti.

Učíte se ovládat svá vlastní těla v prostředí, které je pro vás přirozené – venku, na zemi doma či v tělocvičně, ale stejně tak můžete trénovat i v práci. Sami nebo s někým. Skupinový trénink znásobuje prožitek a emoce. Cílem je navzájem se rozvíjet, vnímat své tělo, nikoli se porovnávat s ostatními.

Věřím, že ať váš motiv je jakýkoli, MovNat vám může být pomocníkem. Obrovským benefitem tohoto stylu přirozeného pohybování se je, že pomáhá především budovat důvěru ve své vlastní síly a pomáhá poznávat naše vlastní možnosti.

  • „Každý cvičí dle svých aktuálních možností a pocitů.“

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kojení a strava ženy

Mgr. Novosad Jan
https://www.facebook.com/MovNatCR

Dlouholetý sportovec a několikanásobný úspěšný reprezentant ČR ve sportovním aerobiku. Dle své zkušenosti věří, že každý se může stát „mistrem světa“, protože každý jsme jedinečný a nejlepší, když děláme to, co nás baví a naplňuje. Ať už je to sport, práce, umění či životní koníček.
Kontakt: +420737282456, movnattrainer@gmail.com

6.7.2015 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023