Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nikol Maio: Je jóga opravdu pro všechny?

Jóga se v posledních letech stává stále více populární, jelikož nám pomáhá hledat stabilitu v nestabilním prostředí tohoto světa.

Učí nás kotvit naši pozornost pouze v přítomném okamžiku a nacházet v nás hlubokou sílu, spolehlivou oporu a rovnováhu.

Od roku 2000 se v ČR a SR velmi šíří programy jako power jóga, ashtanga vinyasa a jiné dynamické formy jógy, které krom dynamického provádění jednotlivých ásan v krátkých sestavách, zasahují i komplexní přístup k životu. Více se dbá na řízení dechu, ovládání a práci pánevního dna, hlubokého stabilizačního systému páteře a mentální trénink. Zvláště se pak zapojuje plný jógový dech, nebo dech udždžají při cvičení ásan.

Nikol Maio

Motto všech jógových lekcí je: „Nesoutěžte, nedosahujte výkonu, ale respektujte své tělo a možnosti při cvičení, mějte trpělivost a plynule dýchejte! Nechte si čas a mějte vytrvalost, abyste se v ásanách dobře cítili. Každá ásana je správná tehdy, nebolí-li vás nic.“

Bohužel ale opak je pravdou, a proto jdete-li si zacvičit jógu jako začátečník a narazíte na dynamičtější lekci, kde si lektor přišel spíš sám zacvičit na svou lekci, tak se s bolestí většinou po lekci setkáte. Pokud vás bolí svaly a protáhli a posílili jste tělo, pak je vše v pořádku – a cítíte život v těle. Pokud vás však bolí záda, kyčle, ramena, potom je třeba zvážit formu jógového cvičení a volbu lektora, promyslet, zda vám zrovna tento způsob vyhovuje.

Jóga má tisíciletou tradici, avšak původní záměr a lidé, pro které byly ásany vytvořeny, se velmi liší od dnešní uspěchané doby a pohybových stereotypů novodobé populace. Téměř všichni dnes trpíme bolestmi zad, ať už z celodenních sezení v autě nebo u počítačů, máme přetížené karpální tunely z psaní na klávesnicích, z myší, z telefonů, máme zcela jinak zakřivenou páteř, tuhou pánev a hrudník a předsun hlavy.

Představte si člověka, který takto 10 hodin denně sedí, téměř ze stresu nedýchá, je celý stažený a zatuhlý. Rozhodne se, že si půjde zacvičit na jógu, protože slyšel, že to prospívá tělu a protáhne se, avšak má raději dynamičtější formy cvičení, tak raději zvolí dynamickou formu jógy. Dostaví se na lekci a má tam dalších 20 lidí kolem sebe, kteří již znají názvy pozic, jedou v rytmu svého dechu plynule z jedné pozice do další a on se jim chce samozřejmě vyrovnat, protože možná zrovna lektor zapomněl připomenout, že by se každý měl řídit jen svými pocity a dechovou frekvencí (pokud tam nějaká je a zrovna se urputně nesoustředí na vytažení paží a nedýchá).

Tento člověk je schopen se dostat do ještě většího stresu při cvičení, přestává mnohdy dýchat, ale „zničil“ své tělo fyzicky, a proto se v první chvíli cítí dobře, že pro sebe něco udělal… přeci se vypotil a druhý den cítí svaly. Avšak když jde potřetí, začíná se ozývat nepříjemná bolest v rameni, v bedrech, v kyčlích a vlastně neví, co dělá špatně, protože přeci cvičí jógu, která všem pomáhá. Kde je chyba?

Nikol Maio

Asi první otázky, resp. pochybnosti, by měly být spojeny s lektorem:

  • Zeptal se vás na zdravotní stav nebo vaši pokročilost?
  • Věnoval vám nějakou pozornost?
  • Pomohl vám dostat se do nějaké ásany?

Pokud ne, pak byste měli hledat dál, i když jako člověk vám byl sympatický… Zasloužíte si více pozornosti a vaše tělo také.

Ideální je, kdybyste začali s osobním trenérem jógy, který by vás provedl jednotlivými ásanami, připravil tělo na plynulý pohyb a naučil vás pracovat s dechem a koncentrací. Potom byste byli více než připraveni jít do běžné skupinové lekce. V ČR individuální přístup v józe není tak rozšířený jako ve světě, a je to škoda, jelikož stejně nakonec zjistíte, že vaší vlastní osobní praxí dojdete nejdále.

Pokud však tuto možnost nemáte z jakéhokoliv důvodu, je vhodné si první lekce jógy vybírat dle náročnosti – tedy od jemnějších relaxačních (hathajóga, Iyengar), meditačních jóg (jin jóga), přes  powerjogu, kde je čas a prostor na správné nastavení a držení těla, a zároveň se zajímat i o lektory, ke kterým jdete, jelikož jim jdete svěřit vaše tělo i mysl.

Nakonec tedy souhlasím s tvrzením, že jóga pro všechny je, ale musíme přistupovat k našemu tělu s pokorou, nikam se nehnat a vybírat pečlivě.

Přeji hodně štěstí při hledání vašeho jógového lektora, formy jógy, která vás upoutá, a celkově vám zdravotně pomůže …

foto: Jan Tichý (archiv autorky)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Proč má ráda sebe a velryby, vysvětluje známá foodblogerka Katchaba. Podívejte se na její neuvěřitelnou proměnu!

Mgr. Maio Nikol
maionikol.wix.com/concept

  • absolventka FTVS
  • lektorka odborných seminářů a rekvalifikací IQ pohyb akademie, včetně IQ jógy, kde dbají na správné a postupné nastavení těla dle axiálního napřímení v jednotlivých ásanách
  • osobní trenérka jógy a zdravotního TV
  • terapeutka reiki

21.4.2016 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023