Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Palmový tuk: Někdy musí přijít změna zespoda, tak nečekejme a změňme to, co jíme!

Palmový tuk – pro někoho nové trendové téma, pro jiné strašák doby. Teď vám řeknu, jak to vidím já.

Celkem před nedávnem jsem v parku zaslechla začátek rozhovoru dvou maminek, který se týkal školních svačin.

Nedalo mi to, a jako člověk, kterého dost zajímá problematika výživy, jsem nenápadně kroužila kolem. První maminka zjistila, že známé české turistické oplatky mají krém téměř výhradně ze ztuženého palmového tuku, proto je jako svačinky zrušila a místo nich teď dává tyčinky ze známých snídaňových cereálií. Králíčkovi z reklamy by se radostí ouška zatočila do dalších dvou vrutů. Druhá maminka souhlasně přikývla a potvrdila, že u nich na snídani nefrčí nic jiného.

Tak moc nás ovlivňují reklamy. Zatímco u známých oplatek etiketu prostudovala, u těch „skvělých zdravých cereálií“ ji to ani nenapadlo. Proč jsem si tak jistá? Kdyby ji totiž prostudovala, zjistila by, že obsahují palmový tuk také. Stejně jako müsli tyčinky, rýžové chlebíčky s polevou, nejrůznější pražená ořechová jádra, dětské svačinky a dokonce i umělé mléko pro kojence. Mluvit o tom, že je běžnou součástí sladkostí, smažených pochutin, polev a všemožných náplní, je možná až zbytečné.

Čtení etiket

Co si budeme povídat, ztužené tuky všeobecně nejsou žádná nutriční výhra a mezi zázračné superpotraviny se v nejbližší době určitě nezařadí. Tak proč zrovna ten palmový mě tak vytáčí?

  1. Je téměř všude. I tam, kde z logiky věci nemá co dělat.
  2. Je pro zdraví mnohonásobně škodlivější, než kterýkoliv jiný tuk.
  3. Přináší výrobcům možnost, jak ještě snadněji šidit spotřebitele.
  4. Jeho těžba se podílí na kácení deštných pralesů a ničení jejich jedinečného ekosystému.

Nebudu tu sdílet složité chemické vzorce a popisovat vazby v tucích, které si v tabulce čokolády stejně těžko představíte. Uvedu příklad na jedné snadno dostupné informaci: Na 100 gramů řepkového oleje připadá 7 gramů nasycených mastných kyselin. Žádná velká hitparáda to není, ale hrůzou se nám z toho vlasy nepostaví. Na 100 gramů palmového tuku připadá 49 gramů nasycených mastných kyselin. S ohledem na to, kde všude se nachází, kde všude je skrytý a kde se brzy objeví – mě už se vlasy trošku zdvihají. Jeho využití a přítomnost v potravinách prudce roste, postupně mizí směsi rostlinných tuků a jsou nahrazovány pouze palmovým tukem. Jeho škodlivost je mnohonásobně vyšší než u jiných tuků. Jeho dopad na životní prostředí je děsivý.

Ne všichni řeší složení své stravy. Ztužené tuky berou jako běžnou součást potravin, stejně jako porci máslových sušenek nebo pořádnou vrstvu lahodného margarínu na ranním chlebu. Koneckonců ten margarín se přece postará, abychom měli srdce jako zvon. Teď si ale představme, že v těch máslových sušenkách není máslo, ale palmový tuk a tu máslovou příchuť tam dělá písmenko „E“. Výrobci si opravdu mnou ruce – palmový tuk je levný, nemá specifickou vůni, a tak jím snadno nadstaví nebo rovnou nahradí jiné suroviny. Místo másla v těstech a náplních kupujeme „šmakuládu nejvyššího kalibru“, ovšem cena výrobků neklesá.

Nebuďme dogmatici, takže až nám babička o svátcích přinese na stůl domácí cukroví, neohrnujme nos, že je z mouky a cukru. Ale buďme ve střehu, když se v obchodech rozmáhají nové „vynálezy“ – suroviny, které sotva splňují parametry pro zařazení do seznamu látek pro potravinářský průmysl. Pro mé blízké možná někdy dogmatik jsem – nejím bílou mouku, nejím cukr, bedlivě sleduji kvalitu potravin a doma vyrábím všechno, co jde. Ovšem můj svět se nepromění v hromadu výčitek, až se mi na jazyku rozpustí vanilkový rohlíček. Můj svět by byl plný výčitek, kdybych seděla s rukama založenýma v klíně a sledovala, jak se složení potravin nápadně stále více podobá umělé hmotě.

A ne, není to pro mě marná práce – věřím, že čím více z nás nechá v regále potraviny obsahující palmový tuk, čím více z nás o tom bude mluvit, čím více z nás se začne ptát, proč je ve složení to či ono – tím dříve výrobci pochopí, že nejsme stádo tupých ovcí a popelnice Evropy.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak lépe vidět aneb osvoboďme své oči od brýlí!

Nikola Pechtorová
https://www.facebook.com/bezpalmaku

Studentka politologie, iniciátorka 30denní výzvy BEZ PALMOVÉHO TUKU a autorka facebookové stránky Bez Palmáku – zkusme to bez palmového oleje. Gastronomie je její vášní, která jde ale vždy ruku v ruce s kvalitou a zdravým životním stylem. Zastává názor, že zdravý životní styl není jen o zelenině a omezování, ale může být úžasným gastronomickým zážitkem.

22.10.2015 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024