Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kde nejvíce chybujeme při hubnutí aneb několik postřehů z praxe Lucie Svobodové, odbornice na výživu a zdravý životní styl

Často slýcháme, že hubnutí začíná v hlavě a ona je to pravda. Týká se to určitě dobré motivace a také správného pohledu na svou osobu.

Lidé mívají velmi zkreslené představy o sobě samých a pak si stanovují nesmyslné cíle, kterých nelze a snad by ani nebylo dobré dosahovat.

Nezřídka kdy ke mně přicházejí klienti s tím, že chtějí dosáhnout určité váhy a po diagnostice složení těla zjistíme, že pokud by tolik kilogramů zhubnuli z tuku, tak jim na těle nezbude ani gram tuku. Jejich cíl je tedy naprosto špatný a je třeba jej přehodnotit.

novoroční dieta

Samozřejmě platí i opačný extrém, kdy si lidé vůbec neuvědomují, jak jsou obézní. Než se tedy pustíte do hubnutí, je dobré navštívit odborníka, který na základě analýzy složení těla a popřípadě dalších vyšetření a konzultace dokáže zhodnotit, kolik kilogramů je třeba redukovat… nebo zda je potřeba tělo naopak posílit o svalovinu. Někdy vás to může dokonce mile překvapit!

Na mé doporučení navštívit odborníka se váže další a asi nejčastější chyba – a to je nevhodně zvolená dieta. Pokud chceme zhubnout, jako první nás automaticky napadne ubrat na jídle a začít se dřít v posilovně. A přitom všude slýcháme a čteme, že je to špatná cesta. Přesto to tak spousta lidí stejně dělá. Tedy pro vysvětlení: omezení kalorií a pohyb samozřejmě funguje, hlavně u lidí, kteří měli opravdu nadměrný příjem, ale většinou lidé značně podhodnotí svůj příjem a tato cesta tedy vede pouze ke zpomalení metabolismu a jojo efektu.

Každý jsme naprosto jiný a naše tělo má tak odlišné potřeby, proto nepodléhejte módním dietám, které jsou univerzální a většinou nastavené na příjem modelky nebo dítěte.

Nedržte nudné diety, ale změňte celý životní styl!

Jídelníček typu „v pondělí a ve středu si dejte kuře s rýží, v úterý a ve čtvrtek rybu s bramborem“ vás dříve či později přestane bavit. A není divu. Hlavně vás to ale nic nenaučí. Mnohem lepší je, pokud se brzy naučíte jídelníček sestavovat sami, samozřejmě na základě odborného vedení a ukázkového pestrého jídelníčku. Budete pak hubnout a přitom jíst to, na co máte zrovna chuť. To je způsob, jak u hubnutí vydržet dlouhodobě.

Jíst zdravé potraviny ještě neznamená zhubnout

Vykoupili jste obchod se zdravou výživou, v lednici je vše light, doma nesmí chybět ovoce. Je to váš případ, a přesto ručička váhy ne a ne dolů? To se často stává. Nestačí jíst pouze zdravé potraviny, záleží na množství a kombinaci těchto surovin a také na denní době, ve kterou je zařadíme.

Čím více budeme cvičit, tím rychleji půjde váha dolů

Jeden z velkých omylů. Naše tělo je natolik chytré, že při častém vyčerpání se hubnutí zastaví a naopak se začne tuk ukládat. Aby šla váha dolů, stačí k správnému jídelníčku přidat přirozený pohyb jako je například chůze a cvičení 2-3x týdne.

Velký nepřítel hubnutí – alkohol

Celý den si odvažuji jídlo, nosím s sebou krabičky do práce, nesním ani kousek ničeho navíc, všechno dodržuji, tak jedna sklenička vína nebo jedno pivo večer přece nemůže vadit.” Bohužel další omyl. Alkohol na noc je jako byste snědli další svačinu či druhou večeři a celodenní snažení je pryč.

Nemyslíme na sebe

Další bod se týká hlavně nás žen. Jako správné hospodyňky se prvně postaráme o jídlo pro děti, manžela a pak teprve myslíme na sebe. Navíc nechceme svoji rodinu týrat dietními pokrmy, proto vaříme sobě a ostatním členům rodiny něco jiného. Znáte to? To je samozřejmě velice náročné a brzy nám dojde energie na to to takhle dělat. A tak pro jednou zůstaneme o hladu a příště si dáme s ostatními omáčku s knedlíkem.

Přitom zdravá strava může být velmi chutná a až na několik malých výjimek (jako třeba pečený bůček) se dá uvařit zdravěji téměř cokoliv. Vyhnete se tak ztrátě času a energie při vaření několika jídel najednou a navíc to celé rodině jistě prospěje.

  • TIP: Na víkend, kdy obědváte všichni pohromadě, naplánujte pokrm, který nebude porušením vašeho plánu a přitom bude všem chutnat, např. pečené kuře nebo králík (bez přidaného tuku) s nádivkou z celozrnného pečiva, místo klasických knedlíků si můžete dát jáhlový či polentový knedlík, karbanátky (ne koupená tučná směs, ale doma umleté libové maso) pečené v troubě na pečícím papíře s bramborem, roštěná s rýží, kde omáčku zahustíme například strouhanou syrovou bramborou. A neděli tak můžete prožít zcela bez výčitek. Čočkový salát či celozrnný kuskus se zeleninou si pak nechte na dny, kdy se rodina stravuje mimo domov.

Ať již potřebujete zhubnout pár kilogramů po Vánocích nebo by vám prospěl mnohem větší úbytek na váze, nezapomínejte, že jíst bychom měli pro radost a pro energii a nikdy bychom se neměli stát otrokem jen kalorií. To by byla asi ta největší chyba, kterou při hubnutí můžeme udělat.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak dostat ryby do jídelníčku levně a chutně: Zavináče, pečenáče, očka a sardinky…

RNDr. Svobodová Lucie
www.svoboda-hubnuti.cz

odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR

14.1.2016 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024