Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Petra Kanovová: Hubnutí bez tvrdé dřiny v posilovně, odříkání jídla a různých diet? JDE TO!

Jak jsem se dostala od baculaté závodnice karate k ženě spokojené nejen se svým tělem, ale zároveň poradkyni zdravého životního stylu?

Příběh, který vám zvedne chuť pustit se do změny.

Vždy jsem byla oplácané dítko, ale když jsem nastoupila na základní školu, začala jsem ještě více přibírat. Bohužel to nepřineslo jen kila navíc, ale také posměšky dětí. Rodiče se tedy rozhodli, že mě dají na nějaký sport. Tak jsem našla karate, u kterého jsem zůstala do jednadvaceti let a získala v něm dokonce pár vyhraných pohárů a medailí.

Petra Kanovová, foto: Patrik Jech

Sport mi však postavu nikterak nezměnil. A i když jsem se okolo 13. roku vytáhla, pořád jsem měla kila navíc. S pubertou jsem se začala zajímat o striktní diety a vzhledem ke sportovní kariéře o různé fitness jídelníčky (sacharidové vlny, keto diety, atd…). Avšak většina pokusů o dietu ztroskotala při prvním větším pocitu hladu. Nebo jsem něco i shodila, ale do půl roka to bylo zase vše zpět.

S příchodem na vysokou školu (obor výchova ke zdraví) jsem se začala více zajímat o vyváženou a zdravou stravu. Věnovala se intenzivně cvičení a běhání, ale stále to nebylo ono. Hodně jsem si hlídala, co jím, co je rádoby zdravé, snažila se nejíst na noc a dodržovat všechny komerční rady.

Ovšem vše se změnilo až v momentě, kdy součástí mého životního stylu začala být duševní pohoda, kterou mi přinesla láska. Přestala jsem se omezovat jen na super zdravé potraviny, ale dopřála si vše, co mi v tu chvíli chutnalo. Samozřejmě v adekvátní míře a kvalitě. Možná se teď ptáte, proč vám popisuji svůj život, kde je ta správná míra a co tím chci vůbec říct.

Pozornější čtenář mohl už vypozorovat, že jen o sportu, tvrdé dřině a zdravém jídle to není! A pokud se někdo zná celý život jen s kily navíc, může být zoufalý a nešťastný! Ale lze to změnit a i VY se můžete cítit lépe, spokojeněji, šťastněji – a to nejen se svým tělem.

Tím se dostávám k jádru věci a to ke komplexnímu zdravému životnímu stylu. Jak jsem zmiňovala výše, není to jen o pohybu a stravě, ale i o tom poznat sám sebe, umět relaxovat, mít se rád a být „v pohodě“. V následující části článku jsou shrnuty tři základní pilíře – STRAVA, POHYB A MYSL, které odráží můj pohled na zdravý životní styl.

Strava: Pestře, pravidelně, přiměřeně a kvalitně

Kolem stravy je velký komerční šum. Každý radí a nabízí své osvědčené metody, doplňky stravy, bezlepkové diety pro lidi bez celiakie a intolerance na lepek atd. Většina ‘‘zaručených‘‘ diet není dlouhodobě udržitelná, nenaučí vás se zdravě a racionálně se stravovat a většinou končí JO-JO efektem.

Petra Kanovová, foto: Patrik Jech

Zkuste se tedy nejprve zamyslet nad svým zdravím a cílem, čeho chcete dosáhnout, než začnete s další ‘‘osvědčenou“ dietou. Pokud se budete držet jednoduchého pravidla „pestře, pravidelně a přiměřeně + kvalitně“, nic tím nezkazíte. Co se týče porcí za den, je jednoduché říci, konzumujte stravu 5 – 6 krát za den. Ne každému však vyhovuje toto rozložení denního stravování (zejména v začátcích při změně stravovacích návyků).

Pokud máte například návyk jíst pouze jednou denně, a to třeba jen oběd nebo večeři, můžete při změně jídelníčku i přibrat. Kily navíc se vám může vymstít také “uzobávání“, kdy člověk ztrácí kontrolu nad množstvím zkonzumovaného jídla. Tudíž nic není dogma, stačí jen své tělo nastavit do rovnováhy a začít mu naslouchat, nehladovět a užívat si dobré jídlo.

Jak už jsem zmiňovala, potraviny bychom měli nakupovat v co nepřijatelnější kvalitě, dle našich možností, protože každý nemá čas objíždět trhy, obchody zdravé výživy nebo nemá dostatek financí. Najděte si v okolí krámky a obchody, které vám budou vyhovovat kvalitou, cenou a dostupností. Pokud cestou z práce máte jen supermarket, nic se neděje, i tam se dají vybrat poměrně kvalitní potraviny za příznivou cenu. A alespoň jednou za čas se snažte zaskočit na ověřený trh pro kvalitnější zeleninu a ovoce.

Pohyb jako každodenní radost

Zkuste primárně nahlížet na pohyb jako na nedílnou součást lidského života a ne jako na sport, který vám pomůže snížit nadbytečná kila, protože to může vést až k nechuti k pohybu a sportu. A vaše snažení o lepší postavu se tak může proměnit v těžkou dřinu.

Z tohoto důvodu je důležité nenuceně zařazovat jakoukoliv pohybovou aktivitu do každého dne. Ale ať už je to chůze, která je nejpřirozenější pro člověka, úklid nebo sport (běh, Zumba, aerobic), měli bychom nad svým tělem přemýšlet. Přemýšlet nad tím, jak máme posazenou hlavu, jestli se opíráme jen o jednu dolní končetinu nebo při běhu došlapujeme více na jedno chodidlo atd. Jestliže zatěžujeme nerovnoměrně tělo, vznikají svalové dysbalance (nerovnováhy) a tělo se nám rychleji opotřebovává a přetěžují se určité partie těla, jako jsou např. záda. Můžete začít pociťovat bolestivost svalů i kloubů a v nejhorším důsledku opotřebení kloubních pouzder či natržení svalu.

Petra Kanovová, foto: Patrik Jech

Díky zdravému cvičení se zaměřením na hluboký stabilizační systém páteře (HSSP) preventivně předcházíte bolestivosti zad, opotřebení nosních kloubů, vyhřezlých plotýnek atd. Pokud se naučíte zapojovat funkčně a automaticky HSSP do každodenního života, vaše tělo vám bude vděčné a jakýkoliv pohyb či sport se pro vás stane zdravým a přirozeným.

Mysl: Mějte se rádi a odpočívejte

V závěrečné části se zabývám myslí, jako nejdůležitější částí zdravého životního stylu. Nebudu popisovat psychologické postupy a rozbory, ale zkusím vám dát návod na preventivní očištění mysli a udržení dobré nálady od stresu.

Tím nejobtížnějším je asi vyšetření si času na odpočinek. Ten je aktivní – pohyb, zahradničení, nebo pasivní – poslech hudby, koupel, masáže, atd. Umění odpočívat by vám mělo přinést novou energii pro další činnosti všedního dne a pročistit hlavu od starostí. Díky kvalitnímu odpočinku máte lepší náladu, jste příjemnější na okolí a práce vám jde lépe a snadněji.

Mít čistou a klidnou mysl je obtížné a nepatří do cesty k ní jen odpočinek, ať už aktivní či pasivní, ale také umět se zastavit, utříbit myšlenky, být vděčný a říct si: „Mám se opravdu rád a věřím v sebe“. Uvidíte, že když budete na sebe a svět nahlížet optimističtěji (i když to zní v dnešním světě možná až směšně), tak snažení o cokoliv půjde mnohem lépe.

Nepřemýšlejte nad tím, zda vám dalším soustem přibude kilo navíc, protože pokud budete takto uvažovat, určitě to kilo do rána na váze naskočí. A pokud máte něco rádi, vychutnejte si to a užijte si každé sousto, např. kousek 70% čokolády za odměnu po vytíženém pracovním dni. Ale nezapomeňte: Vše s mírou a rozumem.

Po dočtení si asi říkáte, že to vlastně není nic nového pod sluncem. Není, ve skutečnosti je to vlastně jednoduché, ale jen vy sami můžete změnit svůj životní styl, stačí jen chtít.

foto: Patrik Jech

Z archivu aneb přečtěte si také:

O kaloriích nevážně: Mohou celiaci pít pivo?

Petra Školová
https://www.skolova.cz

  • Vysokoškolské studium v oboru Výchova ke zdraví na JU v Českých Budějovicích
  • Instruktor pohybových aktivit se zaměřením na civilizační onemocnění
  • Koučování Lifestyle trénink (Institut zdravého životního stylu)
  • Workshop – Výživa a pohyb při sedavém zaměstnání (s MUDr. Kateřinou Hlavatou – Vím, co jím)
  • Motto: Nemusím, ale CHCI zdravě žít, cvičit, věřit v sebe!

25.1.2016 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024