Jakých jídel se zbavujeme kvůli módě?
Společenský vkus se neustále mění, a co platilo před sto lety, neplatí dnes.
Smutné je, že změny společenských pravidel se dotkly našeho jídelníčku a my mnohá jídla proto vynecháváme.
Pokud denně mlsáte sladké dortíky, čokolády a sušenky, není to ta pravá cesta ke štíhlosti. To ale asi víte.
Ovšem nadměrný příjem cukru neškodí jen vaší figuře, ale také vašemu zdraví! A to daleko víc než si myslíte…
Aby nedošlo hned v úvodu ke zmatkům, musím uvést na pravou míru, jak to s těmi cukry, které se často zaměňují za sacharidy, ve skutečnosti je. Už ve škole nás totiž pletli, když nás učili, že základní živiny jsou tři – cukry, tuky, bílkoviny. Ale není cukr jako cukr.
Sacharidy nejsou samozřejmě jen kostka cukru. Ve větší či menší míře je obsahuje většina potravin, a je proto naprosto scestné snažit se je kompletně vyloučit z jídelníčku. Ty správné sacharidy jsou totiž hodně zapotřebí i při hubnutí.
Luštěniny, brambory, obilniny, ovoce či zelenina jsou zdrojem sacharidů, které tělo opravdu potřebuje. Sacharidy, o kterých se budeme bavit my a které tělo naopak opravdu nepotřebuje, jsou jednoduché přidané cukry, jež se nacházejí v průmyslově zpracovaných potravinách.
Řada lidí ví, že škodí, přesto se nedovedou tomu pokušení ubránit. Snad pomohou následující řádky, které velmi zjednodušeně shrnují fakta ohledně negativního působení cukru.
Cukry jsou velkou zkázou pro obranyschopnost organismu, která se jejich vlivem výrazně oslabuje. V první řadě cukry snižují činnost imunitních buněk, které pak těžko ustojí boj s bakteriemi a viry. Mimo to ale cukry také soupeří s vitaminem C, který je pro obranyschopnost organismu velice důležitý. Vitamin C je do buněk přenášen hormonem inzulinem. Při nadměrném příjmu cukru je ale inzulin zaneprázdněn právě přenosem cukru, a vitamin C tak zůstává z velké části nevyužitý.
Cukry mají negativní dopad na vaši paměť. Spotřebovávají totiž zásoby vitaminu B, jenž je pro správné fungování mozku takřka nezbytný. Co je ovšem horší, je skutečnost, že nadměrný příjem cukrů pravděpodobně vede k rozvoji Alzheimerovy choroby. Touto problematikou se již zabývala řada studií. Jeden z významnějších výzkumů poslední doby proběhl na Arizonské univerzitě, kde vědci potvrdili vztah mezi Alzheimerovou chorobou a opakovaně zvýšenou hladinou cukru v krvi.
Nadměrným přijímáním velkého počtu sacharidů (rozuměj cukrů) – navíc v kombinaci s minimem pohybu – se vystavujete velkému nebezpečí obezity. A obezita – jak známo – přináší další rizika velice závažných onemocnění.
Když jste ve stresu, tak si dáte dva větrníky a jste na první pohled možná v pohodě. Ano, z krátkodobého hlediska to takhle asi funguje. Každopádně z dlouhodobého výhledu je efekt cukru zcela opačný. Cukr rozkolísává glykémii, a tím i vaši náladu. Působí negativně na mozkové neurony, což může vést i k depresím a schizofrenii. Cukr spouští kaskádu chemických reakcí. Mimo jiné podporuje chronickou zánětlivost organismu a narušuje imunitu, a to opět vede k většímu riziku depresí.
Další látkou, se kterou cukr není kamarád, je kolagen. Jedná se o bílkovinu, jež zajišťuje pružnost kůže. Kolagenu přirozeně začne ubývat s postupujícím věkem, ovšem vliv má na něj i hladina cukru v krvi. Čím je vyšší, tím více dochází k narušení kolagenu, a pleť tak stárne rychleji.
Rada na závěr – omezte konzumaci těchto sladkostí a „pochutin“ na minimum a pokud to je možné, vůbec je nejezte! Nahraďte je přírodními cukry – ovoce, zelenina atd. Nejen že prospějete svému zdraví, ale také zhubnete.
7.1.2016 Michal Dlask Články, Jak zhubnoutSpolečenský vkus se neustále mění, a co platilo před sto lety, neplatí dnes.
Smutné je, že změny společenských pravidel se dotkly našeho jídelníčku a my mnohá jídla proto vynecháváme.
Celý článek 12.7.2018
Protože nás čeká období letních dovolených, považuji za ideální čas věnovat se tématu záměrné několikadenní pauzy v procesu hubnutí.
Vítejte tedy u dalších postřehů z mé nutriční poradny.
Celý článek 12.6.2025
Příznivci populární aplikace Kalorické Tabulky se sešli v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze.
Důvodem byl lehce opožděný křest žádaného titulu Kalorické Tabulky: Diář plný motivace, jenž vyšel před časem v Nakladatelství JOTA.
Celý článek 6.6.2025
Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.
Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…
Celý článek 31.5.2025
O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.
Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.
Celý článek 28.5.2025
Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.
Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.
Celý článek 25.5.2025