Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Rychlé recepty nejen pro muže: Mletá masa

Minule jsme si povídali o tom, jak si připravit rychlá těsta a z nich rychlé placky všeho druhu: palačinky i pizzu.

Dnes se podíváme na druhého rychlého pomocníka vařícího muže – mletá masa.

Základem chlapského vaření je s některými věcmi se zbytečně moc nepárat. Třeba krájet zeleninu na stejnoměrné kostičky, škrábat brambory a podobně. Buď se to dá hodit do mixéru, který provede sekání zeleniny za chvilku, nebo se to prostě nakrájí narychlo od oka.

U mletého masa je to podobné. Když se podíváte do různých receptů, co tam vidíte? Do mletého masa přidat strouhanku, vejce, majoránku… V takových chvílích si vždy vzpomenu na Cimrmanovu kritiku Tyrše. Copak v přírodě běžně narazíte na strouhanku?

mleté maso

S mletým masem se prostě hraje trochu jinak. Maso samozřejmě mleté také v přírodě nenaleznete, ale na jeho rozmělnění stačil dřívějším zálesákům obyčejný pořádný nůž, kterým maso drtíte podobně jako stroužky česneku. Tedy kdyby na to přišlo nebo jste se chtěli cítit jako zálesák. Ale stejně asi nejjednodušší bude skočit do supermarketu. Máte tam většinou na výběr mleté vepřové a hovězí, v několika málo případech i jehněčí. A co s tím, tedy kromě tataráku?

Masové koule

Američané jsou známí svou kuchařskou leností. A tak není divu, že si zamilovali masové koule. Je to neuvěřitelně jednoduché – vezmete mleté maso ze supermarketu, trochu opepříte, osolené už většinou je, uhňácáte z toho v ruce kuličky, a hodíte je buď na pánev či do friťáku. Pokud jste Američan, hodíte je do friťáku třikrát.

Jestliže si chcete zahrát třeba na Brita, dejte na pánvičku na olej na drobno nakrájenou cibulku, papriku, rajče, jarní cibulku, osolte, opepřete, okořeňte podle své chuti (sladkou paprikou, chili, tymiánem…). Tuto směs vmíchejte do mletého masa – pořádně! – a následující postup je stejný: uhňácejte kuličky, dejte je na pánvičku do rozpáleného oleje nebo do friťáku.

  • Existuje i sýrová verze – kousek sýra (můžete vyzkoušet různé druhy) obalíte mletým masem, vytvoříte kuličku, a opět s tím šup na pánev či do fritézy.

Můžete si k tomu dát brambory, a pokud to chcete vyloženě po americku, nacpěte smažené masové koule do sendviče a zalijte kečupem a hořčicí, případně pro jistotu i majonézou, a nezapomeňte na obligátní oschlý lístek salátu. Pokud to chcete mít skutečně echt americké, propíchněte jej špejlí a strčte ten sendvič ještě jednou do friťáku.

Rychlá omáčka na špagety nebo těstoviny

Špagety nebo těstoviny asi zvládne uvařit i chlap. Šoupnout něco na osm až deset minut do vařící osolené vody, a pak to vyndat a opláchnout pod studenou vodou, to by snad měl skutečně zvládnout každý. Ale co na ně dát, tedy kromě obligátního kečupu?

Na pánvi rozhřejte nejlépe olivový olej, přidejte na drobné kousíčky rozpatlané mleté maso, nechejte je zatáhnout (nikoliv rolety, ale prostě změnit barvu z červené na šedou), přidejte nakrájenou cibuli, česnek, papriky, rajčata, osolte, opepřete, případně okořeňte dále po svém, a sem tam promíchejte. U rajčat nám jde o to, aby se jako by roztekla a utvořila omáčku. Trvá to jen asi 15 minut a máte hotovo – směs můžete přidat na špagety nebo těstoviny, ještě to trochu pokapejte olivovým olejem (trochu!) a budete za kinga.

kuchař

Můžete tuto směs využít i na masový koláč – přidejte ji do zapékací misky, zalijte rozšlehanými vajíčky s mlékem, můžete přidat i mraženou trojkombinaci zeleniny hrášek, kukuřice a mrkev, a dejte péct na patnáct, dvacet minut do trouby. Pokud vám zbyla bramborová kaše, můžete na masovou směs před vložením do trouby dát i bramborovou kaši.

Pljeskavica

Jednoduché a rychlé jídlo jižních zemí jsem si oblíbil v jedné pražské chorvatské restauraci, která již neexistuje. Ve dvou fungujících provozovnách mají srbskou verzi pljeskavice, a ve zbylé skutečně chorvatské ji mají na moji peněženku poněkud dražší.

Naštěstí mi tehdejší majitel prozradil, jak on dělá pljeskavicu, a tvrdil, že jde o jediný správný recept – kdovíproč se o té srbské verzi vyjadřoval poněkud pohrdavě. Základem jsou tři až čtyři druhy mletého masa – v našich podmínkách nejspíše dáte dohromady jen ono vepřové, hovězí a jehněčí (budete-li ovšem mít štěstí na jehněčí, pokud ne, stačí jen dva druhy masa).

Jak jsme si řekli, mezi chorvatskou a srbskou pljeskavicou jsou určité rozdíly. U obou hraje kromě masa prim i hořčice a cibule, ale rozdíl je v použití. Tak tedy údajně pravá chorvatská verze. Nakrájíte si na drobno cibuli – platí, že čím více, tím lépe. Cibuli vmícháte pořádně do masa, a to již dále nekořeníte. Kdo má rád ostřejší jídla, může přidat nakrájenou feferonku.

Nyní necháte maso s cibulí odstát v ledničce, nejlépe přes noc. Jestliže skutečně spěcháte, postačí dvě tři hodinky. Jde o to, aby se vůní, chutí a šťávou z cibule maso nasáklo. Díky tomu získá onu nezaměnitelnou chuť. Rovněž je možné již v přípravné fázi do masa namíchat hořčici, ale ta může přehlušit chuť cibule.

Z masa, tak jak je – tedy stále žádná strouhanka, žádné vejce, nic – uděláte na dlani placičky a plesknete s nimi na rozpálenou pánvičku (můžete i bez oleje). Chytří z vás jistě už nyní vědí, proč se to jídlo jmenuje pljeskavica. Stačí z každé strany dvě až tři minuty a pljeskavica je hotová. Podává se s další várkou cibule, chlebem a hořčicí.

mleté maso
Srbská verze pracuje spíše s vnějšími přísadami. S masem se nijak nemaže, udělá se placka, hodí na pánev, a zbytek se dochucuje přímo na talíři, kde by neměla chybět cibule, hořčice a ajvar, což je jakási čalamáda z červených paprik a lilku s česnekem a chili. Může se objevit i kajmak, tedy zakysaná smetana.

Karbanátky a čevapčiči

Karboše a čevapčiči už nyní zvládnete levou zadní. Vezměte si mleté maso – nejlépe je pracovat s ním přímo ve vaničce, v níž jste je koupili v supermarketu – a okořeňte po svém. Pepř, sladká paprika, tymián, saturejka, chili – podle vlastní chuti. Nezapomeňte, že maso, aby déle vydrželo, se solí již u řezníka, takže se solí již opatrně.

Můžete opět vynechat vajíčko a strouhanku. Skutečně – maso se dá tvarovat i tak, a po propečení má i lepší chuť. A nyní máte na výběr. Buď v ruce z masa uplácáte malé bochánky a osmažíte na pánvi z obou stran – pak jste vyrobili karboše, tedy karbanátky. Nebo můžete v ruce uválet válečky a ugrilovat je na pánvi na sucho (ale smažení rovněž jde) – pak jste vytvořili čevapčiči. A vlastně i původní kebab, protože jde o jedno a to samé! Stačí jen do nekratšího konce válečku píchnout špejli, abyste ve výsledném tvaru měli maso na špejli. To jsou věci, viďte?

Sekaná

A to možná netušíte, že když umíte všechny výše zmíněné věci, umíte i sekanou. Skutečně. Dejte do mletého masa koření podle své chuti, můžete přidat i to vajíčko a strouhanku, někteří přidávají i kostky ztvrdlých rohlíků předem namočených v mléce, a ze všeho toho masa uděláte velký válec. Tento masový válec dáte na plech a šup s tím do rozehřáté trouby, kde tak deset minut pečte na 220° C, a pak na zbylých asi čtyřicet minut snižte teplotu na 150° C. A hotovo – udělali jste sekanou!

Pokud jste Američani, vražte plátky hotové sekané do sendviče, případně je hoďte do friťáku. Nejlépe třikrát po sobě.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Houby v zimě

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

8.2.2016 Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024