Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Hana Lang: Klíčem ke zhubnutí je zdravá střevní flóra

Jíte zdravě, počítáte kalorie, vážně se snažíte, a stále nic? Váha ne a ne se pohnout?

Frustrace, dieta střídá dietu, okolí si myslí, že jste prostě jen líná/ý a že když jsou všichni mimo dohled, dojídáte se do sytosti…

Jak už bylo řečeno v titulku, klíčem ke zhubnutí je zdravá střevní flóra.

Pokud chcete zdravě zhubnout, začněte právě zde – ve střevech. Pokud nefunguje správně naše trávení a vylučování, nemůže fungovat nic jiného.

jak zhubnout

Základem zdravého hubnutí jsou zdravá střeva

Pokud se vám dlouhodobě nedaří zhubnout, nebo jste nedávno přibral/a a chcete se vyhnout různým dietám a následným zdravotním komplikacím, které s sebou různé redukční plány přinášejí, nebo si prostě jen chcete udržet svou váhu i ve vyšším věku, zaměřte se jako první na zdraví svého zažívacího ústrojí.

Naše trávicí ústrojí začíná ústním otvorem a plynule přes hltan, žaludek, dvanácterník  a tenké střevo přechází v ústrojí vylučovací – tlusté střevo a konečník.

  • Celé je to vlastně jen jedna dlouhá roura, která je na začátku našeho života naprosto sterilní, ale již po porodu se začíná pomalu osídlovat bakteriemi různých kmenů.

Ještě donedávna se uvádělo, že střeva obsahují desetkrát více bakterií než je buněk v celém lidském těle. Tento počet byl v roce 2015 upraven. Nyní se uvádí, že je bakterií přibližně stejně jako buněk v našem těle. I tak je toto množství enormně vysoké a možná i proto se v poslední době složení střevního mikrobiomu těší velké pozornosti odborné veřejnosti.

  • Takže teď můžeme s jistotou říci, že existuje přímá souvislost mezi složením střevního mikrobiomu a nadváhou.

Studie ukázaly, že lidé trpící nadváhou mají jiné složení mikrobiomu, než štíhlí jedinci. Přičemž jako důležité se ukázala pestrost bakteriálních kmenů v našich střevech. U lidí trpící nadváhou bylo obsazení různými kmeny spíše chudé, zatímco u štíhlých jedinců byla pestrost kmenů opravdu vysoká.

Jeden z problémů související s nadváhou může být právě ona nedostatečná pestrost střevního mikrobiomu (diverzikace)  plus tak zvaná střevní dysbióza = nesprávný poměr mezi hodnými a špatnými bakteriemi. Nedostatek bifidobakterií se považuje za rizikový faktor pro vznik obezity. A naopak. Dospělí obézní lidé mají také o 20 % víc bakterií kmene Firmicutes a téměř o 90 % méně bakterií kmene Bacteroides.

zdravá střeva

Pokud stav střevní dysbiózy přetrvává týdny až měsíce, může toto způsobit postupné  poškození střevní sliznice a stěny střev– tzv. Leaky Gut Syndrom. Z důvodu zvýšené propustnosti střeva se dostanou do krevního oběhu části potravy, které by při správně fungujících střevech byly vyloučeny nestrávené z těla ven. Nejen, že tento stav způsobuje další zdravotní komplikace, ale také se zvyšuje energetický příjem z potravy až o 12%.

  • Když jsem tyto studie četla, měla jsem z nich velkou radost. Mrzí mě, když vidím tolik neúspěšně se snažících lidiček o krásnou, zdravou a štíhlou postavu.

Náš mikrobiom je neustále ničen medikamenty, konzervanty, nadmírnou konzumací cukru, bílé mouky apod. Při dnešním životním stylu není divu, že u většiny z nás není střevo v pořádku. Věděli jste, že po užívání antibiotik je nutné užívat probiotické preparáty minimálně půl roku, než dojde k obnově střevního mikrobiomu?

Moje rada je tedy velmi jednoduchá. Chcete opravdu zhubnout? Omezte vše, co ničí naší střevní flóru a dodejte tělu ta správná probiotika a prebiotika. Tím ovšem nemyslím jen konzumaci jednoho jogurtu denně.

Pokračování a konkrétní návod najdete zde

Z archivu aneb přečtěte si také:

Valerie Peclová, instruktorka body and mind a matka čtyři dětí: Jak má vypadat nejlepší školní svačina

Hana Lang
www.hanalang.cz

Lékařka přírodní medicíny, věnuje se nutriční terapii založené na potravinových intolerancí a mitochondriální medicíně.

26.5.2016 Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024