Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak cvičí a co jedí postarší hvězdy akčních filmů

Když přišel Sylvester Stallone s nápadem na Postradatelné, nesetkal se s příliš vřelým přijetím. „Koho zajímají staré, vyhaslé hvězdy akčňáků 80. let?“ psalo se ve filmovém tisku.

Jenže Stallone i se svými hereckými kolegy dokázali, že na skládku nepatří.

Ono to slovo „postradatelní“ mělo pro Stalloneho dvojí význam. A nejen pro něho. Stále se tvrdí, že akční herci z filmů 80. a 90. let jsou za zenitem a nikdo na ně do kina chodit nebude. Že to není pravda, o tom svědčí již třetí díl filmové série a přípravy na dalšího Ramba.

Postradatelní, Bontonfilm

Postradatelní, Bontonfilm

Jak se tyhle hvězdy udržují ve věku 60 – 70 let v kondici? Jak cvičí – a dodržují nějakou dietu?

Sylvester Stallone (v červenci 2016 oslaví 70 let)

Pokud se týče cvičení i stravy, drží se Sylvester Stallone myšlenky neustálé změny. Například v roce 1981 jedl Stallone běžně jen 200 kalorií čistého proteinu denně a k tomu jednou za čas pečenou bramboru. Později se samozřejmě držel vyváženější stravy, podobné běžným dietám hollywoodských hvězd dneška.

  • Tedy jí celozrnné pečivo, zeleninu, ovoce a vynechává alkohol.

Podobně i s cvičením. Stalloneho trenér a přítel Gunnar Peterson prozradil, že pro každý den předepsal Slyovi jiné druhy cvičení a různé druhy pohybů.

Cviky se lišily i podle filmů. Pro snímek Rocky 3 (1982) každý den zápasil 20 kol v ringu, 2 hodiny vzpíral, běhal přes tři kilometry a skákal nespočetněkrát přes švihadlo. Pro film Rocky Balboa o více jak dvacet let později (2006) dokázal stále cvičit stejnou sestavu, i když tentokrát poněkud odlehčenou.

Jeho týden cvičení vypadal zhruba takto – dny bez cvičení byly úterý, čtvrtek a víkendy. V pondělí trénoval hrudník, ramena, triceps a břišní svaly, ve středu záda a biceps a v pátek trénink pro celé tělo a břišní svaly. Před a po tréninku měl kardio cvičení.

Postradatelní, Bontonfilm

Postradatelní, Bontonfilm

V roce 2010 pro první Postradatelné trénoval 3-5krát týdně po dobu jedné až dvou hodin. Podle Gunnara Petersona málokdo v tomto věku tak intenzivně trénuje a tráví tolik času v posilovně.

Arnold Schwarzenegger (v červenci 2016 bude mít 68 let)

Pro jeden z amerických časopisů o kulturistice prozradil Arnold, co cvičí on. Nejprve metodu 1-10, kdy po zahřátí svalů najde zátěž, kterou je schopný zvednout na 1 opakování. Poté se přidá váha, aby se dala zvládnout dvě opakování. A to samé pro 3 a 4 opakování, až po 10 opakování. Mezi jednotlivými zdvihy však nesmí být žádná prodleva, tedy kromě přidávání váhy.

Poté přejde na odkládací metodu, kdy ihned po poslední sadě zdvihů nějakou váhu odebere a dá 5 – 10 opakování, opět odebere váhu, dá stejné množství opakování, a tak dále. Až zůstane jen tyč, jejíž zvedání opakuje 20krát.

A nakonec maximální úsilí s touto opakovací pyramidou a tentokrát přestávkami mezi jednotlivými sadami: 20, 15, 10, 8, 5, 3, 1, 1, 1.

Mimochodem, Arnoldovy rekordy jsou tyto: zdvih nad hlavu – 120 kilogramů, zdvih do kleku – 110 kilogramů, zdvih přes hruď – 135 kg, zdvih do podřepu – 247 kg, bench press – 227 kg a mrtvý tah – 322 kg.

Postradatelní, Bontonfilm

Postradatelní, Bontonfilm

Jean-Claude Van Damme (55 let)

Belgický profesionální kickboxer, vlastním jménem Van Varenberg, získal evropský titul šampiona poprvé v roce 1979 a má rekord 18 vyhraných finále z celkem 19 účastí.

Od počátku si hlídal váhu a to, co jí. Stravu doplňoval vitamíny a minerály jako vápník a B vitamíny, a pak hodně zeleniny a jídla, u nichž platí, že přišla rovnou ze zahrádky. Nyní říká, že člověk by měl jíst to, o co si tělo říká, tedy směs jídel, ale samozřejmě dodržovat vyváženost.

  • Jako malý byl poněkud neduživý a nepohyblivý, ale ve škole shotokan karate, kam ho zapsal otec, se naučil pořádně hýbat.

Přiznává, že před natáčením Postradatelných moc netrénoval. Hodně cestoval, točil spíše reklamy nebo filmy přímo na DVD, a kondice ani pohyb zde nebyly moc potřeba. Ale Sylvester Stallone bral natáčení hodně vážně, a tak se musel Van Damme vyhecovat. Sly mu poradil, aby nejprve začal s tréninkem paží, v týdnu si dal tři kardio cvičení do 45 minut (po 45 minutách by se přestaly tvořit svaly) a čtyři cvičení se vzpíráním.

Herec a zápasník Scott Adkins, velký Van Dammův obdivovatel, si během natáčení všiml, že Van Damme trénuje svaly lehčími závažími, ale zvedá je do vyčerpání, místo aby zvedal těžší závaží. Rovněž si hlídá pohyby, aby byly přesné a raději pomalejší.

  • (Mimochodem, samotný Adkins trénuje čtyři dny v týdnu – první den hrudník a paže, druhý den nohy, a pak záda a ramena. Cvičení opakuje třikrát až osmkrát.)

Van Damme používá při cvičeních také tzv. izometrický trénink, založený na pohybech z jógy. Často jej využívá i při rozhovorech s lidmi, před čištěním zubů nebo když jde spát. Mnohokrát také protahuje svaly na nohou na vnitřní straně stehen, třísla, kolenní svaly, čtyřhlavý sval nebo hýžďové svaly.

Jackie Chan (62 let)

Akční komediant, který do svých filmů kromě znalostí bojových umění dokázal přidat i velkou dávku humoru, ze začátku své kariéry přísně dbal na stravu a dietu. Měl jídla s nízkým obsahem tuku, sodíku, a dokonce i sacharidů, zato si dopřával hodně proteinu pro tvorbu svalů.

Jackie Chan, Kung Fu Panda 3, CinemArt a.s.

Jackie Chan, Kung Fu Panda 3, CinemArt a.s.

S přibývajícím věkem je však k jídlu benevolentnější, a raději si přidá kardio cvičení. Dokonce tvrdí, že člověk by se neměl v jídle omezovat – s výjimkou tuků –, protože energii získáváme právě z jídla. Pokud si dá zmrzlinu, přidá si k pravidelnému tréninku 20 minut navíc.

  • Během let Jackie Chan svůj trénink hodně měnil. V současné době cvičí, aby spálil tuk (jak sám tvrdí) a udržel si svaly na těle.

Jako mladík tvrdě dřel mnoho hodin denně při kung-fu trénincích školy Peking Opera School, díky čemuž byl silný, a přitom pružný a ohebný. Se spoustou zranění z natáčení filmů a s přibývajícím věkem běhá pouze hodinu denně, občas boxuje nebo zápasí, využívá cvičební stroje a třikrát týdně ve dvouhodinových intervalech běžecký pás.

Stejně jako Van Damme provádí i zvedání závaží, tedy dává si menší váhy, ale s častějším opakováním. A každý den rovněž věnuje rychlé, 20minutové chůzi (avšak pouze tam, kde by se nesbíhaly davy obdivovatelů).

Channing Tatum

Je současnou hvězdičkou akčních filmů (když se Dwayne „The Rock“ Johnson věnuje překvapivě spíše rodinným vyprávěnkám a pohádkám a Hugh Jackman se ne a ne vymanit z role Wolverina). V úterý 26. dubna 2016 oslavil 36 let a možná bude zajímavé porovnání i jeho tréninku.

Channing Tatum v Ave, Caesar! CinemArt CZ

Channing Tatum v Ave, Caesar! CinemArt CZ

Tatumovým dlouholetým trenérem je Arin Babaian, který tradiční hodinu cvičení denně doplnil fitness prvky, případně mu pro rušné dny doporučil rozložit cvičení na menší časové jednotky, ale častěji za den – tedy třeba cvičit 15 minut, ale pětkrát denně.

Channing se každé ráno jede projet 30 km na kole, ke snídani si dá šest vajec a zeleninové smoothie, tedy zeleninový koktejl a dá si ranní pětifázové cvičení v bazénu (kolečko v bazénu, 10 dřepů, skoky). Na oběd má kuřata, zeleninu, sladké brambory a opět koktejl ze zeleniny.

Pak trénuje zdvihy, věnuje se kondičnímu cvičení, běhá na běžícím pásu rychlostí 11 km/h, dělá zvedačky, kliky atd., vše čtyřikrát dokola, a k večeři si dá grilovaná kuřata a zeleninu. Večer si jde ještě zaběhat 10 kilometrů se závěrečným sprintem.

Vzhledem k výše řečenému je zajímavé, že Channing nemá rád zeleninu – proto ony koktejly z kapusty, špenátu, římského salátu, a sem tam i z ovoce jako jahody nebo borůvky.

No jo, jenže ne každý z nás je akční filmová hvězda. I když, možná něco málo si od nich můžeme vzít – není asi nutné cvičit až do úmoru, ale v rámci možností cvičení nevynechávat, a pak také ve stravě preferovat jídla s minimem tuků a hodně zeleniny. Ale bez omezování.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Radka Neubertová – cvičení s malým míčem (Overballem, S-ballem)

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

2.5.2016 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024