Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Mýty o paleo stravování

Našla jsem si několik článků, kde se haní stravovací styl paleo a pokusím se tyto mýty objasnit.

Je smutné, že autoři takových článků se fakticky nezabývali touto stravou do hloubky a ani si ji nikdy nevyzkoušeli na vlastní kůži. Bohužel kritizovat bez zkušenosti umí každý.

Jaké jsou nejčastější námitky proti paleo stravování?

1. je založeno na přílišné konzumaci masa a bílkovin celkově

Chápu, že někteří amatéři se domnívají, že základem tohoto stylu je pojídání masa k snídani, obědu i k večeři, ale není tomu tak. Ten, kdo zapojí selský rozum či se o tento styl stravování zajímá do hloubky, si jistě uvědomí, že ani v paleolitu nebylo maso na denním pořádku.

Nejprve se zvíře muselo vystopovat, poté ulovit a nakonec se muselo dopravit k ostatním, což dalo velkou námahu. Pokud se tedy někdo mylně láduje přemírou masa či jiných bílkovin, nedělá správně.

Dalším důležitým faktorem je i kvalita masa, tedy odkud maso pochází. Jak jste se mohli dočíst v předešlém díle, maso z velkochovů doporučováno rozhodně není. Sledujte proto původ masa a upřednostňujte maso z menších farem či maso v biokvalitě.

Paleo dieta

2. je založeno na přemíře živočišných tuků

Živočišné tuky byly v paleolitu velice ceněnou složkou potravy, jelikož měly největší sytící schopnost a byly spojovány s přežitím jedince. Je pravda, že v posledních letech byly tuky hodně očerňovány, ale bohužel neprávem.

Pokud se neládujeme tuky, které pocházejí ze zvířat chovaných ve velkochovech a jsou krmena obilovinami či kukuřicí, či rybami a mořskými plody, které byly chovány uměle na farmách, nebo těmi průmyslově vyráběnými, nemusíme se jich v žádném případě obávat. I zde tedy platí, že na kvalitě rozhodně záleží a doporučuji jíst tuky pokud možno v biokvalitě.

  • Chci upozornit na to, že naopak u mnoha lidí vede strava s nízkým obsahem tuků, která se často skládá z přemíry prázdných sacharidů, k rychlému přibírání na váze, výraznému nedostatku základních živin a celkové frustraci či vybírání nevhodných potravin k jídlu.

3. je velice omezující, dlouhodobě neudržitelné a finančně náročné

Omezující je jen pro ty, co se nechají omezovat. Naopak si myslím, že běžná strava je více omezující než ta paleo. Ano, běžnou stravu máme všude okolo nás, můžeme po ní sahat na každém kroku. Ale copak je to tak správné? Jíme potom spoustu průmyslově zpracovaných potravin a ty nám co? Škodí. Je tedy lepší být obklopen nekvalitní stravou plnou prázdných kalorií? Nebo je výhodnější nad jídlem přemýšlet, plánovat ho, zkoušet nové kombinace a vědět, že tělu dáváme to nejlepší, co můžeme?

To samé platí pro dlouhodobou udržitelnost. Kdo si tento styl nevyzkouší, nemůže ucítit ty báječné benefity, které mu tato strava přináší. A pokud se cítíte na paleu o dost lépe než na běžné konvenční stravě, nemáte potřebu se již přece vracet.

Že je tento styl stravování finančně náročný? Je jasné, že kvalitní potraviny jsou dražší, ale také si musíte uvědomit, že neutrácíte za zbytečnosti. Tím, že jíte kvalitní jídlo s větším podílem tuků, odpadají vám i některé denní porce, jelikož zůstáváte déle syti. Již nemusíte jíst 6 porcí, jak jste byli zvyklí, ale vaše jídlo se zredukuje na 2-3 porce denně. A co je lepšího než investice do svého těla? Chcete snad za pár let raději investovat do léků a drahých procedur? Já tedy ne.

4. nebere v potaz délku života pravěkých lidí

Ano, pravěcí lidé žili kratší dobu – uváděný věk je však průměrný, ne ten skutečný. Oni se potýkali s mnoha nepříznivými faktory. Mnoho dětí nepřežilo první roky života. Neexistovali léky a vědomosti, které máme dnes, tudíž lidé umírali na infekce a jiná onemocnění, která by pro nás v dnešní době byla banální. Mnoho z nich zemřelo při napadení zvěří. Kdybychom my měli stejné podmínky k životu, jaký by byl asi náš průměrný věk?

5. omezuje konzumaci ovoce a škrobnaté zeleniny

Naše doba přináší přebytky. V zimě si kupujeme plodiny (ovoce a zelenina), které byly dříve k dostání pouze v období, ve kterém zrály/rostly. Plody jsou šlechtěny tak, aby byly sladší a měly pro nás přijatelnější chuť. To vše s sebou nese více kalorií pro naše tělo. Pokud bychom tolerovali sezónnost a jedli jen plané druhy plodin, naše zdraví by na tom bylo lépe.

7. doporučuje půsty

Někoho to může vylekat, ale hned vysvětlím, proč jsou i půsty užitečné a mají ohromný přínos pro náš organismus. Vraťme se opět do minulosti. Člověk nikdy nežil v takovém přebytku, v jakém žije dnes. Vždy se střídalo období nadbytku s obdobím hladu. Když se ulovilo velké zvíře (nebo jich bylo více), jedlo se dosyta. Když jídlo chybělo, buď se hladovělo, nebo se pojídalo jen to, co se zrovna našlo kolem. A proto ani přerušované půsty či dokonce několikadenní půsty nejsou zdraví škodlivé.

S těmito pravidly se můžeme ještě dnes setkat u primitivních kmenů, které doposud nejsou zasaženi vyspělou civilizací. Jejich členové se dožívají velmi dobrého zdraví a mnozí z nich i velice vysokého věku.

Autorka článku Julie Zákostelecká vpravo

Autorka článku Julie Zákostelecká vpravo

8. nedoporučuje některé potraviny, které obsahují důležité živiny

Nedoporučují se potraviny, které nesplňují určitý standard dobrého jídla. Správné jídlo by mělo podporovat zdravou psychologickou reakci, zdravou hormonální reakci, zdravé trávení, zdravé fungování imunitního systému a minimalizovat záněty v těle. Jelikož průmyslově zpracované potraviny, cukr, sladidla, alkohol, maso z velkochovů, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a nestabilní průmyslově zpracované tuky tento standard nesplňují, jsou vyřazeny ze seznamu paleo potravin.*

Věřte, že žádné živiny vám chybět nebudou, pokud váš jídelníček bude dostatečně pestrý. Naopak vaše tělo bude spokojeně vrnět blahem a vy brzy ucítíte mnohé z benefitů této stravy.

*Tento bod bych velice ráda vysvětlila podrobně, avšak rozepisováním by vznikl jeden samostatný článek. Pokud se chcete dozvědět více, doporučuji k přečtení např. knihu Jídlo na prvním místě či knihu Přirozená strava našich předků.

Osobně se tímto stylem stravuji přes čtyři roky. Do té doby jsem vyzkoušela na svém těle mnohé. Paleo však dává mně i mému tělu smysl. Netvrdím však, že je to styl pro všechny.

Bohužel průmyslově zpracované potraviny jsou všudypřítomné a velmi nám škodí. Jsem proto nesmírně šťastná, když mohu pomáhat těm, kdo se rozhodou své stravovací návyky alespoň trochu změnit, a předávat jim to, co znám a co se mně samotné osvědčilo.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kalorické Tabulky – jak nastavit a kterou kalkulačku na výpočet bazálního metabolismu použít

Julie Zákostelecká
paleozdrave.cz

Diplomovaná nutriční terapeutka se skoro desetiletou praxí.
Motto: „Jen jediná cesta vede k dobré mysli, spokojenému žití, zdravému a opravdovému jídlu. Ta cesta jste vy.“ Na co se zaměřuji? Výživové poradenství dle nejmodernějších poznatků.Testování potravinové intolerance, DNA test k určení metabolického typu. Komplexní programy sestavené na míru zdravotním problémům, atd.

29.2.2016 Články, Recepty a výživa

Související články