Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Vít Schlesinger: Metabolická flexibilita – tajný klíč ke štíhlosti a zdraví

Naše tělo je protkané stovkami kilometrů cév, jejichž hlavním úkolem je zásobování živinami. Bez dostatečné potravy by totiž buňky nedokázaly pořádně plnit své funkce.

A opravdu se mnohdy stává, že jen přežívají, což se navenek projevuje našimi sklony ke kardiovaskulárním a civilizačním chorobám, včetně obezity, jíž trpí stále více lidí. Co s tím?

Nechte buňky svého těla, aby žily a pracovaly naplno. Naučte je být “metabolicky flexibilní”. Dokážou pak spalovat tuky, takže hubnutí je pak hračka a vy se hlavně budete cítit lépe po všech stránkách.

Mgr. Vít Schlesinger

Jednou tuky, podruhé sacharidy

Komplex desítek biliónů buněk, jež tvoří náš organismus, je uspořádán do různých, vzájemně komunikujících systémů. Cílem každé buňky, a tedy i všech systémů, ať už oběhového, lymfatického, nervového, svalového nebo kteréhokoliv jiného, je udržet se při životě. K tomu ovšem potřebují určitý druh paliva, které proměňují v energii.

A metabolická flexibilita je schopnost organismu přepínat mezi sacharidy a tuky jako hlavními energetickými zdroji, a to podle jejich dostupnosti a momentálních potřeb. Být metabolicky flexibilní také znamená efektivněji využívat energii z tukových zásob.

Přizpůsobivost se hodí

Dostupnost potravin a jejich zdroje se mohou výrazně měnit, a také se v historii měnily. Stejně jako se střídají podmínky, v nichž se ocitáme. Můžeme mít klidné nebo hektické období, přejídat se či hladovět, být vystavěni chladnému či teplému počasí, jíst maso, zeleninu nebo brambory. Naše schopnost přizpůsobit se tomu závisí do jisté míry na metabolické flexibilitě, především našich svalových buněk.

Například pokud:

  • sníme nějaký sacharid, metabolická flexibilita udrží stálou hladinu cukrů v krvi. Okamžitě totiž začne spalovat cukr místo tuků, a díky tomu se nadbytečný cukr v těle nepřeměňuje na tuky.
  • jíme více kvalitních tuků, metabolická flexibilita je spaluje a nedovolí, aby je tělo ukládalo.
  • hladovíme, metabolická flexibilita lépe spaluje tuky. Toto platí i pro dobu spánku.
  • cvičíme, tělo díky metabolické flexibilitě bere jako hlavní zdroj energie tuky.

Jsme jako malá továrna na energii. Podstatná část naší tělesné hmoty pracuje na jedné straně na neustálém přísunu paliva do každé z našich bilionů buněk, a na straně druhé se stará o odstraňování odpadních produktů, vznikajících při výrobě energie.

Mgr. Vít Schlesinger

Jak trénovat metabolickou flexibilitu

1. Místo pěti jídel denně jezte například jen tři

Při vyšším počtu porcí se častěji zvyšuje hladina inzulínu, která až o pětinu snižuje využívání tuků a zpomaluje tedy hubnutí .Dokonce jedna z posledních studií prokázala, že častější vyplavování inzulínu sníží využívání tuků o 22%. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10329975)

2. Jezte kvalitně

Dodržujte správný poměr živin a konzumujte kvalitní tuky, aby se tělo naučilo lépe je zpracovávat. V ideálním případě by měl váš jídelníček obsahovat kolem 40-50% zdraví prospěšných tuků.

3. Otužujte se

Tělo je díky otužování schopno spalovat velké množství tuku. Působení chladu také snižuje riziko zánětů v těle, mnohonásobně urychluje regeneraci a vytváří odolnost kardiovaskulárního systému.

4. Hýbejte se

Jak známo, že sportovci mají ve srovnání s těmi, kdo se pravidelně nevěnují žádné fyzické aktivitě,  výrazně efektivnější metabolismus a mnohem lepší schopnost spalovat tuky.

Já sám dlouhodobě spolupracuj s řadou vrcholových sportovců a mnohých českých reprezentantů. Absolvoval jsem na sobě experiment metabolické flexibility, kdy jsem během tří měsíců přijímal nízkosacharidovou stravu se 70 % příjmu z tuků a zároveň přerušovaně hladověl vždy po dobu 18 hodin. To znamená, že nesnídal ani nesvačil a den začínal až obědem. Výsledky najdete na mých webových stránkách.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Domácí vs. kupované instantní kaše

Vít Schlesinger
www.schlesinger.cz/cs

Vyhledávaný odborník na stravu a motivaci sportovců. Mezi jeho klienty patří proslulá jména z řad vrcholových sportovců a českých reprezentantů. Klade důraz na vzájemné propojení kvalitní stravy, vyrovnané psychiky a dokonalé regenerace. Všechny tyto oblasti zkoumá více než 10 let a získané poznatky aplikuje i sám na sobě. Je známý experimenty se svým tělem a posouváním hranic lidských možností. O optimálním životním stylu také pravidelně přednáší.

12.10.2015 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024