Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Hana Málková: Proč bychom měli jíst luštěniny? A čeho se naopak můžeme u luštěnin obávat?

Co nám konzumace luštěnin přinese?

Kromě nadmutého břicha, které, jak se později dočtete, nemusí být nutností, nám konzumace luštěnin přináší hlavně mnoho pozitiv.

Luštěniny jsou zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, vlákniny, některých vitaminů, minerálních látek a řady biologicky aktivních látek, které chrání před vznikem civilizačních onemocnění.

Výhodou luštěnin je také jejich nízký glykemický index, nevychýlí nám tolik hladinu cukru v krvi a na dlouhou dobu nás zasytí.

fazole
Pro zvídavé – podrobnější rozbor luštěnin

Pokud nejste zrovna milovníkem chemie, tak se asi budete chvíli nudit, ale na druhou stranu je dobré vědět, proč bych měl to či ono jíst.

Sacharidy

Hlavní složkou luštěnin jsou sacharidy, především ve formě škrobu, v němž převládá obsah amylosy. Obsah cukrů (mono- a disacharidů) je v luštěninách poměrně nízký, nejvíce je zastoupena glukosa a fruktosa.

  • Nezralá semena, která se řadí mezi zeleninu (například zelený hrášek), obsahují cukrů oproti suchým semenům více.

Významný je obsah oligosacharidů (alfa-galaktosidů), které mají největší podíl na nadýmání (tzv. flatulenci) po konzumaci luštěnin. Ale o tom více později.

Luštěniny obsahují poměrně vysoké množství vlákniny, což má řadu pozitivních účinků. Ve větším množství je zastoupena vláknina nerozpustná a rozpustná vláknina tvoří jen zhruba čtvrtinu obsažené vlákniny.

Bílkoviny

Obsah bílkovin v luštěninách se pohybuje okolo 20 g na 100 g suchých semen. Výjimkou jsou sójové boby, ve kterých je obsaženo téměř dvojnásobné množství bílkovin. V porovnání s ostatními rostlinnými zdroji (např. obilovinami) jsou luštěniny výrazně bohatším zdrojem bílkovin.

Bílkoviny luštěnin však stejně jako jiné rostlinné bílkoviny nejsou plnohodnotné a obsah některých esenciálních aminokyselin je nedostatečný. Mají však zcela jiné složení než bílkoviny v obilovinách –  těm chybí zase jiné aminokyseliny, kterých mají luštěniny naopak dostatek.

  • Velmi výhodné je proto kombinovat v jídelníčku luštěniny s obilovinami, čímž můžeme získat  v podstatě plnohodnotné bílkoviny i z rostlinné stravy.

Luštěniny neobsahují lepek a mohou být proto využívány i v bezlepkové dietě.

Tuky

Tuk obsažený v luštěninách má příznivé složení, většinu tvoří nenasycené mastné kyseliny. Celkový obsah tuku v luštěninách je však nízký, výjimkou je sója, která obsahuje kolem 20 % tuku. Sójový olej má však vhodné složení mastných kyselin a je významný také díky obsahu fosfolipidů a fytosterolů.

fazole
Vitaminy a minerály

Luštěniny obsahují také řadu vitaminů, jedná se hlavně o vitaminy rozpustné ve vodě, ve významném množství je zastoupen především vitamin B9 (kyselina listová) a vitamin B6 (pyridoxin), ale i další vitaminy s výjimkou vitaminu B12.

  • Vitamin C je v suchých semenech luštěnin obsažen jen v malém množství, vyšší obsah mají nezralá semena a naklíčené luštěniny.

Vitaminy rozpustné v tucích jsou významněji zastoupeny pouze v luštěninách obsahujících větší množství tuku, tedy v sójových bobech a v menším množství i v cizrně. Významný je především obsah tokoferolů, které se vyznačují antioxidační aktivitou.

Luštěniny jsou v porovnání s obilovinami bohatším zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, mědi, železa, zinku a některých dalších. Naopak nízký je zde obsah sodíku, což lze z hlediska vlivu na zdraví považovat za pozitivní. Využitelnost minerálních látek v luštěninách však může být snížena díky přítomnosti antinutričních látek.

Luštěniny jsou významné také díky obsahu polyfenolů, což je rozmanitá skupina sloučenin s antioxidační aktivitou a dalšími pozitivními účinky na lidský organismus. V sójových bobech je významný obsah fytoestrogenů, které působí pozitivně především u žen v menopauze.

Čeho se můžeme u luštěnin obávat?

Bohužel, jak už to tak bývá, i luštěniny mají své zápory. Jedná se především o přítomnost tzv. antinutričních látek (inhibitory enzymů, lektiny, saponiny, fytáty a nestravitelné sacharidy). Problematický je zejména obsah alfa galaktosidů, díky kterým nastávají známé trávicí potíže.

  • Vhodnou úpravou lze však obsah těchto látek významně snížit, některé se ničí tepelnou úpravou, některých se zase můžeme zbavit máčením nebo klíčením.

Luštěnin se ale určitě nemusíme bát a pokud je nebudeme jíst denně po kilech, tak nám určitě nehrozí žádné nebezpečí. Zkrátka tak jako všude i zde platí všeho s mírou. Výjimkou jsou samozřejmě jedinci s určitými onemocněními, luštěniny je třeba omezovat například při šetřící dietě nebo u pacientů trpících dnou.

Využijte pozitivních účinků luštěnin a zařaďte je pravidelně do svých jídelníčků! Praktické rady, jak na to a jak předcházet nadýmání, se dočtete v dalším pokračování článku o luštěninách.

Ing. Málková Hana

www.stob.cz

odbornice na výživu společnosti STOB

absolventka VŠCHT (zaměření Kvalita a bezpečnost potravin) a řady výživových kurzů a seminářů

spoluautorka knih a dalších pomůcek pro rozumné hubnutí

14.9.2015 Ing. Málková Hana Články, Recepty a výživa

Z archivu

Výživová poradkyně Ines Střítecká: Opravdu je lehčí zhubnout 50 kg než kosmetických 5 kg?

Není redukce jako redukce. Ano, prvních pět kilo, pokud někdo hubne z vysoké nadváhy, jde snáz než pět kilo, které chce někdo jen „doladit“, aby byl spokojený se svým tělem.

Je možné to ale vůbec porovnávat?

Celý článek 6.5.2024

Související články

Výživová poradkyně Monika Hronová: Jak efektivně plánovat vyvážený jídelníček

Plánování jídelníčku může být klíčové pro dosažení vyváženého příjmu živin a splnění vašich cílů – ať už se jedná o zlepšení kondice, lepší regeneraci nebo jen pocit, že jíte správně.

Často bývá problémem naplánovat dostatek bílkovin, které jsou pro tělo velmi důležité. Jak na to?

Celý článek 20.1.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak poznat, že signál hladu u vás nefunguje správně?

V novém roce jsem si pro vás, milí čtenáři, připravila článek na téma týkající se pocitu hladu.

Jak poznat, že signál hladu u vás nefunguje správně? A je vhodné se najíst opravdu až ve chvíli, kdy dostaneme hlad?

Celý článek 17.1.2025

Fantastické proměny uživatelů aplikace Kalorické Tabulky. Inspirujte se a změňte také svůj život k lepšímu

Opět po nějakém čase nová dávka motivace nejen pro ledňáčky – tzv. proměny uživatelů aplikace Kalorické Tabulky.

Děkujeme všem, kteří s námi sdílí své příběhy. Začněte DNES i vy a třeba za rok tady bude vaše „proměna“.

Celý článek 15.1.2025

Začněte nový rok s novým plánem: Tipy na jídla, která vás nakopnou

Nový rok je ideální příležitostí, jak si nastavit zdravější návyky a vykročit správnou nohou.

Plánování jídelníčku na pár dní dopředu vám ušetří spoustu času, energie i stresu z vymýšlení, co vlastně vařit a jíst.

Celý článek 11.1.2025

Deset kroků, jež pomohou správně začít hubnout

Máme za sebou vánoční svátky, jež bývají mnohdy spojené s větší konzumací jídla a také kalorií v podobě alkoholu.

Navíc řada z nás si v tuto dobu začne dávat nesmyslně náročná novoroční předsevzetí, která samozřejmě dlouho nevydrží plnit. Jak to tentokrát pojmout lépe?

Celý článek 9.1.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner