Co nám brání v dosažení našich předsevzetí?
Znáte to. Víte, co máte dělat pro zhubnutí, co jíst, jak cvičit, a pak najednou se objeví nečekané skutečnosti.
Říkám tomu kosmický řád narušených plánů…
Pokud denně mlsáte sladké dortíky, čokolády a sušenky, není to ta pravá cesta ke štíhlosti. To ale asi víte.
Ovšem nadměrný příjem cukru neškodí jen vaší figuře, ale také vašemu zdraví! A to daleko víc než si myslíte…
Aby nedošlo hned v úvodu ke zmatkům, musím uvést na pravou míru, jak to s těmi cukry, které se často zaměňují za sacharidy, ve skutečnosti je. Už ve škole nás totiž pletli, když nás učili, že základní živiny jsou tři – cukry, tuky, bílkoviny. Ale není cukr jako cukr.
Sacharidy nejsou samozřejmě jen kostka cukru. Ve větší či menší míře je obsahuje většina potravin, a je proto naprosto scestné snažit se je kompletně vyloučit z jídelníčku. Ty správné sacharidy jsou totiž hodně zapotřebí i při hubnutí.
Luštěniny, brambory, obilniny, ovoce či zelenina jsou zdrojem sacharidů, které tělo opravdu potřebuje. Sacharidy, o kterých se budeme bavit my a které tělo naopak opravdu nepotřebuje, jsou jednoduché přidané cukry, jež se nacházejí v průmyslově zpracovaných potravinách.
Řada lidí ví, že škodí, přesto se nedovedou tomu pokušení ubránit. Snad pomohou následující řádky, které velmi zjednodušeně shrnují fakta ohledně negativního působení cukru.
Cukry jsou velkou zkázou pro obranyschopnost organismu, která se jejich vlivem výrazně oslabuje. V první řadě cukry snižují činnost imunitních buněk, které pak těžko ustojí boj s bakteriemi a viry. Mimo to ale cukry také soupeří s vitaminem C, který je pro obranyschopnost organismu velice důležitý. Vitamin C je do buněk přenášen hormonem inzulinem. Při nadměrném příjmu cukru je ale inzulin zaneprázdněn právě přenosem cukru, a vitamin C tak zůstává z velké části nevyužitý.
Cukry mají negativní dopad na vaši paměť. Spotřebovávají totiž zásoby vitaminu B, jenž je pro správné fungování mozku takřka nezbytný. Co je ovšem horší, je skutečnost, že nadměrný příjem cukrů pravděpodobně vede k rozvoji Alzheimerovy choroby. Touto problematikou se již zabývala řada studií. Jeden z významnějších výzkumů poslední doby proběhl na Arizonské univerzitě, kde vědci potvrdili vztah mezi Alzheimerovou chorobou a opakovaně zvýšenou hladinou cukru v krvi.
Nadměrným přijímáním velkého počtu sacharidů (rozuměj cukrů) – navíc v kombinaci s minimem pohybu – se vystavujete velkému nebezpečí obezity. A obezita – jak známo – přináší další rizika velice závažných onemocnění.
Když jste ve stresu, tak si dáte dva větrníky a jste na první pohled možná v pohodě. Ano, z krátkodobého hlediska to takhle asi funguje. Každopádně z dlouhodobého výhledu je efekt cukru zcela opačný. Cukr rozkolísává glykémii, a tím i vaši náladu. Působí negativně na mozkové neurony, což může vést i k depresím a schizofrenii. Cukr spouští kaskádu chemických reakcí. Mimo jiné podporuje chronickou zánětlivost organismu a narušuje imunitu, a to opět vede k většímu riziku depresí.
Další látkou, se kterou cukr není kamarád, je kolagen. Jedná se o bílkovinu, jež zajišťuje pružnost kůže. Kolagenu přirozeně začne ubývat s postupujícím věkem, ovšem vliv má na něj i hladina cukru v krvi. Čím je vyšší, tím více dochází k narušení kolagenu, a pleť tak stárne rychleji.
Rada na závěr – omezte konzumaci těchto sladkostí a „pochutin“ na minimum a pokud to je možné, vůbec je nejezte! Nahraďte je přírodními cukry – ovoce, zelenina atd. Nejen že prospějete svému zdraví, ale také zhubnete.
7.1.2016 Michal Dlask Články, Jak zhubnoutZnáte to. Víte, co máte dělat pro zhubnutí, co jíst, jak cvičit, a pak najednou se objeví nečekané skutečnosti.
Říkám tomu kosmický řád narušených plánů…
Celý článek 27.12.2017
Ušetři čas při opakujících se zápisech a použij nové kopírování jednotlivých položek z celého dne do dnů nastávajících.
Celý článek 18.3.2025
Mnoho z vás si poctivě hlídá kolečka celkového kalorického příjmu či jednotlivých makroživin, ale někdy se stane, že se to celé trochu splaší.
Zapomenete si to ohlídat a rázem nevěřícně koukáte na to, jak kolečka namísto uklidňující zelené barvy září v barvách červených. Zahodili jste celou svoji snahu?
Celý článek 17.3.2025
Ve své nutriční poradně vídám ve spojitosti se stavováním mnoho různých typů lidí. A každému se dá vyhovět…
Někteří lidé potřebují v jídle pestrost, variabilitu, pořád něco nového a nemají rádi v jídle nudu.
Celý článek 14.3.2025
Chybami se člověk učí. To platí i pro sestavování jídelníčku. To je důvod, proč jsme v aplikaci Kalorické Tabulky pro iOS vylepšili mazání chybných zápisů.
Celý článek 11.3.2025
Dnes tolik populární doplňky stravy se jistě vyplatí během zimních měsíců nebo při určitých druzích onemocnění, případně při zvýšené námaze.
Během většiny roku a za běžných okolností máme však dostatek možností, jak doporučených denních dávek dosáhnout přirozeně.
Celý článek 9.3.2025