Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Cecílie Jílková: Jak konečně zvládnout předsevzetí ohledně zdravého jídelníčku a zhubnutí

Svátky jsou za námi, včetně všeho, co k nim patří – cukroví, sváteční hodování, alkohol.

Možná jsme se tentokrát drželi a podařilo se nám nepřibrat pár kilogramů, možná jsme párkrát přimhouřili oko a dopřáli si nějaké ty dobroty navíc, a možná jsme sebekontrolu už při první rozsvícené prskavce hodili za hlavu a prostě si užívali všech chutí do sytosti.

S lednem ale přichází odhodlání začít nanovo a lépe. Nakupovat zdravé potraviny a starat se o své tělo nebo shodit kila nadváhy. Připomíná to trochu déjà vu – jev, popisovaný jako „již dříve viděno či zažito“. Možná jsme si stejné předsevzetí dali v životě už mnohokrát a možná ho dokonce opakujeme několikrát do roka. Tak proč se stále nedaří?

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková

Pevná vůle neexistuje

Jak už jsem dříve psala v jednom ze svých článků, od jisté doby tvrdím, že nic jako pevná vůle neexistuje. Jediné, co existuje, je motivace. Není to tak, že jsme se narodili od přírody slabší a méně schopni dodržet, co jsme si předsevzali. Ve skutečnosti máme jen méně kvalitní motivaci.

Pokud tedy máte problém dostat pod kontrolu svůj jídelníček, problém bude ve vaší motivaci. Již od svých osmnácti let jsem se snažila zhubnout, podařilo se mi to však až ve třiceti. Mou spásou byla právě motivace. Pokud změníte něco ve svém jídelníčku, a ono to okamžitě funguje, vaše motivace vzroste. Vidíte výsledky a vidíte je hned. V mém případě okamžitě zafungovalo vysazení lepku a některých dalších potravin. Jinak jsem se v množství jídla nijak neomezovala, takže hubnutí bylo veskrze příjemné.

Nejlepší motivací jsou výsledky

Hledání motivace je věda. Potřebujeme motivaci, která vydrží. Takže termín svatby, narozenin nebo třídního srazu není to pravé. Po tomto termínu totiž náš mozek začne vysílat signály, že cíl byl splněn a je v pořádku se vrátit zpět do starých kolejí.

Pokud však děláme v životě správné změny, které nám plně vyhovují, není třeba od nich upouštět. V případě, že po drobných, ale důsledných krůčcích proměňujeme svůj životní styl tak, aby se nám změny vžily do denní praxe, a radujeme se z výsledků, motivace přichází zcela sama a zůstává.

Netrapte se!

Základním kamenem stálých a úspěšných změn je nedělat nic urputně. Nehladovějte, neodpírejte si celé skupiny potravin, nehoňte se na běžícím trenažéru do bezvědomí. Nic z toho totiž nevydržíte dělat ode dneška už napořád. Místo toho nacházejte afektivní a komfortní řešení.

Oblíbená nezdravá jídla najděte ve zdravých variantách. Nahraďte klasický cukr medem či rostlinným sirupem, místo pšeničného pečiva jezte pohankové, jáhlové, či jiné přirozeně bezlepkové. Snižte konzumaci živočišných produktů a zvyšte konzumaci těch rostlinných. Jídelníček rozporcujte tak, aby mezi jídly nepřicházel pocit hladu, zvyšte obsah vlákniny. Alespoň část denních přesunů z místa na místo absolvujte pěšky. Ignorujte výtah.

Cecílie Jílková

Vše je povoleno

Nejdůležitější je zbavit se pocitu, že hřešíme či selháváme. Nikdo z nás není dokonalý, a právě ta nedokonalost z nás dělá individuality. Přijměte své nedokonalosti a mějte se i s nimi rádi. Každý někdy má chuť na něco nevhodného. Stres, únava, osamělost a nejrůznější životní problémy nebo situace – to vše nás nutí vydávat se ze svých rezerv a poté hledat kompenzaci ve stravě.

Vžijte se do vědomí, že nic není zakázáno. Můžete tedy jíst, cokoli chcete. Před tím, než se ale rozhodnete pro danou potravinu, dejte si pár vteřin na zamyšlení. Opravdu chcete to či ono nevhodné jídlo právě nyní jíst? Opravdu chcete sníst tuto porci celou? Nebo lze udělat kompromis?

Budete překvapeni, že když zmizí pocit, že už si nikdy nesmíte dát jitrnici, zmizí i nutkavá chuť jíst jitrnice celé dny. Možná si dáte jednu jitrnici každou neděli k obědu, možná si ji dáte výjimečně na návštěvě u příbuzných a možná si dáte jen pár soust jednou ročně na posvícení. Závislost na jitrnicích zmizí společně s jejich podvědomým zákazem.

Přeji vám klidný a pohodový rok, co nejvíce úspěšných trvalých změn, které vás budou těšit a budete se s nimi cítit spokojeni. Hodně radosti do vašeho nového a zdravějšího života, který začal právě teď!

Cecílie Jílková

eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

4.1.2016 Cecílie Jílková Články, Jak zhubnout

Z archivu

Tereza Broschová: Něco více o autoimunitním protokolu aneb dá se jídlem léčit?

Řadu lidí dnes trápí nepříjemné zdravotní problémy. Jako by jich bylo stále více a více.  

Co se to děje? Proč jsou chronická onemocnění v naší společnosti čím dál častější?

Celý článek 13.1.2020

Související články

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Jídla, která chutnají lépe druhý den

Osobně miluju, když po nějakých oslavách zbudou druhý den ráno chlebíčky. Sice jsou trochu okoralé, ale právě to jim dodává podle mne speciální chuť.

Podobně existují jídla, která je lépe nechat den, někdy dva dny být.

Celý článek 14.2.2025

Představujeme Kopírování do více dnů

Milá tabulkářko, milý tabulkáři,
v aplikaci Kalorické Tabulky pro Tebe máme skvělou novinku! Je k dispozici nová aktualizace, která přináší praktickou funkci. 

Celý článek 11.2.2025

Ing. Barbora Karásková: Vláknina – tajný spojenec také při hubnutí

Jak už jsem v předchozích článcích zmínila, zdravé hubnutí není jen o dosažení kalorického deficitu, ale vyžaduje také vyváženou, pestrou a komplexní stravu.

Obvykle se mluví o důležitosti hlavních živin, zatímco na vlákninu se zapomíná. Přitom je to nenápadný hrdina, který by na vašem talíři rozhodně neměl chybět.

Celý článek 7.2.2025

Jak si správně a bezpečně plánovat a připravovat krabičky s jídlem

Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.

Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.

Celý článek 3.2.2025

Měření porcí jídla pomocí dlaně

Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.

Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?

Celý článek 30.1.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner