Něco za něco s Eliškou Růžičkovou: Tofu knedlíčky vs. angličák
Máme tu další Něco za něco a já se rozhodla zmínit i jiné možné alternativy spalování přijatých kalorií.
Vzhledem k vyššímu počtu kalorií je náš trénink k tomuto dílu trochu náročnější.
Jíte zdravě, počítáte kalorie, vážně se snažíte, a stále nic? Váha ne a ne se pohnout?
Frustrace, dieta střídá dietu, okolí si myslí, že jste prostě jen líná/ý a že když jsou všichni mimo dohled, dojídáte se do sytosti…
Jak už bylo řečeno v titulku, klíčem ke zhubnutí je zdravá střevní flóra.
Pokud chcete zdravě zhubnout, začněte právě zde – ve střevech. Pokud nefunguje správně naše trávení a vylučování, nemůže fungovat nic jiného.
Pokud se vám dlouhodobě nedaří zhubnout, nebo jste nedávno přibral/a a chcete se vyhnout různým dietám a následným zdravotním komplikacím, které s sebou různé redukční plány přinášejí, nebo si prostě jen chcete udržet svou váhu i ve vyšším věku, zaměřte se jako první na zdraví svého zažívacího ústrojí.
Naše trávicí ústrojí začíná ústním otvorem a plynule přes hltan, žaludek, dvanácterník a tenké střevo přechází v ústrojí vylučovací – tlusté střevo a konečník.
Ještě donedávna se uvádělo, že střeva obsahují desetkrát více bakterií než je buněk v celém lidském těle. Tento počet byl v roce 2015 upraven. Nyní se uvádí, že je bakterií přibližně stejně jako buněk v našem těle. I tak je toto množství enormně vysoké a možná i proto se v poslední době složení střevního mikrobiomu těší velké pozornosti odborné veřejnosti.
Studie ukázaly, že lidé trpící nadváhou mají jiné složení mikrobiomu, než štíhlí jedinci. Přičemž jako důležité se ukázala pestrost bakteriálních kmenů v našich střevech. U lidí trpící nadváhou bylo obsazení různými kmeny spíše chudé, zatímco u štíhlých jedinců byla pestrost kmenů opravdu vysoká.
Jeden z problémů související s nadváhou může být právě ona nedostatečná pestrost střevního mikrobiomu (diverzikace) plus tak zvaná střevní dysbióza = nesprávný poměr mezi hodnými a špatnými bakteriemi. Nedostatek bifidobakterií se považuje za rizikový faktor pro vznik obezity. A naopak. Dospělí obézní lidé mají také o 20 % víc bakterií kmene Firmicutes a téměř o 90 % méně bakterií kmene Bacteroides.
Pokud stav střevní dysbiózy přetrvává týdny až měsíce, může toto způsobit postupné poškození střevní sliznice a stěny střev– tzv. Leaky Gut Syndrom. Z důvodu zvýšené propustnosti střeva se dostanou do krevního oběhu části potravy, které by při správně fungujících střevech byly vyloučeny nestrávené z těla ven. Nejen, že tento stav způsobuje další zdravotní komplikace, ale také se zvyšuje energetický příjem z potravy až o 12%.
Náš mikrobiom je neustále ničen medikamenty, konzervanty, nadmírnou konzumací cukru, bílé mouky apod. Při dnešním životním stylu není divu, že u většiny z nás není střevo v pořádku. Věděli jste, že po užívání antibiotik je nutné užívat probiotické preparáty minimálně půl roku, než dojde k obnově střevního mikrobiomu?
Moje rada je tedy velmi jednoduchá. Chcete opravdu zhubnout? Omezte vše, co ničí naší střevní flóru a dodejte tělu ta správná probiotika a prebiotika. Tím ovšem nemyslím jen konzumaci jednoho jogurtu denně.
Máme tu další Něco za něco a já se rozhodla zmínit i jiné možné alternativy spalování přijatých kalorií.
Vzhledem k vyššímu počtu kalorií je náš trénink k tomuto dílu trochu náročnější.
Celý článek 9.6.2016
Milá tabulkářko, milý tabulkáři,
v aplikaci Kalorické Tabulky pro Tebe máme skvělou novinku! Je k dispozici nová aktualizace, která přináší praktickou funkci.
Celý článek 11.2.2025
Jak už jsem v předchozích článcích zmínila, zdravé hubnutí není jen o dosažení kalorického deficitu, ale vyžaduje také vyváženou, pestrou a komplexní stravu.
Obvykle se mluví o důležitosti hlavních živin, zatímco na vlákninu se zapomíná. Přitom je to nenápadný hrdina, který by na vašem talíři rozhodně neměl chybět.
Celý článek 7.2.2025
Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.
Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.
Celý článek 3.2.2025
Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.
Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?
Celý článek 30.1.2025
Velmi častý dotaz ve skupině Hubneme a jíme s Kalorickými Tabulkami je: „Kde najdu bílkoviny? Nedaří se mi plnit jejich potřebné množství.“
Pojďme se tedy na to blíže podívat. Pevně věřím, že po přečtení článku by pro vás mělo být mnohem jednodušší kolečko bílkovin plnit.
Celý článek 25.1.2025